Sindicalistii il someaza pe ministrul Sanatatii sa rezolve problema garzilor si timpului de lucru al medicilor

25 iulie 2016 | 0 comentarii |

In cazul in care oficialul nu va stabili o intalnire pana miercuri, reprezentantii Sindicatului „Solidaritatea Sanitara” si cei ai Federatiei Hipocrat ameninta cu proteste si il acuza pe Voiculescu de lipsa de seriozitate…

 

Solidaritatea SanitaraFederatia Solidaritatea Sanitara si Federatia Hipocrat, doua sindicate reprezentative din sistemul de sanatate, l-au somat, ieri, pe ministrul Vlad Voiculescu, sa stabilesca o intrunire pentru negocieri privind legislatia care reglementeaza timpul de lucru si garzile medicilor, atragand atentia ca in caz contrar, efectuarea garzilor se afla in pericol de la 1 august.

Mai mult, Solidaritatea Sanitara i-a indemnat pe medici sa refuze sa semneze contractele individuale de munca in cazul in care nu le sunt acordate anumite drepturi, iar daca asta se va intampla, cele doua sindicate atrag atentia ca sistemul de sanatate s-ar putea bloca mai repede decat s-ar putea anticipa.

In comunicatul de presa transmis de sindicalisti se mentioneaza ca Avand in vedere faptul ca negocierile cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, purtate in data de 22.07.2016, au evidentiat riscul ca medicii care efectueaza garzile suplimentare sa nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situatia dramatica in care se gasesc medicii care efectueaza garzi, Federatia „Solidaritatea Sanitara” a recomandat tuturor medicilor care efectueaza garzi sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare (prevazute de OUG nr. 20/2016) daca nu le sunt mentionate expres in aceste contracte urmatoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins intre 25% si 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihna pentru CIM – urile aferente garzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore.

 

Vlad VoiculescuReactionand la avertismetle sindicalistilor, ministrul Vlad Voiculescu a transmis, la randul sau, printr-un comunicat, ca admite necesitatea institutirii multor imbunatatiri privind conditiile de munca si de plata ale medicilor din Romania, iar misiunea MS este sa le puna in practica in cel mai scurt timp posibil.

Ministerul Sanatatii afirma clar si raspicat: conditiile de munca si de plata ale medicilor din Romania suporta multe imbunatatiri, iar misiunea institutiei noastre este sa le puna in practica in cel mai scurt timp posibil. In nota obisnuita de deschidere manifestata fata de medici, de pacienti si de reprezentantii acestora, vineri a avut loc o intalnire de lucru cu «Solidaritatea Sanitara», in care au fost discutate aceste probleme”, sustine MS.

In ceea ce priveste garzile efectuate de personalul medical in afara programului de lucru, ministrul promite ca acesteavor fi facute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat si platite in baza legislatiei actuale”, iar pe aceasta tema, Ministerul Sanatatii a initiat si un dialog cu Ministerul Muncii, pentrua ne asigura in interesul personalului medical ca nu vor exista discrepante la plata contractelor de munca incheiate cu unitatile sanitare. La inceputul saptamanii viitoare (aceasta saptamana – n.r.) va fi trimisa catre spitale o circulara care sa clarifice modul de redactare a acestor contracte in contextul prevederilor OUG20/2016 asa incat procesul sa se desfasoare fara probleme, mai spune Ministerul Sanatatii

 

medic examenMai mult, Ministerul sustine ca de comun acord cu reprezentantii sindicali s-a convenit un calendar de lucru, prin care cererile lor sa fie incluse in modificarile ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru si garzile din unitatile sanitare.

Ministerul Sanatatii lucreaza in regim accelerat la aceste modificari, iar motivul este extrem de simplu: situatia actuala nu este normala. Asadar, odata incluse cererile si recomandarile in forma noua a OMS 870/2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare catre toate sindicatele, iar forma agreata va fi afisata in transparenta decizionala, arata institutia, mentionand ca „odata incluse cererile si recomandarile in forma noua a OMS 870/ 2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare catre toate sindicatele, iar forma agreata va fi afisata in transparenta decizionala”.

 Solidaritatea Sanitara i-a dat insa ministrului un ultimatum si il avertizeaza ca daca in perioada 25-27 iulie nu are loc aceasta intalnire si nu se ajunge la un rezultat multumitor, medicii ar putea sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor, aceasta fiind o forma de protest dupa ce nu s-a ajuns la o intelegere in privinta drepturilor doctorilor. Mai mult, organizatia sindicala atrage atentia ministrului ca transmis aceasta solicitare la 12.000 de medici din spitale si ca in paralel a lansat o petitie online pentru apararea drepturilor medicilor, care in doua zile a fost semnata de peste 700 de doctori.

 

medic1In sprijinul solicitarilor formulate, Solidaritatea Sanitara revine cu un studiu realizat recent, din care reiese ca 76% din medicii romani spun ca muncesc de garda si 36 de ore in continuu, ceea ce duce la o oboseala crunta si la scaderea calitatii serviciilor medicale.

Mai mult, sindicalistii atrag atentia ca in contextul in care exodul absolventilor de medicina a generat si continua sa accentueze lipsa acuta de personal din spitalele publice romanesti, acest fapt se resimte mai ales in schimburile de garda. Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore. Peste 93,7% dintre medici au lucrat continuu un numar maxim de ore mai mare de 24; 76% dintre medici au lucrat continuu un numar maxim de ore cuprins intre 30 si 36 de ore”, se arata in studiul citat.

Aceeasi cercetare arata ca media orelor lucrate saptamanal de medici este de 62,3 ore (echivalentul a peste 1,7 norme) si ca in jur de94% dintre medicii care fac garzi lucreaza mai mult de 40 ore pe saptamana, iar 96,7% lucreaza mai mult de 36 ore de saptamana, care este, de altfel, durata normala a unei saptamani de lucru pentru un medic”.

Luand in considerare valoarea minima a timpului mediu de lucru, respectiv 1,56 norme pe luna, se ajunge la concluzia ca 48% dintre medici lucreaza echivalentul a mai mult de 62,4 ani de munca de-a lungul intregii vieti profesionale.

 

Hipocrat, Promedica proteste mediciIn conditiile mentionate, 39% din respondenti atrag atentia asupra efectelor negative pe care volumul foarte mare de munca neintrerupta in are asupra lor: cresterea riscului de erori profesionale, sub forma unui impact negativ asupra sigurantei pacientului si a serviciilor medicale, si scaderea calitatii serviciilor medicale. De asemenea, 80% dintre respondenti au indicat un impact negativ direct sau implicit asupra calitatii si sigurantei serviciilor medicale.

La randul lor, sindicalistii Federatiei Sindicale Hipocrat solicita o intrunire la Ministerul Sanatatii, pana in 27 iulie 2016, pentru solutionarea situatiei legata de programul de lucru si efectuarea garzilor. Reprezntantii sindicatului medicilor isi argumenteaza ragazul scurt pe care l-au acordat ministrului Sanatatii prin faptul ca  sefii de sectie si angajatorii nu stiu, in prezent, cum sa intocmeasca graficul de lucru pentru garzi. Sindicalistii atrag atentia ca Asigurarea garzilor este in pericol la de 1 august. Implementarea dispoziţiilor OUG 20/2016, articolul 32, aliniatul 6, nu poate fi efectuata fara modificarea si completarea 870/2004. (…) Acest fapt va duce inevitabil la perturbarea activitatii medicale in unitati sanitare publice si chiar la o implementare neunitara. In acest moment, atat sefii de sectie, cat si angajatorii, nu stiu cum sa intocmeasca graficul de lucru pentru garzi, se mentioneaza intr-un comunicat al Hipocrat. 

Medicii cer plata suplimentara a orelor de garda si reducerea numarului de garzi si impunerea unei limite muncii continue la maximum 24 de ore in continuu, cu 24 de ore libere dupa garda. Ei vor, de asemenea, sa primeasca spor de noapte pentru garzile obligatorii efectuate si sporuri cuprinse intre 25% si 75%.

Ministerul Sanatatii da asigurari, inca o data, intregului personal medical si tuturor pacientilor ca are deschidere fata de orice sugestie.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*