Parteneriatul cu clinica San Donato din Italia, prelungit până în 2022

4 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta vizează cooperarea între medicii români și italieni, în vederea formării de specialiști în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

 

Demarat în anul 2013 ca un parteneriat între spitalul de copii Marie Curie și clinica San Donato din Italia, prin intermediul asociațiilor Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia şi Inima Copiilor din România, acordul reprezintă primul pas făcut în direcția formării primilor specialiști în chirurgia cardiovasculară pediatrică din țara noastră. Echipe de specialiști italieni au venit în România unde au operat copii cu malformații cardiace, asistați de medici români, în același timp, medici și asistenți din țara au participat la stagii de pregătire în Italia.

Parteneriatul și-a dovedit eficiența, motiv pentru care a fost prelungit și extins ulterior și în cadrul centrelor de la Iași și Cluj. Anul acesta, acordul urma să expire, însă Ministerul Sănătății, clinica  San Donato și cele două asociații au semnat un nou document prin care parteneriatul a fost extins până la 31 iulie 2022. În această perioadă, în program urmează să fie inclus și centrul de la Timișoara.

Până în prezent, în cadrul parteneriatului româno-italian au fost operați 989 de copii cu malformații cardiace congenitale, 750 de intervenții având loc la spitalul Marie Curie, 215 la Iași și 24 la Cluj.

 

Sorina Pintea

După semnarea acordului de prelungire a parteneriatului, Sorina Pintea a declarat că acesta vizează realizarea unui număr de 12 misiuni pe an, menţinerea ratei de mortalitate de 3% și organizarea unui seminar de lucru sau congres internaţional în România pe teme de specialitate.

În ceea ce privește instruirea personalului medical din România, până la acest moment, 27 de chirurgi cardiaci, medici anesteziști, cardiologi, perfuzionişti şi pediatri, dar şi asistenţi medicali au beneficiat de programe de instruire în clinica din Italia. Din păcate, spitalele românești nu au reușit să-și constituie echipe complete de cardiochirurgi pediatri, pentru că o parte dintre cei școliți în străinătate nu s-au mai întors, iar pe de altă parte, statul nu stimulează constituirea, în țară, a unei noi generații de medici pregătiți în această specialitate.

Programul început de statul român cu Policlinica San Donato a însemnat viaţă pentru bebeluşii din România cu malformaţii cardiace, care altfel nu ar fi avut nicio şansă. Sper ca centrul de la Marie Curie să devină independent, fără cazuri transferate în Italia, într-un timp foarte scurt”, și-a exprimat Sorina Pintea încrederea că după semnarea acordului de prelungire a parteneriatului româno-italian se vor putea constitui echipe complete în acest domeniu medical și în spitalele din țară.

 

Totodată, aceasta a anunțat că a semnat și ordinul privind organizarea examenului de Rezidențiat pe data de 8 decembrie, document ce nu mai are nevoie și de aprobarea ministrului Educației, conform unui amendament aprobat săptămâna trecută în Parlament, pentru deblocarea situației. Sorina Pintea a reamintit că, în această sesiune, toți candidații care vor obține punctaj de promovare vor primi repartiție, numărul de locuri stabilit inițial fiind suplimentat astfel încât să fie egal cu numărul absolvenților.

Am semnat ordinul de ministru pentru Rezidenţiat şi, drept urmare, examenul a intrat în linie dreaptă. A apărut o nouă prevedere, astfel încât numărul de locuri să fie egal cu numărul absolvenţilor. Am aprobat o cifră de şcolarizare de 4.710. Avem, în România, 3.401 absolvenţi de medicină generală, iar numărul locurilor scoase la rezidenţiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include şi zona de medicină dentară şi farmacie. Diferenţa este foarte mare între numărul absolvenţilor şi numărul locurilor la medicină dentară şi farmacie. Logica este foarte clară. Numărul posturilor pentru farmacişti în spitale este limitat. Absolventul de farmacie se adresează inclusiv zonei private. La fel, medicul dentist. Această cifră – 4.710 – va fi suplimentată dacă la examenul de rezidenţiat se va obţine o medie corespunzătoare intrării în rezidenţiat”, a detaliat ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*