Noi reglementări în privința infecțiilor asociate asistenței medicale

13 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Acestea urmează a fi implementate în mai multe etape, pe parcursul acestui an, scopul fiind creșterea nivelului de siguranță pentru pacienți internați în spitale.

 

O nouă lege care stabilește o serie de reglementări pentru  prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) din unitățile medicale și din azile a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul legislativ stabilește mai multe etape de implementare a noilor reglementări, în acest scop, spitalele și centrele rezidențiale urmând a fi asistate de către Direcțiile de Sănătate Publică județene și de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Totodată, legea precizează că măsurile de prevenire și de îngrijire a pacienților cu IAAM vor fi finanțate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și din oricare alte surse.

La nivelul spitalelor, legea prevede elaborarea și actualizarea anuală a planurilor de prevenire a IAAM, asigurarea încadrării personalului specializat necesar derulării eficiente a activităților de implementare a acestor planuri și asigurarea continuă a materialelor și echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauțiile standard.

Totodată, legea prevede informarea adecvată a pacienților și aparținătorilor cu privire măsurile de prevenire a IAAM, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru limitarea riscurilor privind infecțiile prin expunere profesională la sânge potențial infectat și pentru managementul corect al expunerilor profesionale. Vaccinarea personalului, reglementarea triajului epidemiologic al acestuia și testarea de la internare și pe parcursul spitalizării a pacienților sunt alte norme obligatorii incluse în noua lege.

 

Conform noilor reglementări, apariția oricărei infecții la un pacient spitalizat va fi comunicată obligatoriu de asistenta-șefă și de medicul curant, către serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale (SPIAAM) pentru a putea evalua în colaborare caracterul asociat asistenței medicale al infecției și a decide măsurile necesare pentru a preveni apariția unor cazuri ulterioare de IAAM, generate prin același mecanism sau cu același agent infecțios.

Legea conține și prevederi adresate autorităților, constând într-o serie de măsuri care vor fi implementate la nivel național. Astfel, spitalele nou construite trebuie să aibă asigurat un minim de 50% paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duș și grup sanitar propriu. De asemenea, în unitățile medicale cu spitalizare continuă se vor organiza structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea, gruparea și tratarea pacienților cu IAAM.

Reglementarea modului de trimitere a pacienților la investigații este o altă atribuție ce revine autorităților, ca și elaborarea de ghiduri de prevenire, diagnostic și tratament pentru principalele sindroame IAAM.

 

În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a noii legi, Guvernul trebuie să aprobe o hotărâre cu modalitățile de finanțare a unităților medicale și a pregătirii personalului care își desfășoară activitatea direct în prevenirea IAAM sau în programele de utilizare judicioasă a antibioticelor, la propunerea Ministerului Sănătății. Ulterior, în cel mult 6 luni, urmează să se înființeze Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (CNPLIAAM), din a cărui componență vor face parte reprezentanți ai mai multor instituții și autorități. Activitatea acestuia va fi coordonată de Ministerul Sănătății, iar în atribuțiile sale va intra elaborarea strategiei naționale și a planurilor naționale pentru prevenirea și limitarea riscurilor legate de IAAM, elaborarea criteriilor pentru autorizarea și acreditarea unităților medicale și centrelor rezidențiale din punctul de vedere al prevenirii IAAM, definirea standardelor minime acceptabile pentru capacitatea laboratorului de microbiologie de a efectua diagnostic etiologic al IAAM și stabilirea indicatorilor de performanță a activității unităților medicale, managerilor și șefilor de secție privind prevenirea și controlul IAAM.

Totodată, CNPLIAAM va coordona elaborarea, actualizarea și diseminarea ghidurilor naționale de diagnostic, prevenire și tratament al principalelor IAAM către fiecare unitate medicală. Aceste ghiduri vor servi suport pentru elaborarea propriilor protocoale de diagnostic, profilaxie și tratament, după cum mai prevede documentul legislativ.

 


Adaugati un comentariu


 

*