Cum apar din senin durerile de cap
In afara de anumite boli printre simptomele carora se numara si durerile de cap, migrenele pot aparea si din cauza unor factori externi. Este bine sa stim care sunt acesti factori, pentru a-i putea evita si a preveni astfel starea de disconfort indusa de migrene.
Atunci cand nu este vorba despre o problema medicala, cea mai cunoscuta cauza care duce la aparitia durerilor de cap este oboseala, insa de multe ori migrenele pot aparea si din alte cauze, mai putin cunoscute, desi sunt puse tot pe seama oboselii.
Astfel, in cazul persoanelor care isi desfasoara munca la birou si petrec ore intregi in fata computerului, durerile de cap pot aparea chiar din cauza acestuia, mai precis a monitorului de la calculator, care emite o lumina puternica, responsabila de cresterea nivelului de substante chimice ce activeaza centrul durerii. In acest caz, solutia este purtarea unor ochelari de vedere cu protectie si reglarea luminozitatii monitorului, precum si repausul ocular la fiecare 20 de minute si clipitul mai des.
Stresul este o alta cauza a aparitiei durerilor de cap, in conditiile in care acest factor creste tensiunea cerebrala, iar nervii devin astfel mai sensibili, fapt resimtit prin durerea de cap care apare in aceste conditii.
Chiar si parfumurile pot da dureri de cap, mai ales daca este vorba de parfumuri florale, intrucat acestea constituie un stimul puternic pentru sistemul nervos. Si unele vopsele de par sau vopsele pentru zugravit pot avea acelasi efect, in cazul in care contin amoniac.
Schimbarile climatice bruste, de la temperaturi foarte scazute la unele crescute si invers, pot creste nivelul umiditatii din atmosfera, care are efecte negative asupra celor cu un sistem imunitar ceva mai slabit. Durerile de cap si cele reumatice sunt cele mai frecvente probleme aparute la schimbarea anotimpului. O solutie la indemana oricui este apa bauta in cantitati corespunzatoare, care previne deshidratarea, ale carei principale simptome sunt durerile de cap si starile de ameteala.
Consumul excesiv de cafea este un alt factor declansator al durerilor de cap, din cauza nivelului crescut de cafeina, precum si omiterea meselor zilnice, care duce la o scadere anormala a glicemiei.
Alimentele pot fi o alta cauza a durerilor de cap. Branza fermentata, de exemplu, contine tiramina, care poate declansa dureri de cap, iar acelasi ingredient se regaseste si in compozitia vinului rosu, pe langa sulfitii care au acelasi efect. Mezelurile sunt si ele alimente care contin tiramina, dar si alti aditivi periculosi, cum sunt nitritii, care dau dureri de cap din senin.
Chiar si parul strans ferm in coada poate declansa o durere de cap din cauza faptului ca tesutul conjunctiv care acopera scalpul este tensionat. Acelasi efect il au impletiturile si palariile sau bentitele stranse pe cap.