O nouă invenție medicală pentru stimularea regenerării pielii

14 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Cercetătorii chinezi au creat un material bioactiv care contribuie substanțial la regenerarea pielii afectate de arsuri sau infecții.

 

Este cunoscut faptul că, în cazul unor răni cutanate  provocate de arsuri pe zone întinse, infecţii microbiene severe şi forme acute de diabet, regenerarea pielii este un proces foarte dificil, de cele mai multe ori, după vindecare, astfel de leziuni lăsând urme semnificative. În plus, rănile cronice sporesc considerabil durerile şi costurile medicale necesare tratamentului pacienţilor, iar  prin urmare, găsirea unor materiale biomedicale care să faciliteze vindecarea leziunilor şi să deţină capacităţi eficiente de combatere a infecţiilor este o preocupare primordială a cercetătorilor din domeniul medical.

Recent, specialiștii de la Universitatea Xi’an Jiaotong din Shaanxi, o provincie din nord-vestul Chinei, au anunțat că au creat un tip de material bioactiv cu proprietăţi antibacteriene, care facilitează regenerarea pielii. Acesta are o elasticitate asemănătoare cu cea a pielii şi deţine o rată bună de biocompatibilitate, contribuind astfel la prevenirea infecţiilor cu bacterii multirezistente, mai susțin cercetătorii chinezi.

 

În experimentele realizate pe şoareci, materialul nou creat a ameliorat procesul de vindecare şi regenerare a unor formaţiuni epidermice anexe ale pielii, care protejează organismul, precum păr, unghii, pene etc, iar  în final, a condus la o regenerare a ţesutului tegumentar.

Creatorii săi spun că acest biomaterial ar putea să devină un pansament multifuncţional şi competitiv în cazuri de plăgi infectate cu bacterii, grăbind procesul de regenerare a pielii.

Totodată, studiul cercetătorilor chinezi oferă oamenilor de ştiinţă o nouă abordare în ceea ce priveşte strategiile adoptate pentru a dezvolta materiale biomedicale utilizabile în medicina regenerativă.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*