Medici cubanezi vin la Vâlcea, pentru a trata pacienții cu cancer și diabet

Spitalul Județean de Urgență a fost inclus într-un proiect pilot ce presupune o colaborare între medicii români și cubanezi pentru tratarea cancerului și diabetului, în urma unei vizite pe care ministrul Sorina Pintea a făcut-o, la finele anului trecut, în Cuba.

 

SJU Ramnicu Valcea

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Râmnicu Vâlcea va beneficia de experiența medicilor cubanezi, recunoscuți în întreaga lume pentru metodele folosite cu succes în tratamentul afecțiunilor oncologice și al diabetului, ca urmare a unor înțelegeri la nivel diplomatic între România și Cuba, au anunțat autoritățile locale vâlcene.

Unitatea medicală a fost inclusă într-un proiect pilot ce vizează colaborarea specialiștilor români cu medici din Cuba care, după semnarea protocoalelor, sunt așteptați la Râmnicu Vâlcea pentru a trata, împreună cu colegii lor români, pacienții cu cancer și diabet din județ, dar și din țară.

Colaborarea a fost perfectată în cursul lunii martie a acestui an, cu ocazia unei vizite pe care Roberto César Hamilton Magaña, ambasadorul republicii Cuba la București, a efectuat-o în județul Vâlcea, purtând o serie de discuții cu reprezentanții administrației locale, în vederea unei colaborări viitoare, în principal pe linie medicală.  Potrivit autorităților locale, ambasadorul cubanez și-a manifestat deschiderea pentru o viitoare colaborare între medicii de la SJU Vâlcea și cei din Cuba, iar la sfârșitul săptămânii trecute „am primit o informare de la MAE în care ni s-a specificat că există deja un acord negociat între Ministerul Sănătăţii din România şi cel din Cuba, iar judeţul Vâlcea, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, va fi printre primele unităţi spitaliceşti din ţară în care medicamentele şi medicii cubanezi vor veni pentru a încerca tratarea afecţiunilor oncologice şi diabetologice”, a declarat vicepreședintele CJ Vâlcea, Adrian Busu.

 

Dr. Dan Ponoran

Discuțiile s-au purtat în prealabil și la nivel mai înalt, respectiv la Ministerul Sănătății și la Ministerul de Externe. În acest sens, reprezentanții Ministerului Sănătății au luat legătura cu omologii din Cuba, fiind semnat un acord prin care spitalul din Vâlcea a fost desemnat pentru derularea acestui parteneriat.

Directorul unității medicale, medicul Dan Ponoran a declarat că „este cunoscut la nivel mondial că cercetătorii şi medicii oncologi cubanezi au descoperit o serie de molecule chimioterapeutice cu rezultate deosebite în tratarea diferitelor tipuri de cancer. Am reuşit prin acest protocol să ne apropiem foarte mult de aceste tratamente pentru că vom fi incluşi într-un program pilot. În urma semnării acordului între România şi Cuba pentru folosirea acestor medicamente şi în ţara noastră, Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi printre primele spitale din România unde se va implementa, iar pacienţii oncologici din judeţ, care din păcate sunt din ce în ce mai mulţi, vor fi printre primii care vor beneficia de aceste tratamente inovatoare”.

 

Negocierile referitoare la această colaborare au început însă în luna decembrie a anului trecut, atunci când ministrul Sănătății, Sorina Pintea și cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici, au efectuat o vizită la Havana, ocazie cu care Sorina Pintea s-a declarat interesată de unele medicamente și terapii dezvoltate de medicii și cercetătorii cubanezi, în special de cele pentru tratamentul cancerului.

„Avem două vaccinuri contra cancerului pulmonar care sunt dezvoltate de Centrul de Imunologie Moleculară din Havana. Aceste vaccinuri au trecut deja prin mai multe faze de testare şi de câţiva ani sunt folosite în Cuba. Vaccinul a trecut deja cu succes de primele două faze de testare în Cuba, iar acum, în urma unui acord, deşi este embargo între Washington şi Havana, va trece prin teste clinice şi în Statele Unite. Procesul va dura probabil mai mult de un an până când produsul va putea ajunge în restul lumii, inclusiv în România. Dar din restul lumii vreau să fim noi primii care să putem să-l utilizăm. Primul pas va fi semnarea acelui acord pe care Guvernul României l-a aprobat într-o şedinţă de guvern în luna iulie.  E vorba de un memorandum care a generat un acord ce a fost acceptat de partea cubaneză, cu mici modificări, urmând să-l semnăm anul viitor, în ianuarie-februarie, astfel încât să începem o colaborare concretă”, declara Sorina Pintea, ministrul Sănătății, după vizita în Cuba.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*