Transplantul de organe a salvat alte trei vieți

„Minunea” a fost posibilă prin generozitatea familiei unui pacient de 60 de ani, intrat în moarte cerebrală, și implicării medicilor de la SCJU Oradea, Institutul Fundeni și ICUTR Cluj

 

În aceste perioadă, în care capul de afiș îl țin informațiile legate de evoluția infecțiilor cu noul coronavirus, o știre venită de la Agenția Națională de Transplanta a trecut aproape neobservată, deși este vorba de salvarea vieții a trei pacienți, „minune” posibilă datorită altruismului de care a dat dovadă o familie care tocmai și-a pierdut pe cineva drag. Este vorba de trei intervenții pentru transplant de organe care au avut loc la București și la Cluj, după ce echipe de prelevare din cadrul centrelor de transplant din cele două orașe s-au deplasat la Oradea, pentru prelevare.

Donatorul a fost un bărbat de 60 de ani, care ajunsese la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea după ce suferise un accident vascular cerebral hemoragic. În ciuda eforturilor medicilor de aici de a-l ajuta, pacientul a intrat în moarte cerebrală, iar echipa de transplant a spitalului, formată din  dr. Ştefan Pataki, dr. Anca Chitac, dr. Adela Bostan și asistenții Aurelia Cheregi şi Petru Cotrău a demarat procedurile specifice în astfel de situații, când pacientul este compatibil pentru donarea de organe.

 

Primul și, poate, cel mai dificil pas a fost anunțarea familiei și obținerea acordului pentru prelevarea de organe, iar rudele au dat dovadă de generozitatea și altruismul necesar pentru a trece peste vestea tristă și a-și da acceptul pentru această intervenție.

S-a stabilit că puteau fi prelevați rinichii și ficatul, iar în timp ce pacientul a fost menținut în condiții optime pentru prelevare, a fost anunțată Agenția Națională de Transplant de existența unui donator. La Oradea s-au deplasat o echipă de prelevare de la Institutul Fundeni, formată din dr. Genady Vatachki, dr. Darina și Barzan, as. Cezar Ioniţă, și o altă echipă de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj, formată din dr. Dan Enache și dr. Radu Enoiu.

Specialiștii de la București au prelevat ficatul, care a fost apoi adus la Institutul Fundeni cu ajutorul unui elicopter SMURD, în timp ce medicii de la Cluj au prelevat cei doi rinichi ai donatorului.

 

Între timp, în cele două centre de transplant fuseseră identificați pacienții compatibili, care au fost pregătiți pentru intervențiile salvatoare, până când organele au fost aduse de la Oradea.

Transplanturile au avut loc în aceeași zi, la câteva ore după prelevare, medicii de la Cluj și București salvând astfel viața a tei pacienți, a căror singură speranță era o astfel de intervenție.  Astfel, la Institutul Fundeni, echipa chirurgicală coordonată  dr. Vlad Braşoveanu a reuşit să salveze viața unui pacient de 52 de ani, care suferea de o afecțiune hepatică gravă, in timp ce la Cluj, au primit o nouă șansă la viață doi pacienți de 49 și 59 de ani, care se aflau pe lista de așteptare pentru un transplant renal.

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant nu au uitat nici de această dată să transmită condoleanţe familiei donatorului şi să îi mulţumească pentru gestul plin de altruism. Aceleași mulțumiri au mers și către echipele medicale implicate în această activitate, atât de complexă și solicitantă, dar cu finalitate extraordinară.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*