Proiect pilot pentru depistarea precoce a cancerului colorectal

11 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Programul se va derula doar la nivelul Capitalei, iar de testările gratuite vor putea beneficia 1.500 de persoane trecute de 55 de ani.

 

Centrul pentru Seniori al Municipiului București a anunțat demararea, în zilele imediat următoare, a unui program de screening pentru cancerul colorectal, care va fi derulat la nivelul Capitalei, în colaborare cu asociaţia Sănătate pentru Comunitate şi Centrul medical Neolife. Este vorba, deocamdată, de un proiect pilot, pe care inițiatorii  l-au denumit „Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă”, și care va fi demarat în data de 16 septembrie, când persoanele interesate să își facă gratuit acest test se vor putea înscrie, primind totodată instrucțiunile necesare pentru efectuarea testului, care este unul non-invaziv.

Alexandra Dobre, directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti a precizat că programul se adresează doar persoanelor cu domiciliul în Capitală, cu vârste peste 55 de ani, cei trecuți de această vârstă fiind încadrați în grupa de risc sporit pentru această afecțiune. Fiind vorba de un proiect pilot, de astfel de teste nu vor putea beneficia decât 1.500 de persoane, însă inițiatorii iau în calcul varianta extinderii programului.

Testările se vor efectua în ordinea înscrierii, persoanele interesate putându-se prezenta în acest scop la biroul de relaţii cu publicul al centrului, din strada Ion Filitti nr. 8, sector 3, începând cu ora 9.00 a zilei de 16 septembrie.

 

Dr. Victor Stoica

Despre metoda de screening ce va fi folosită, medicul primar gastroenterolog Victor Stoica, de la centrul medical Neolife, spune că este vorba de „testul imunochimic fecal” (FIT), o metodă non-invazivă.

În momentul înscrierii, beneficiarii vor primi niște vouchere pe baza cărora vor efectua testul FIT, iar probele recoltate vor fi analizate în laboratoarele centrului Neolife. În cazul în care analizele vor indica suspiciuni de cancer colorectal, pacienții vor fi îndrumați către medicii specialişti, în vederea efectuării unor investigații mai amănunțite, constând în endoscopie sau colonoscopie şi analize anatomo-patologice.

Dr. Stoica a subliniat că persoanele cele mai predispuse la cancer colorectal sunt fumătorii, consumatorii de alcool, persoanele sedentare și cele care nu au foarte mare grijă la dietă, dar și cele care au avut antecedente în familie.

 

Dr. Dan Jinga

Ca și în cazul altor tipuri de cancer, esențială este depistarea bolii în stadiu incipient, situație în care șansele de supraviețuire ale pacienților sunt de 90%, acestea scăzând drastic la doar 20%, în cazul în care boala este descoperită tardiv, într-un stadiu avansat.

Cu ocazia conferinței prilejuite de lansarea programului de screening, medicul primar oncolog Dan Jinga, a explicat că fazele de evoluție a cancerului colorectal sunt clasificate în cinci stadii. Astfel în stadiile 0, 1 și 2, această formă de cancer este tratabilă, în timp ce pacienții aflați în stadiile 3 și 4 au mult mai puține șanse, deși în ultima vreme au fost înregistrate o serie de rezultate spectaculoase în ceea ce privește tratamentul acestora.

În aceste condiții, importanța unui program de screening precum cel ce va fi demarat la începutul săptămânii viitoare este evidentă, medicul oncolog precizând că se urmărește, totodată, și creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa unui stil de viaţă sănătos şi cunoaşterea factorilor de risc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*