Efectele utilizării îndelungate a dispozitivelor mobile, „sub lupa” cercetătorilor

14 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Cercetări recente au reconfirmat faptul că folosirea îndelungată a dispozitivelor mobile poate afecta creierul copiilor.

 

Rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de cercetători de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite indică faptul că la nivelul creierelor copiilor care petrec mult timp jucându-se pe dispozitive mobile şi navigând pe internet par să se producă anumite modificări.

Cercetarea s-a derulat în 21 de centre de cercetare din Statele Unite, unde specialişti de la NIH au început să monitorizeze creierele a 4.500 de copii cu vârste cuprinse între nouă şi zece ani, pentru a vedea dacă utilizarea intensivă a jocurilor video şi timpul petrecut pe internet au o anumită influenţă asupra dezvoltării lor.

Primele rezultate ale acestui studiu, realizat cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică, arată urme diferite în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri, tablete şi jocuri video mai mult de şapte ore pe zi, după cum a declarat unul dintre autorii studiului, medicul Gaya Dowling.

 

Aceasta e explicat că examenul imagistic a evidenţiat o subţiere prematură a cortextului – scoarţa cerebrală care analizează informaţiile transmise creierului de cele cinci simţuri. „Subţierea cortexului este considerată ca un proces de îmbătrânire dar încă nu știm  dacă el este cauzat de timpul petrecut în faţa ecranelor și nu ştim încă dacă este un lucru rău”, a mai precizat dr. Gaya Dowling.

La rândul său, dr. Kara Bagot, un alt cercetător care a luat parte la realizarea studiului, a precizat că smartphone-ul poate să genereze un efect de dependenţă, întrucât timpul petrecut în faţa unui ecran stimulează sinteza de dopamină, supranumită și „hormonul plăcerii”. Pentru a ajunge la aceste rezultate, echipa sa a scanat creierele unor adolescenţi în timp ce aceştia îşi consultau paginile de Instagram, și a ajuns la concluzia că „există mai multe şanse ca oamenii să acţioneze impulsiv şi să utilizeze reţelele de socializare într-o manieră compulsivă decât, de exemplu, să se ocupe puţin de ei înșiși”.

Pentru acest studiu, NIH a înrolat în total 11.000 de copii, care vor fi monitorizaţi timp de mai mulţi ani, pentru a studia impactul generat de timpul petrecut pe dispozitivele mobile asupra dezvoltării lor intelectuale şi sociale şi asupra sănătăţii lor, iar rezultatele acestei cercetări vor începe să fie publicate în prima parte a anului 2019.

 


Adaugati un comentariu


 

*