Statul „cu nasul in telefon” poate afecta coloana vertebrala!

14 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Este avertismentul unui chirurg american, care ii vizeaza in mod special pe utilizatorii de telefoane inteligente.

 

smartpjoneAceesorii la moda pentru toate categoriile de persoane, telefoanele mobile inteligente pot avea, in timp, efecte negative asupra starii de sanatate, daca nu se tine cont de unele reguli la utilizarea acestora.

Pe langa afectarea vederii care poate aparea ca urmare a orelor intregi petrecute cu ochii pe ecranul luminos, telefoanele mobile pot provoca in timp si afectiuni ale coloanei vertebrale, fapt constatat de chirurgul american Kenneth Hansraj. Acesta a constatat ca cei mai multi utilizatori de telefoane inteligente adopta o pozitie gresita a corpului atunci cand utilizeaza aparatele, aplecand capul spre telefon, in loc sa ridice dispozitivul la nivelul ochilor, iar acest lucru genereaza presiuni puternice asupra coloanei vertebrale, a gatului si in zona umerilor.

Cei mai afectati de aceasta problema sunt tinerii, care dezvolta, mai ales in perioada de formare, o curbura a coloanei vertebrale. Chirurgul american avertizeaza ca telefoanele inteligente provoaca o uzura puternica a coloanei, care poate duce mai devreme sau mai tarziu la necesitatea unor interventii chirurgicale.

 

coloanaNivelul de presiune exercitat asupra coloanei vertebrale creste atunci cand capul este inclinat tot mai mult. Astfel, in pozitie neutra, greutatea capului, pe care coloana o suporta, este de aproximativ 5 kilograme, si progresiv, la un unghi de 15 grade, aceasta creste la 12 kilograme, la 30 de grade ajunge la 18 kilograme, la 45 de grade creste la 29 de kilograme, iar la 60 de grade, presiunea exercitata asupra coloanei ajunge la 37 de kilograme. Cum utilizatorii de smartphone-uri petrec aproximativ intre doua si patru ore pe zi folosind telefonul mobil, medicii avertizeaza ca acest lucru poate duce la aproximativ 1000 de ore pe an in care coloana vertebrala sufera tensiuni puternice. Alte efecte negative ale utilizarii excesive a telefoanelor inteligente pot fi problemele de auz, afectarea incheieturilor, un somn de o calitate deficitara, precum si obezitatea.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*