Cafeaua, remediu pentru ochii obositi

Un studiu international a relevat faptul ca exercitiile fizice pot obosi ochii la fel de mult ca si muschii, dar o ceasca de cafea ii poate revigora.

 

cafeaO echipa de oameni de stiinta din patru tari a descoperit primele dovezi stiintifice ca miscarile oculare rapide isi incetinesc frecventa atunci cand organismul este obosit. Aceste rezultate sunt importante, deoarece ochii nostri trebuie sa se miste rapid pentru a capta informatii noi, conform precizarilor facute de  coordonatorul acestui studiu, dr. Nicholas Gant, de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda.

„Exista speranta pentru bautorii de cafea, deoarece aceste tulburari vizuale pot fi prevenite prin consumul de cofeina”, a mai precizat acesta, explicand ca in cadrul studiului au fost efectuate in laborator exercitii pe bicicleta timp de trei ore, dupa care controlul cerebral al sistemului vizual a fost testat cu ajutorul camerelor specializate in urmarirea ochilor.

„Este remarcabil faptul ca oboseala picioarelor incetineste miscarea ochilor. Acest lucru ar putea foarte bine sa fie motivul pentru care biciclistul obosit nu vede niciodata autobuzul care vine, iar problema ar putea fi rezolvata cu o anumita cantitate de cafea”, a mai declarat specialistul.

 

obosealaUn dezechilibru neurochimic cauzat de efort fizic intens pare sa se raspandeasca in sistemele de control ale creierului.  O doza modesta de cofeina ar putea restabili insa echilibrul chimic, ajutand semnalele de la creier sa ajunga la ochi. „Cantitatea de cofeina pe care am administrat-o in timpul exercitiului a fost echivalentul a doua cesti de cafea si  nu am observat nici un fel de efect cu o bautura placebo decafeinizata”, a mai precizat cercetatorul.

Acesta spune ca  zonele creierului care proceseaza informatii vizuale sunt rezistente la oboseala, acestea fiind caile care controleaza miscarile ochilor ce par a fi veriga noastra cea mai slaba.

Echipa a investigat efectele pe care le au asupra fenomenului medicamentele psihiatrice utilizate pentru tratarea pacientilor cu niveluri anormale ale acestor neurotransmitatori, insa rezultatele nu au fost suficient de concludente, asa cum s-a intamplat in cazul cofeinei.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*