O nouă premieră națională în domeniul transplantului de organe

13 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Pentru prima dată au fost realizate două prelevări multiorgan într-o singură zi, în cadrul aceleiași unități medicale.

 

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală a intrat, de ieri, în istoria transplantului din România, ca prima unitate medicală din țară în cadrul căreia s-au realizat două prelevări multiorgan pe parcursul aceleiași zile. Dincolo de această nouă premieră medicală, mult mai important este faptul că șase vieți au fost salvate datorită gestului altruist făcut de două familii care și-au dat acceptul pentru prelevarea organelor unor ființe dragi, în cazul cărora medicii nu mai puteau face nimic.

Cei doi pacienți internați la Floreasca intraseră în moarte cerebrală, iar starea lor era ireversibilă. Membrii echipei de transplant, coordonată de dr. Rosana Turcu, au stabilit însă că aceștia erau eligibili pentru prelevarea de organe și puteau salva alte vieți. Prin urmare, medicii au luat legătura cu familiile acestora și le-au explicat situația, solicitând acordul pentru intervențiile de prelevare. Oamenii au reușit să treacă peste șocul pierderii celor dragi și și-au dat acordul pentru prelevarea multiorgan. Echipa ATI a spitalului, coordonată de prof. dr. Ioana Grințescu și conf. dr. Liliana Mirea i-a menținut pe cei doi pacienți în parametri optimi, în timp ce medicii din echipa de transplant au anunțat Agenția Națională de Transplant despre cele două cazuri.

 

Intervențiile de prelevare s-au desfășurat la o diferență de câteva ore una față de cealaltă, în ambele cazuri fiind prelevat ficatul, împreună cu rinichii. Astfel, pe parcursul zilei de ieri, cele două intervenții de prelevare ficat au fost realizate de echipa formată din dr. Genady Vatachki și dr. Darina Barzan, iar cele pentru rinichi de echipele chirurgicale conduse de dr. Claudiu Codoiu și dr. Mihai Dobra.

Mobilizarea tuturor echipelor medicale implicate a fost maximă şi s-au depus eforturi deosebite pentru salvarea celor pentru care transplantul reprezenta unica şansă la viaţă.

Între timp au fost identificați și cei șase pacienți care aveau nevoie de transplant și erau compatibili cu organele prelevate, iar echipele operatorii i-au pregătit pentru intervențiile chirurgicale care au avut loc ulterior, în centrele de transplant. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, coordonat de dr. Irinel Popescu, doi pacienți de 41 de ani și de 54 de ani,  pot spune că s-au născut a doua oară în urma intervențiilor de transplant hepatic realizate de echipa chirurgicală condusă de dr. Doina Hrehoreț, cu sprijinul echipei ATI conduse de dr. Marian Tudoroiu și dr. Mihaela Oliță.

 

În același timp, la Centrul de Transplant Renal Fundeni, alți 4 pacienți au primit o nouă șansă la viață prin transplant renal. Intervențiile au fost realizate cu succes de echipele chirurgicale conduse de dr. Costin Gîngu, dr. Cătălin Baston, dr. Ionuț Manea și dr. Silviu Mărgăritaș, alături de echipele ATI, coordonate de dr. Liliana Domnișor și dr. Iulia Mitroi, și nefrolog dr. Paula Vizireanu. Într-un comunicat remis de Agenția Națională de Transplant se menționează că este de remarcat şi efortul deosebit al personalului medical din cadrul Laboratorului HLA al Institutului Clinic Fundeni, condus de prof. dr. Ileana Constantinescu. „Gestul de omenie al familiilor și profesionalismul tuturor specialiștilor implicați în activitatea de transplant au salvat într-o singură zi 6 oameni a căror unică șansă la viață era un transplant de ficat sau rinichi. „Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor acestor oameni minunați pentru dedicarea şi profesionalismul cu care îşi fac datoria în fiecare zi, fără a contabiliza vreodată orele de muncă sau zilele de sărbătoare. Recunoştinţa şi gândurile noastre de mulţumire se îndreaptă în aceste clipe și către familiile donatorilor care au găsit puterea extraordinară de a oferi altor oameni o şansă la viață. A alege să dăruieşti speranţă din suferinţă este un gest nepreţuit, o dovadă de iubire şi generozitate imensă”, se mai arată în comunicat.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*