Screeningul pentru depistarea precoce a autismului ar putea deveni procedură obligatorie

Deputatul Gabriela Podașcă a depus în Parlament un proiect legislativ care conține această procedură, dar și alte prevederi în beneficiul persoanelor depistate cu autism.

 

Screeningul pentru depistarea precoce a autismului în cazul copiilor cu vârsta sub trei ani s-ar putea număra printre procedurile obligatorii realizate de medicii de familie care monitorizează starea de sănătate a copiilor în primii ani de viață. Această testare este disponibilă și în prezent, efectuându-se gratuit la cabinetele medicilor de familie, însă doar dacă părinții solicită acest lucru. Un proiect de lege inițiat de deputatul Gabriela Podașcă prevede ca screeningul să fie efectuat obligatoriu, tuturor copiilor, cu ocazia unuia dintre controalele medicale făcute la vârsta de la vârsta de 12, 16, 18, 24 și 36 de luni.

Nu este vorba de o procedură foarte complicată, screeningul constând în nouă întrebări adresate părinților cu privire la comportamentul copilului, însoțite de câteva observații ale medicului făcute asupra acestuia. Testul durează între 5 şi 10 minute şi poate ajuta părintele și medicul să-şi dea seama foarte devreme dacă copilul poate să dezvolte acest tip de întârziere sau a dezvoltat deja, în contextul în care mulți părinți nu au cunoștință despre posibilitatea efectuării acestui screening sau, pur și simplu, exclud riscul ca propriul copil să poată avea o astfel de afecțiune.

 

Întrucât multe dintre cazurile de autism sunt depistate la vârste mai mari, când aplicarea terapiilor specifice devine mai dificilă, deputatul Gabriela Podașcă susține ca screeningul pentru autism trebuie efectuat obligatoriu, fiind esențială depistarea precoce a primelor semne ale acestei afecțiuni.

Proiectul ce prevede modificarea legii privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, lege aflată în vigoare încă din 2010, mai prevede și înființarea unui registru unic de evidenţă centralizată a persoanelor cu TSA din România, cu scopul obținerii unei evidenţe clare şi a unor tratamente şi terapii mai eficiente, sarcină ce va reveni Ministerului Sănătății.

Inițiatoarea documentului legislativ care a fost deja depus spre dezbatere la Parlament, mai solicită ca Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii să dezvolte programe de formare profesională continuă pentru profesioniştii care lucrează cu persoane cu autism și cu tulburări de sănătate mintală asociate.

 

Gabriela Podasca

În expunerea de motive se arată că în România sunt în evidențe aproximativ 30.000 de copii diagnosticaţi cu TSA, însă numărul exact nu este cunoscut, întrucât România nu deţine date oficiale referitoare la numărul exact de persoane diagnosticate, în lipsa unui registru unic.

Statul a făcut până acum prea puţin pentru aceşti copii valoroşi, dar speciali, care au nevoie de o susţinere mai concretă pentru a reuşi să depăşească barierele, pentru a se integra în şcoală, în societate şi pentru a avea o viaţă independentă. Acest proiect de lege urmăreşte tocmai să aducă o abordare integrată şi coerentă în ceea ce priveşte serviciile şi suportul pe care statul trebuie să le acorde acestor categorii vulnerabile. Depistarea precoce trebuie să devină obligatorie, la fel şi crearea unui registru care să centralizeze numărul şi date despre persoanele diagnosticate cu TSA. Fără aceste informaţii ne este imposibil să înţelegem cum putem să îi ajutăm”, a declarat inițiatoaea proiectului, care a mai precizat că documentul legislativ a fost în prealabil dezbătut cu asociațiile și profesioniștii din domeniu, care au fost de acord cu necesitatea măsurilor prevăzute.

Totodată, aceasta a depus la Parlament și un proiect ce prevede scutirea de la plata impozitului pe venit pentru personalul de specialitate de îngrijire și asistență din cadrul furnizorilor de servicii sociale și asociațiilor implicate în procesele de terapie, educație și integrare a persoanelor cu autism.

 


Adaugati un comentariu


 

*