REPORTAJUL DE DUMINICA: Cea mai veche casa din Buzau si povestea unei colectii in care se ascunde un tezaur

14 decembrie 2014 | 1 comentariu |

cosrtume V. ManailaSa ne hranim astazi sufletul cu o poveste despre care eu, sincer, chiar nu credeam ca ar fi reala, pana de curand. Cat scriu eu despre portul si traiul nostru, al buzoienilor, in speranta ca la un moment dat cineva ma va trage de urechi, sa-mi spuna ca nu e bine, ori imi va da un telefon si imi va spune ca are cartile sau informatiile „X” despre aceasta tema, atat de uimita am fost sa descopar o impresionanta colectie care trage linie la devenirea judetului Buzau ca judet la intersectia tuturor provinciilor romanesti.

In fapt este o forma fantasica de pastrare a sanatatii identitatii buzoienilor, cei mai iuti si mai aspri dintre locuitorii de la curbura Carpatilor.

E o lectie pe care muzeografii, din anii 1970 si pana in prezent, ne-o ofera in sapte camere ale celei mai vechi case din judet. Sanatatea provine din insasi munca de a aduna acele probe care sa ne dovedeasca identitatea, in timp.

 

Casa Vergu Manaila

Casa Vergu Manaila

Pe strada Razboieni din orasul Buzau, casa Vergu Manaila poarta o pancarta uneori cazuta in derizoriu: Colectia de etnografie si arta populara Vergu Manaila. Intreb in stanga, in dreapta si revin, stanga si dreapta. Nimeni nu stie ce cuprinde colectia.

Urc treptele si, Sebastian Matei, specialist in arheologie si fost director al Muzeului Judetean Buzau imi spune, pe scurt, povestea.

Colectia gazduita de casa Vergu Manaila este importanta pentru ca, in primul rand, este gazduita de casa cea mai veche din judetul Buzau care la 1750 se cunoaste ca era in picioare. Este foarte foarte veche. Constructia are sapte sali de expozitie, in care sunt prezentate elemente de etnografie si arta populara din zona Buzaului. Mestesuguri populare, costume populare femeiesti lucrate in broderie specifica acestei zone, costume barbatesti, obiecte de uz casnic si gospodaresc, olarit.

 

Sebastian Matei

Sebastian Matei

Vizitatorul isi face o imagine clara privind portul si mestesugul buzoianului, explica specialistul si continua sa ne poarte pasii prin istorie. Cam din anii 1970 s-a definitivat colectia, care poarta meritul tuturor muzeografilor. S-a mers foarte mult pe teren,mai ales in satele dinspre munte si deal, pentru a fi cautate si cumparate aceste obiecte de pret pentru sanatatea noastra spirituala. S-a muncit foarte mult. Sunt peste 3.200 de obiecte in colectie. Majoritatea apartin perioadei interbelice si anilor ’50-’60 si multe sunt unicate.

Astazi, costumele populare sunt pe cale de disparitie. La fel si mestesugurile. Ce mai avem, olarit si tesut… putine. Intentionam sa facem un inventar al acestor mestesuguri. Peste cateva zeci de ani vor putea fi vazute numai in muzeu.

In beciul casei negustorului Vergu Manaila, care ne-a lasat aceasta constructie in care se afla depozitat „tezaurul” traditiilor noastre, avem restul de piese, pe care noi nu avem obiceiul sa le expunem. Intrarea casei de odinioara seamana cu cea a casei de pe bancnota de 10 lei, al carei original este la Chiojdu.

 

vergu-manaila-colectie costumeCasa Vergu Manaila si colectia chiar m-au impresionat. Constructia este monument istoric, atestata documentar in 1794. Colectia  este de la sfarsit de secol al XIX-lea spre al XX-lea. Putem vedea reprezentate ocupatiile fundamentale – agricultura si cresterea animalelor, ocupatiile secundare (albinaritul, sericicultura, viticultura, pescuitul, vanatoarea) si ocupatiile casnice (alimentatie, prelucrarea fibrelor textile, confectionarea incaltamintei) din zona Buzaului, a lemnaritului, olaritului si pietraritului.

Specialistii spun ca obiectele provin mai ales din Varlaam, Margaritesti, Lopatari, Bisoca si Manzalesti – zone izolate de restul judetului, unde oamenii sunt parca mai deschisi la suflet si tin mai mult la ocupatiile, viata, portul si valorile lor. Se spune ca in aceasta colectie sunt cele mai frumoase costume populare din toata Muntenia.

 

casa-vergu-manaila-01112O parte dintre obiectele si covoarele din colectie poarta numele a doi boieri care si-au casatorit odinioara copiii si ale caror curti ocupau cele mai mari trei strazi din zona. Alte „nestemate” aflate in colectie au stat candva pe peretii sau in casa taranilor din judetul Buzau.

Iile cu care odinioara se imbracau fetele si nevestele in zilele de sarbatoare poarta modele dacice, dar si semne ale influentei pe care a suferit-o Buzaul, ca judet situat la intersectia provinciilor romanesti.

In colectia de pe strada Razboieni se afla si lucrari ale maicutelor de la Manastirea Ratesti, unele chiar de la sfarsit de secol al XIX-lea, mestesugul tesutului fiind acum pastrat numai de doua maicute de la schitul Berca asa cum, scriam cateva luni in urma, in SanatateaBuzoiana.ro.

 

Adela Petre

Adela Petre

Desigur, lucrarile primului tezaur uman viu al judetului Buzau, Adela Petre, sunt la loc de cinste in colectie. Covoarele in par de capra ale doamnei care a dus faima Buzaului de la Muzeul Taranului Roman pana la prima doamna a SUA pot fi admirate in Colectia de pe Razboieni.

In zona de nord a Buzaului, femeile teseau in razboi ori coseau la ac, pe sac sau etamina, stergare minunate pe care numai aici le mai poti vedea, caci in casele femeilor de pe la Plostina sau Trestioara nu mai sunt de multa vreme. Stergarele stau in colectie deasupra icoanelor, langa pat, sa vegheze somnul celor ce se odihnesc, la fel ca odinioara, in casa taranului.

 

Incapere traditionala buzoiana

Incapere traditionala buzoiana

Mai exista si o „casa mare” reconstituita, de fapt o incapere pentru oaspeti, din Bisoca, impodobita cu covoare, carpete, cuverturi si lazi de zestre, stergare si icoane, asa cum avea fiecare casa taraneasca din spatiul romanesc si cum inca se mai gasesc si in ziua de astazi in casele muntenilor de sus.

Colectia contine si un sector destinat ocupatiilor barbatilor. Tot ce face in curtea si in satul sau barbatul de la deal si de la munte exista in aceasta colectie. Barbatul cioplea lemnul, crestea albine, crestea animale si isi ridica propria casa.

Fac astazi pledoarie pentru aceasta surprinzatoare colectie pentru a aduce un omagiu muzeografilor despre a caror munca noi cunoastem atat de putin. Cu migala, fara a cere lauri si fara a iesi in media cea plina de politica sau de aparitii contracost, mereu facand lucruri surprinzatoare si mentinand in mod sanatos existenta noastra intre filele cartilor sau in vitrine uneori prea putin apreciate, muzeografii au un merit aparte. Unul pe care, oricum, nu-l putem recompensa. Colectia pastrata in casa Vergu Manaila este un exemplu al artei de a fi muzeograf.

Sebastian Matei ii invita pe turisti si pe curiosi sa vina pe strada Razboieni, la numarul 7, din orasul Buzau, lunde se afla Casa Vergu Manaila  si sa se opreasca, sa urce si sa vada cea mai mare colectie de etnografie si arta populara, stransa cu migala de specialistii Muzeului Judetean Buzau.

 


Categorii: Actual, Reportaj

Comentarii (1)

  1. Istrate Stelian spune:

    FELICITARI! BUZAUL TREBUIE CUNOSCUT SI PENTRU CULTURA, NU NUMAI CU VINUL!

Adaugati un comentariu


 

*