Socurile electrice usoare, remediu pentru migrene

10 martie 2017 | 0 comentarii |

In decurs de cativa ani, aceasta metoda va putea fi disponibila pe scara larga, prin intermediul unui plasture special, conectat la telefonul inteligent.

 

smartphone telefonUn nou dispozitiv inteligent, menit sa vina in ajutorul celor care sufera de migrene, se afla in prezent in faza de proiect, fiind necesare o serie de teste inainte de lansarea sa pe piata. Este vorba despre un fel de plasture, dotat cu o baterie, electrozi si un chip, care va stimula nervii de sub pielea bratului, blocand ajungerea semnalelor de durere la creier.

Un prototip al acestui dispozitiv, ce urmeaza a fi controlat prin intermediul unei aplicatii instalate pe smartphone, a fost creat si testat in cadrul unui studiu in care au fost implicate 71 de persoane cu migrene episodice, intre doua pana la opt atacuri migrenoase pe luna, dar care nu au luat medicamente pentru a le preveni, timp de cel putin doua luni. Participantii aveau, in general, varste intre 45 si 50 de ani si se confruntau cu aproximativ cinci migrene pe luna. Majoritatea erau femei si mai mult de jumatate au raportat ca s-au confruntat cu ceea ce se cunoaste sub numele de aura.

 

dureri de cap migreneCercetatorii au cerut participantilor sa-si puna aparatul pe brat cat mai curand posibil dupa declansarea migrenei si sa-l utilizeze timp de 20 de minute. Li s-a cerut, de asemenea, sa nu ia medicamente pentru migrene, timp de doua ore dupa debutul episodului.

Pentru experiment, cercetatorii au programat aleatoriu dispozitivele, pentru a da, fie o stimulare placebo, cu o frecventa foarte scazuta, fie au ales unul dintre cele patru niveluri de tratament prin stimulare electrica activa. Cele patru programe de tratament activ au fost reglate la o frecventa a impulsului de la 80 la 120 de Hertzi, cu o latime a impulsului de 200, 150, 100 si 50, tinand cont ca oamenii simt mai putina stimulare la latimi mai mici ale impulsurilor, in timp ce la latimi mai mari decat utilizeaza dispozitivul si-ar putea simti muschii contractati.

Atunci cand cercetatorii au exclus cea mai mica latime a impulsului, au constatat ca 64% dintre persoanele din celelalte grupuri de tratament activ au avut o reducere a durerii de cel putin 50% la doua ore dupa tratament, comparativ cu 26% dintre persoanele din grupul placebo.

 

migrena cafeaLa cel mai inalt nivel de stimulare, 58% dintre persoanele care au inceput cu durere moderata, pana la severa, au raportat durere slaba sau deloc dupa tratament. Acelasi lucru a fost raportat de 24% dintre persoanele din grupul placebo.

A contat, de asemenea, momentul in care s-a aplicat tratamentul. Astfel, participantii care au inceput sa foloseasca aparatul in decurs de 20 de minute de la inceperea unei migrene au raportat reduceri medii ale durerii de 47%, comparativ cu o reducere de 25% la persoanele care au inceput sa foloseasca dispozitivul mai tarziu.

In cazul in care dispozitivul functioneaza in studii mai mari si devine disponibil pe scara larga pentru pacientii cu migrena, el ar putea oferi o alternativa pentru persoanele care nu pot tolera anumite medicamente sau o optiune la care pacientii ar putea recurge in plus, fata de medicatie, atunci cand nu obtin o ameliorare suficienta a durerii doar prin administrarea de medicamentelare recomandate de medici.

 


Adaugati un comentariu


 

*