Protest pe picioroange, la Ministerul Sănătății

17 iunie 2021 | 0 comentarii |

Acțiunea a fost organizată de membrii comunității Declic, nemulțumiți de subraportarea infecțiilor nosocomiale.

 

La câteva zile după ce un studiu al Observatorului Român de Sănătate a relevat faptul că unitățile sanitare din România nu au o cultură solidă de raportare a erorilor medicale, capitol la care se încadrează și infecțiile nosocomiale, reprezentanții comunității Declic au organizat astăzi o acțiune de protest la Ministerul Sănătății. Aceștia sunt nemulțumiți că, la aproape 6 ani de la lecția dură dată de tragedia de la Colectiv, în ceea ce privește riscurile infecțiilor nosocomiale, aceste infecții sunt în continuare subraportate în România, iar autoritățile par să nu facă nimic.

Nu ne vine să credem că, după aproape 6 ani de la Colectiv, infecțiile nosocomiale sunt în continuare subraportate și lăsate să-și facă de cap prin spitale. Ba, mai mult, piața este din nou invadată de dezinfectanți diluați sau în care substanța activă declarată pe etichetă lipsește cu totul. Asta ne dă fiori pe șira spinării, pentru că aceste produse ajung în spitale, sunt folosite de cadrele medicale pentru igiena mâinilor, în dezinfectarea instrumentarului pentru operații sau pentru curățenie. Cei care au cel mai mult de suferit din cauza infecțiilor din spitale sunt pacienții, care mor cu zile, în timp ce în alte țări bacteriile sunt controlate, monitorizate, combătute cu tehnologie modernă de dezinfectare” se arată într-un comunicat transmis de inițiatorii acțiunii de astăzi.

 

Cu șapte luni în urmă, Declic a lansat o petiție online prin care cerea  să se implementeze un „mecanism de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale. Este nevoie urgentă ca Ministerul Sănătății să organizeze cadrul pentru raportarea infecțiilor intraspitalicești, pentru că „vrem să știm că șansele noastre de supraviețuire și vindecare nu sunt împiedicate de existența necontrolată a infecțiilor intraspitalicești. Monitorizarea și combaterea acestora poate face diferența dintre viața sau moartea pacienților în perioada următoare”. 

Pentru că între timp nimic nu s-a schimbat, Declic a ales astăzi o metodă inedită de a protesta, apelând la doi acrobați pe picioroange, „ca să ajungă până la geamurile înalte ale ministerului”. Aceștia au purtat un banner cu mesajul „Cât o mai lungiți cu nosocomialele?”, adresat ministrului și funcționarilor din Ministerul Sănătății.

O delegație a protestatarilor a fost invitată la discuții de ministrul Ioana Mihăilă, ocazie cu care problemele invocate au fost dezbătute pe larg. La întâlnire au participat și secretarul de stat Monica Althamer, împreună cu directorul general al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, Magdalena Ciobanu.

 

La finalul discuțiilor, Ministerul Sănătății a remis un comunicat în care sunt specificate măsurile ce urmează a fi implementate pentru limitarea infecțiilor intraspitalicești. În document se arată că ministerul a finalizat proiect de hotărâre pentru înființarea Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, în cadrul căruia va fi aprobată Strategia națională de prevenire și limitare a efectelor infecțiilor asociate asistenței medicale. În același timp, ministrul spune că „se lucrează la finalizarea normelor de aplicare a legii privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România. Obiectivele principale vizează îmbunătățirea substanțială a metodologiei de supraveghere și raportare a infecțiilor nosocomiale, crearea de structuri în cadrul spitalelor pluri-disciplinare care să permită izolarea și tratarea atât a infecției nosocomiale, cât și a patologiei de bază în condiții de siguranță pentru ceilalți pacienți și evitându-se răspândirea germenilor multi-rezistenți la antibiotice în alte unități sanitare în urma transferului, precum și reglementarea la nivel național a accesului restricționat al aparținătorilor la pacienții cu infecții cu gemeni multi-rezistenți”.

 


Adaugati un comentariu


 

*