REPORTAJUL DE DUMINICA: Semne de primavara
Nu vreau sa spun ca primavara trecuta a lasat semne pe undeva si ca, acum, iarna nehoatarata din prezent a dat peste ele, s-a speriat si e gata sa plece! Vreau sa ma simt fericita, pret de cateva clipe, ca in dimineata zilei de vineri am auzit pentru prima data in acest an, corul de pasarele care cantau vesele, inainte de ora sapte.
Sa se fi insanatosit vremea? Ce tratament primeste de-i merge asa bine? Are administratata, din plin, speranta de la noi. Un prieten numara zilele din calendar si se roaga sa ajunga mai repede pe 1 martie. Daca e 1 martie, gata, mie imi miroase a primavara, a iarba cruda si viata, domnule, viata! Nici nu conteaza ca ne mai tranteste vreo zapada! E primavara? E!!!
Din tratamentul acesta, prescris vremii chiar de catre noi, cei plini de optimisim, ii oferim si iernii care zaboveste, cand cu ger, cand cu cate o ploaie rece rupta tot din bunele obiceiuri ale primaverii, cand cu 12 grade C furate de la surata urmatoare. Ii oferim linistea si calmul sufletului, ca sa plece ea insasi mai repede.
Pentru ca viata ne incearca in mod continuu, facem noi ca primavara sa fie permanent langa noi! Din atitudinea pozitiva fata de vremea de afara, in fapt ne scriem propriul tratatment de viata, ne insanatosim gandind pozitiv si dorindu-ne primavara in viata! Numai ca primavara, pentru mare parte dintre buzoieni, a si venit! Chiar inainte ca aceasta sa fie consemnata in calendar.
Am facut un traseu scurt, in diferite zone ale judetului Buzau, cautand primavara data de cele cateva grade din termometre. Sus, la Bisoca, nea Mitica Popa mesteca aprig mamaliga pe foc, la mijloc de zi. A terminat treaba la grajdul cu animale si acum isi ajuta femeia, cum ii spune el sotiei. Acum e limpede cerul si parca inverzeste si poiana! Doamne, oare om da animalele la iarba la 1 martie? Sa dea coltul? E prea devreme, totusi, dar la 1 aprilie in mod sigur! Domnule, noi aici ne facem griji mai cu seama de sanatate, decat de munca, pentru ca munca ne da Domnul tot timpul anului! Dar cum am vazut eu in ianuarie ghiocei in gradina, e semn de primavra pentru oameni, dar si pentru mine, caci imi mai da Dumnezeu inca un an de viata! Daca apuca de vine Pastele, gata, ne pregatim de coasa!
Omul face o cruce mare si isi ridica ochii spre cer, pentru ca de acolo vine si sanatatea si odihna si mancarea aici, la munte, unde oamenii stiu parca altfel sa pretuiasca semnele de primavara. Daca am fi avut zapada, acum nu ne mai luam sa facem curat in gradini. Greblam, taiem musuroaiele ca sa cosim bine si dam foc la resturi! Are multe de spus nea’ Mitica despre primavra care ii bate in geam, cu razele indraznete ale unui soare care isi face meseria de cateva zile bune.
Cobor din Bisoca, pentru a face comparatie. Gradinarii din Maracineni au facut propriile focuri de curatire a tarlalelor. Au iesit in plina zi de sambata, sa scoata din pamant ceapa neculeasa. O strang cu furca si o incarca in roaba, cu lopata. E timpul! Ce sa facem? Anul acesta am pierdut startul, nu am mai infiintat solarii cu trufandale! De Paste, luam cateva sute de lei zilnic, pe loboda si marar. Acum… nimic! Nu ne mai putem intinde si cu serviciul si cu gradina. Curatam acum pentru a pune o brazda cu ceapa, direct din samanta. Aram astazi solariile si, daca e tot primavara din asta si saptamana care vine, invelim solariile, aducem gunoi si prin aprilie, incolo, punem rosiile! Anul trecut le-am dat cu doi lei, pret minim. Poate si anul acesta luam la fel, daca n-o fi vreun an mai bun!, trage speranta familia Cochinescu, scoasa la munca in gradina de mama, femeie care provine din familie de legumicultori.
Aflu si ca anul acesta, la mare pret ar fi salata, ca trufanda. Dar mai aflu si ca tone de ceapa de apa si morcov au fost aruncate de gradinari, pentru ca s-au stricat instantaneu, peste iarna, din cauza conditiilor meteo in care s-au dezvoltat in anul anterior. Am avut un comerciant in decembrie, care vroia ceapa de apa cu 1 leu si 30 de bani, dar am zis sa nu dau sub 1,8 lei. Acum o dam la porci si aruncam cat putem din ea. Zilnic! Morcovul a imbatranit deja, ce sa facem! Cred ca pamantul nostru e tare bolnav, ca nu mai reusim sa scoatem mare scofala din el!
Acum, la sfarsit de februarie, cine are praz e seful pietei! Trei lei kilogramul, luat de la poarta! Prazul nu a facut nici viermi, nu a fost nici frig mare ca sa inghete la groapa, iar oamenii, domnule, oamenii s-au invatat la praz pentru ca e o mancare sanatoasa, asa crud sau facut ciorba ori mancarica. Au venit la vecinul meu oameni care cica au luat din market praz gros si verde. N-a fost bun de nimic!, mai spune femeia.
Merg si eu la vecin sa cumpar praz, dar omul l-a vandut pe tot, engros. Pret bun, tot trei lei ca la vanzarea endetail asa ca a dat tot de frica sa nu scada pretul pana in Paste, pentru ca e timpul sa fie scos de la groapa in care se tine la maturat!
In gradinile legumicultorilor zac, gata sa ia foc, rosii uscate neculese in toamna lunga de anul trecut, sau rosii culese si pastrate pentru vanzare, dar care au avut nesansa sa nu mai vada piata! Spaniolii ar veni repede, in gramada de gunoi a legumicultorilor de la noi si ar culege aceste rosii uscate… Sunt bune pentru paella lor traditionala! Si scumpe… imi spune unul dintre legumicultorii care a apucat sa lucreze intr-o celebra fabrica in care se produce pasta si rosii uscate . Fabrica e spaniola.
De la bietii legumicultori care isi arunca in foc o parte buna din recolta din 2014, ma duc la viticultorii de la Naeni. Acestia forfotesc in vii. De fapt, aduna corzile taiate de miercuri si pana sambata. Au muncit si saptamana trecuta. Adica, au terminat de taiat vita de vie, pentru primavara! O zi autentica de primavara si miros de butuc, ce sta sa planga si el, a martie, cand primele frunze apar pe corzile batrane.
Ionel Stanciu din Naeni, viticultor pe care il stititi tot din reportajele www.sanatateabuzoiana.ro , isi pune mana la inima. Am cam slabit, doamna! Ma lasa ceasul! Am stat peste iarna si chiar din toamna, pe langa pat. Sotia m-a obligat sa trag pe dreapta, caci altfel trag de tot la coparseu, cum spune moldoveanul. Am pastile, dar sa stiti ca sanatatea mea aici e, in vie! Cand pun foarfeca si caut nodul de unde sa tai, imi da o lacrima, ca dau in laturi rod bun, la o adica, dar imi zburda sufletul caci stiu ca ii fac bine! E sanatate! O scutur de povara, de fapt! E coarda lacoma! Via mea, dupa ce ii tai ce nu ii face bine, la viata isi revine ca omul dupa o iarna grea! Cand da in primavara, parca alearga de bucurie! Ar face orice, numai sa fie mereu primavara!
Pai, de acum, ar mai avea rost sa ne intrebam cate semne ne da primavara, care e pe langa noi!? Pana si bulbii de la zambile si lalele au inceput sa sparga pamantul, caci le miroase si lor a soare grandios!
Primavara frumoasa si Martisorul atat de drag vine si la noi, la buzoieni, miercuri, in holul Salii mari a Consiliului Judetean, unde mesterii din teritoriu se aduna la strigarea conducerii Centrului de Cultura si Arta.
Daca merita sa scriem despre eveniment vom afla duminica, daca nu, o sa va poftesc in grajd la nea’ Aurel. Nu glumesc! E grajdul de animale! Devenit atelier de arta!
Dar, haideti sa ramanem curiosi pana duminica, prima din primavara! Astazi, sa lasam sec cu placinte, cum se cuvine, iar de maine sa respectam prima saptamana din post, cu suflet curat si cu hrana pe masura, ca-i buna si pentru sanatatea fizica, ne curata de toxine.
Si sa nu uitam sa speram ca primavara nu vine ca sa plece, ci ne ramane in inima, atata timp cat meritam sa o avem!