REPORTAJUL DE DUMINICA: Idei sanatoase cu miere de albine

9 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

miere-targ-1060146Simplul borcan cu miere de albine asezat pe o masa curata, numita la evenimente ori targuri stand, nu mai este o atractie pentru cumparator. Banale sunt, chiar! Asta arata statisticile facute chiar de catre apicultorii care merg la piata cu produse de acest fel. Ei au tinut cont de sondarea dorintei clientului si au diversificat oferta. Ne idulcim astazi cu o binemeritata portie de miere de albine, curata, spun toti apicultorii intrebati, asta din ratiuni economice – criza economica a lovit si in acest domeniu, iar cei care aveau curaj sa suplimenteze hrana albinelor cu produse pe baza de zahar, nu o mai pot face pentru ca e scump kilogramul de zahar si nu exista profit!

Indiferent daca mergi la Zilele Sarata Monteoru la inceput de iulie, in septembrie la Sarbatoarea Tamaioasei de la Pietroasele ori la Targul Apicol din Buzau, mutat la inceput de noiembrie, piata apicola este mereu surprinzatoare. Anul trecut, la mare cautare era mierea de rapita, pentru ca ea cristalizeaza rapid si parea cool, spun tinerii. Inainte, cea de tei era in voga, iar cu un an in fata, mierea poliflora facea furori.

 

Produse-apicole-1060145Acum, mierea unui roman din Brasov, Zsolt Nagy, venit la targul apicol organizat nemaipomenit de Asociatia Apicultorilor Profesionisti – despre care, cu parere de rau, nu avem nici un detaliu, pentru ca organizatorii nu s-au ocupat de relationarea cu presa – mierea, spuneam, se lasa greu cucerita de catre cumparator. Vin oamenii la stand, intreaba, analizeaza, cer detalii despre familiile de albine de acasa, insa in final nu cumpara nimic. Omul vinde si flacoane cu propolis. Am vrut sa spun cu sanatate. Si nu greseam. Are mai mare succes. Si de aici incepe diversificarea.

Cateva standuri mai departe, doua doamne extrem de entuziasmate, desi afara erau doar vreo 5 grade C, isi numarau borcanele amfora. Sunt mici, cred de 150 de grame, si strang in ele o portie nebanuita de sanatate pura. De fapt, doua portii. Una venita de la fructe si alta implinita de mierea de albine. Sa nu ziceti cumva ca nu va oferim detalii despre beneficiile mierii de albine, insa eu cred ca le stiti bine, pentru ca ati intrebat, ati citit si ati auzit despre miere ani in sir ca este Cenusareasa pe care o pierdem in defavoarea europenilor, a germanilor mai ales, care stiu sa puna pret pe ea.

 

mieresiproduseapicole-1060144O lingura de miere, dimineata, pe stomacul gol, spunea bunica mea, face cat toti doctorii din viata ta! Acum se spune altfel – o lingura de miere cu fagure, dimineata, pe stomacul gol, face cat toti doctorii…

Revin la cele doua doamne care fac inventarul. Strang din dinti si ma incrunt involuntar, cand aflu ca nici ele nu sunt din Buzau. Vin de la Braila, cu fel si fel de borcane, bomboane cu miere de albine importate din Franta, sapunuri pe baza de miere si creme cosmetice.

Mihaela Danila are un PFA, impreuna cu sotul. Acasa au 135 de familii de albine care constituie baza micii afaceri cu sanatate pe care o etaleaza in fata noastra. Intr-o excursie a cumparat un suvenir – spune Mihaela, un borcanel de 150 de grame, sub forma de amfora, in care erau niste fructe. A crezut ca sunt sporul casei si nu le-a consumat. Cand i-a spus o prietena ca in acel borcanel este miere cu fructe, a consumat imediat ce era in recipient.

De fapt, asa i se intampla oricui cumpara un astfel de borcan amfora. E mic si dragut, continutul arata bine si nu te induri sa-l consumi. Dar cand apuci, se termina imediat. De la al doilea in sus urmeaza sa savurezi, sa analizezi ori sa compari, spune femeia dezvaluindu-si sursa inspiratiei.

 

mieretargbuzau-1060147Ne poarta apoi printre retetele proprii, cu care se mandreste si incearca sa-si faca reclama, asa cum este firesc. Am ales varianta de a face un amestec cu pulpa de fructe de padure cu miere, merisoare si afine. Aici am pus goji, migdale si miez de nuca in miere. Anul acesta sunt la mare moda goji in miere. Un astfel de borcanel este foarte consistent. Noi am studiat gustul si placerea clientilor. Fructele sunt de la Gura Humorului si Vatra Dornei, iar restul dintr-un parteneriat cu o firma de la Blaj. Extrem de solicitati suntem pentru o combinatie mai puetrnica: papaya, goji, kiwi, ananas, banana si altele, confiate si de cele mai multe ori cumparate din magazin si puse in amestec in miere.

Printre toate apare si romaneasca noastra pruna uscata, care isi face loc exact intre papaya si kiwi.

Anul acesta am avut de 10 ori mai mica productia de miere, insa am preferat sa le lasam albinelor mierea, sa o consume, ca sa pornim in 2015 in forta.

 

miere-catina-buzau-1060148Mihaela Danila prezinta cu rapiditate fiecare borcan cu savoare si fiecare fel de sapun sau bomboane. Buzoienii par insa putin obinuiti cu aceasta varietate, atat de speciala. Cumpara ceea ce cunosc ori ceea ce este cu adevarat exotic. Cat despre sanatate, au aflat si ei ca sanatate primesc de la goji, care si in Romania se cultiva cu succes si se bazeaza cum ca aceste fructe ar fi de la noi de acasa. Cateva standuri mai inspre Parcul Tineretului, o doamna cu caciula bine stransa pe urechi vinde o sticla cu sirop din catina si miere.

Catina e romaneasca. Din flora spontana. Plina de vitamine si buna pentru imunitatea omului. E si aliment si medicament. Eu am cules boabele de catina. Le zdrobesc la robotul de bucatarie si le amestec, jumatate-jumatate, cu miere. Eu le vand ca si medicament, dar si ca aliment caci acesta este adevarul. Acest sirop, la 10 lei, este cel mai vandut. La fel de ceruta este si tinctura de propolis. Borcanelele aratoase, cu papaya si altele, la mine nu se cumpara, spune sincer o doamna cu 150 de familii de albine acasa la Maneciu de Prahova. Daca tot am venit la targ cu utilaje apicole am adus si produse, pe care noi le facem in casa si le consumam, explica Petruta Miu care e insotita la Buzau de fiul sau, bun cunoscator si al legislatiei, caci eu am insistat si pe un aspect usor de observat.

 

catinacumiere-1060149Niciuna dintre sticle nu are vreo eticheta. Nu scrie nici producatorul, nici numele produsului. Doamna de la Maneciu spune sincer ca nu se pricepe la calculator ca de ar fi altfel, ar face etichete frumoase, pe care ar mai scrie ceva important. Produsele ei sunt si naturale si bio si eco si cum mai vrem noi. Nu face distinctie intre termeni, dar pe toti ii au produsele facute de ea. Ar scrie mare, cat de bune pentru sanatate sunt. Din spate insa, vine fiul care spune ca pentru asta trebuie sa platesti taxe la institutii multe si sa te certifici. Logoul de produs este scump, iar apicultorii mici nu au bani pentru asa ceva.

Au dreptate, insa sinceritatea si acuratetea pe care o are romanul in ceea ce face constituie inca un subiect indoielnic pentru cei care cumpara. Femeia are, desigur, prezumtia de nevinovatie, dar e bine sa stim ce consumam.

Plec din cel mai bine orgaizat targ apicol din judetul Buzau cu speranta ca in 2015, la astfel de standuri vor avea drept gazde si apicultori locali, care stiu sa-si vanda si ei produsele pe care, in mod sigur stiu cum sa le faca, acasa. Macar din mandrie locala!

 


Adaugati un comentariu


 

*