REPORTAJUL DE DUMINICA: Sanatate din inima apelor de munte

23 august 2015 | 0 comentarii |
Ionica Voicu - Pastravaria Calvini

Ionica Voicu – Pastravaria Calvini

Celebram ziua de astazi intr-un alt fel decat am fost obisnuiti in ultimul timp. Nu printr-o miscare de strada sau cu pancarte avand inscrisuri clare de promovare a cui ne este mai drag sau a cuiva care ni se impune a ne fi drag, desi vremurile asta spun, tot mai clar. Celebram, asa cum am spus, ziua, printr-o lectie de frumusete si sanatate iesita la lumina dintre undele apelor repezi, de munte.

Mergem la Pastravaria Lunca Bâscii din zona Calvini, de unde va relatez povestea frumoasa a unui om pasionat de… peste. Nu-i un pescar al carui hobby este pescuitul, ci mai degraba un om care creste pestele asa cum face un parinte cu copilul lui. Mai in gluma, mai in serios, Ion Voicu mi-a spus ca seara, cand pune capul pe perna, o face cu gandul la pestele din bazin, iar dimineata se trezeste tot cu gandul la fasnetii din apa. Este totusi o mare arta sa pui suflet in ceea ce faci, la inceput ca pentru cartea de munca, iar mai apoi sa devina pasiunea vietii.

 

Calvini (intrare)Augustul acesta capricios ne duce sus, inspre Valenii de Munte, daca e sa dam atentie indicatorului din DN10 Buzau-Brasov, in zona Cislau, cand musai soferul vireaza masina spre dreapta. Nu e drum lung din acest drum national si pana intri in Calvini si mai apoi, la stanga, pe un drumeag de tara, ajungi la pastravaria aflata in patrimoniul Directiei Silvice Buzau.

In total, Romsilva are in tara 44 de pastravarii. Cea mai apropiata de Buzau, in afara celei de la Calvini, este cea de la Lepsa, in Vrancea, unde se pastreaza o traiditie de odinioara, cand se pregatea pastrav in varzov – o indeletnicire pe care o stiu si o mai practica ocazional si muntenii din partea de munte a judetului Buzau.

La Lepsa insa, pastravul in varzov este o atractie turistica in sine, o delicatesa apreciata deopotriva de locanici cat si de musafirii lor. Nu spun ca… si pretul e pe masura atractiei!

 

Pastravaria Calvini

Pastravaria Calvini

Sa revenim insa pe drumul nostru de tara si sa ajungem in pastravaria din judetul Buzau, unde bazinele cu pesti minunati asteapta, in fiecare zi, doritori de o delicatesa curata. Si nu spun lucruri neadevarate, pentru ca mai ales turistii sunt clientii pastravului curcubeu de la Lunca Bascii.

O liniste aparte te cuprinde imediat ce deschizi poarta din lemn a pastravariei. E o liniste care seamana cu ceea ce sufletul isi doreste in perioade de vara, agitata de canicula si de nemultumiri de orice fel. Iarba verde care imbraca poiana e atat de densa si de ademenitoare incat iti vine sa pui capul jos, sa te lasi in voia vantului care adie cu miros de cetina, dintre brazi. E atat de frumos, atat de amplu si curat, atat de munte… daca as putea sa cuprind in acest fel starea de bine.

 

Ion Voicu

Ion Voicu

Ion Voicu (Ionica pentru cei care-l cunosc) este pastravarul de aici. Angajat al Directiei Silvice, acest domn binevoitor sta de veghe langa bazinele cu pastrav curcubeu, de 18 ani. „Si parca nu m-as duce spre alta meserie – spune, desi am si alte calificari. M-am obisnuit cu pestele si mi-e tare drag. Aici e si liniste, chiar daca este si munca, 24 de ore din 24. Nu poti lasa bazinele fara atentie. Se poate intampla neprevazutul… Am visat intr-o noapte ca, intr-un bazin din asta mare, pestele nu mai poate respira. M-am ridicat din pat si am iesit, asa cum eram. M-am dus sa vad ce este acolo. Si era bine. Dar in timp am avut si probleme… Inundatii, in ultimii ani, cand peste tot au venit si-au distrus multe in calea lor. S-a umflat izvorul si a venit apa multa in bazine. In vara aceasta a trebuit sa facem fata caniculei, dar ne-am luat masuri. Am pus aceste plase de protectie, sa nu bata soarele chiar pe pestele din apa si sa nu se mai incalzeasca apa. Cand am avut temperaturi de 38 si poate mai multe grade Celsius, si apa din bazin a avut 27 de grade C. E mult pentru peste, dar am adaugat, spre exemplu, hranirea dimineata de tot si seara tarziu. Ca pestele sa poata manca, iar in cursul zilei sa-i fie bine. E, domnule, o munca altfel”, imi explica Ionica Voicu.

 

Ionica Voicu la pastravarie

Ionica Voicu la pastravarie

Pastravarul de la Calvini este trecut bine de 40 de ani. 18, spuneam, i-a dedicat pastravului curcubeu. Niste turisti cazati la Chiojdu, tocmai au luat sase pesti. Cam de 200 de grame fiecare, greutatea ideala si recomandata pentru a fi servit pastravul curcubeu, spune Ionica Voicu.

Turistii ii spun doctorul de pastrav. „E doctor, domnule! Eu vin in judetul Buzau, din Arad. De 11 ani. Iau mereu cativa apstravi de aici, pentru ca imi place sa-i duc in bucataria pensiunii unde ma cazez, sa mi-i faca prajiti si sa mi-i serveasca apoi cu smantana si usturoi. Imi place cel mai tare pastravul de la Buzau. E curata apa si n-am gasit niciodata pastravaria inchisa, pe motiv de boala. Asa ca omul e doctor, ce mai!” – zice unul dintre turistii aflati la pastravaria lui Ionica.

 

Pastravi -199Sa-i spunem doctor si noi, mai ales ca imi spune si o intamplare cu niste ingineri in domeniu, care administreaza o alta pastravarie, dinspre Ardeal, care au patit-o… Li s-a imbolnavit tot pestele din bazine, adica zeci de tone. Oamenii au venit la Pastravaria din Calvini, iar Ionica Voicu a reusit sa-i dea de cap, bolii. „Eu ii stiu cum misca, iar daca misca intr-un fel anume, le e rau. Daca numai asta fac”…

 Anul trecut, de la Lunca Bâscii au fost vandute epste 12 tone de pastrav curcubeu, iar resursa este putin mai mare in 2015. Mai are el, pastravarul, o calitate, de fapt un record personal. „Eviscerez 400 de pesti pe ora. Nici nu am mai incercat sa merg mai departe… Poate ca l-as fi depasit, caci recordul meu e de ceva vreme. Imi merge mana si la eviscerat, cum imi merge si la grija pentru ei”, explica pastravarul.

E drept, si eu, ca si client, prefer sa plec, la 35 de grad C, cu pestele curatat ,in masina, nu sa stau cu grija ca pana la urmatorul tronson de drum se strica.

 

Pastravi maturi -197Fac acum si o comparatie: in piata sau la hipermarket, pastravul curcubeu costa 20 – 21 de lei. La Lunca Bâscii costa 21,1 lei. Cred, insa, ca nu despre pret este vorba cand alegi sa cumperi un peste crescut ca la carte.

Pentru comoditate si tinand cont si de distanta este clar ca supermarketul este alegerea. Sanatatea insa ar trebui sa fie si ea un criteriu de care sa ne legam mai des, atunci cand mancam, astfel incat sa evitam complicatiile nebanuite care apar in timp. Incerc sa las pestii in pace, desi ma impresioneaza un bazin in forma de cerc in care sunt pestii mari, reproducatori. Sunt asemenea somonului… zic eu.

Par portocalii, dar numai nestiutorul il numeste somon, ma corecteaza Ionica, spunandu-mi ca asa sunt pestii maturi.

Ei, iata cum am eu parte de o buna lectie de sanatate in inima muntelui…

 

Case rromi

Casele rromilor bogati

Zona Calvini este una zona nebanuit de frumoasa dar care, din pacate, este cunoscuta mai mult datorita caselor romilor din zona. Acestia, mai nou, isi ridica locuinte alcatuite din stalpi din beton si ferestre imense. Zeci de ferestre, la o singura casa, iar de pe poarta nu lipseste leul, mai mare sau mai modest, cred, dupa buzunar. In rest, saracie si cate o surpriza… de genul pastravului curcubeu.

Ideal ar fi ca aceasta pastravarie sa fie pusa in circuitul turistic, asa cum se intampla la Lepsa, in Vrancea. Dar cine stie?

Mi-as dori ca lectia aceasta sa nu fie una asemenea celei pe care am primit-o cu ani in urma la herghelia de la Cislau care s-a aflat la un pas de desfiintare… Din fericire, cineva s-a trezit inainte de a fi prea tarziu, iar herghelia face acum pasii intrarii in piata celor avizi de frumos.

 


Categorii: Actual, Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*