REPORTAJUL DE DUMINICA: Sanatosi, fara ocupatie…

11 octombrie 2015 | 0 comentarii |

ploaie-toamnaPloile s-au asternut usor peste fire, ca sa defineasca mai bine toamna. Altfel, doar frigul ar fi apropiat-o de noi pe „Zâna melopeelor, Spaima florilor si Doamna Cucurbitaceelor…”, cum poetic o caracteriza Toparceanu.

Treburile pe camp nu s-au terminat si nici campurile eliberate de roadele verii nu au fost pregatite pentru culturile viitoare. La inceputul saptamanii care azi se incheie s-au anuntat ploi si frig pentru ultimele zile, asa ca ma asteptam, la jumatatea ei, sa vad forfota mare la sate. Se pare insa ca doar eu m-am asteptat si mi-am facut griji pentru iarna ce va sa vina…

Ratacesc prin minunantul judet Buzau pentru a gasi oameni care muncesc. Nu-i vad pe niciunde. Va surprinde? Uneori raman surprinsa si eu, pentru ca nu mai aflu aproape nimic despre acei oameni care-si dedica ziua „muncii creatoare”. N-o fi creatoare ea, munca, asa cum spuneau comunistii, dar n-ar mai trebui sa muncim? Sau poate ca acum, tinerii de la sate muncesc in alt fel si n-am aflat eu…

 

tarani carciumaOricum, bat cateva zeci de kilometri si vad de-a dreapta si de-a stanga, in satele prin care trec, oameni, mai ales tineri, care rezeama… nu musai garduri, dar mese de bar, usi de magazine, canapele de la porti… O imagine pe care o tot vad, de tot atatia ani de cand actuala societate isi cauta drumul spre o „democratie fara cusur”.

Poate e un cliseu, imi zic si merg mai departe de Vernesti, comuna in care vezi oameni la drum, indiferent de anotimp, ora sau fenomen meteo. Poate ca e mai bine asa, imi zic, dar nu ma pot convinge. Adica ce, imi vine mie cu ciuda, pentru ca m-am trezit de la ora sase a zilei ca sa incep munca de teren? Mi-am zis sa nu plece oamenii de acasa, la munca, imi acord singura circumstante atenuante, dar nu prea tine…

E clar ca o parte dintre ei chiar muncesc, mai ales cei in varsta. Dar ce se intampla cu partea cealalta, care rasare pe fiecare ulita? Ei din ce traiesc?

 

tarani selfie4Cobor sa aflu. Un tanar la vreo 30 de ani imi zice ca asteapta masina cu paine, apoi merge acasa sa le dea copiilor de mancare. Imi spune ca azi, sotia e la doctor si eu stau cu copiii – trei la numar. Dar maine, unde l-as gasi? Pai, sunt acasa. Am de cules via, dar daca o ploua… Daca ploua, imi explica el, sta in casa, pe langa foc, ca au facut deja focul in soba, pentru copii ca sunt micuti. Si la televizor. L-am intrebat daca si-a pregatit lemnele pentru iarna, daca nu are un vecin care are nevoie sa-l ajute si mai ales de ce nu-si cauta un serviciu. La varsta lui, sa se multumeasca sa traiasca din ajutorul social?

De langa el, un prieten si mai tanar sare ca ars, zicand ca le fac eu programul sau ce? Le explic. El are ajutor social ca si tanarul cu trei copii si sunt relaxati. In regula, dar ce fac ei pentru ajutorul social primit? Deja ii supar. Mai sapam cate un sant, mai curatam alt sant, punem flori… se incurca si tace. M-am convins.

 

tren vernestiInainte sa trec calea ferata inspre Candesti gasesc din nou oameni, care stau de-a dreapta si parca asteapta ceva. Opresc masina si caut raspunsuri. E o echipa de vreo sapte baieti, cam la 20-25 de ani, care asteapta un patron sa-i ia la cules de struguri si ce-o mai avea el. Au fost aici si ieri dimineata, pentru ca patronul le-a spus ca vine sa-i ia la treaba, dar au aflat mai tarziu ca a luat alta echipa, din Niscov. I-a sunat tocmai spre seara si le-a zis sa iasa azi, la strada, ca le va da de lucru.

Merg si eu la Niscov, sa vad daca nu cumva acolo e toata lumea ocupata. In zona cabinetului medical, cateva masini si oameni care, evident, asteapta ca o alta persoana sa iasa de la consultatie. In sat nu e chiar atat de multa liniste.

Gasesc, la un moment dat, un baiat, cam la 30 de ani, care sta relaxat pe o buturuga. Nu-mi raspunde decat dupa ce-i spun numele si ziarul de la care sunt. Are doua vaci in padurea din spate si le pazeste, imi spune. Ma uit atent si nu vad nici copita de vaca. Ii zic… si pleaca vorbind singur, cat de bagacioasa e presa.

 

zacusca cu ghebe, foarte gustoasa  - culegatoriSa mai merg prin sate? Hai la Magura. Stupoare! In fata cladirilor emblema dintr-o comuna, adica primarie, politie, dar mai ales magazinul universal, puzderie de lume. Am zis ca-i vreo sarbatoare. Nici vorba… Asteapta adeverinte de la primarie, ca primesc ajutor social. Le trebuie copiilor la scoala. Altii au venit cu cei care au nevoie de adeverinte, iar o mica parte, care nu are nici vreun venit, nici vreo ocupatie, le tine „de urat”.

Caut o explicatie. Trei fete tinere imi spun ca au lucrat la oras, la confectii, dar nu au mai suportat mirosul de substante chimice, toxice organismului. Iar salariul era prea mic, asa ca s-au intors acasa. Cultiva gradina, mai produc o gutuie si o vand sau culeg fructe de padure, acum. Se fac ghebele. De cateva zile au inceput. Noi dam la inceput cu 15 lei galetusa, dar ca sa ia omul, o lasam si cu 10 sau 8 lei. Am vandut si catina si macese. Dupa ploile astea, poate ies bine ghebele, daca s-o incalzi din nou. Mancam si noi o paine cinstita, ca altfel traim doar din ajutor de la mama si din alocatia copiilor…

 

Ionel Tociu, diector AJOFM Buzau

Ionel Tociu, diector AJOFM Buzau

Sa mai merg? Da, dar inapoi, in oras, la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. Ma gandesc din start ca un numar impresionant de buzoieni nu fac parte din nicio statistica, o alta parte e mereu in acea rata a somajului si alta refuza sa spuna in ce situatie se afla. Si e adevarat.

Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzau, spune ca „orasul Buzau, cel care polarizeaza cea mai mare forta de munca datorita platformei industriale, are somaj sub doi la suta, mai exact, cam 1,7. In schimb – continua el-, in judet somajul nu mai are aceleasi valori peste tot. Spre exemplu, pe Valea Buzaului, zona candva monoindustriala, in care puterea lemnului s-a dus, somajul este de 20 la suta”.

Adica, asa stau lucrurile intr-o parte din zona pe care am mers eu si am gasit atat de multi oameni tineri pierzand vremea si gasind cate o scuza la starea de a nu face nimic la o varsta in care sanatatea este deplina si ii da omului putere absoluta de munca. Fara a pune, desigur, la socoteala, exceptiile.

 

someri ajutor socialIncerc sa aflu cum este si in restul judetului. Ma lamureste tot Ionel Tociu.Orasul muncipiu Rm Sarat, tot cu o industrie puternica la un moment dat, are somaj mare acum, iar la Pogoanele e un fenomen. Exista cateva asociatii agricole care absorb forta de munca, lunar”.

Am mers si la Pogoanele. Acolo, forta de munca era tot la usa AJOFM, in cautare de adeverinte sau, cum mi-au spus niste copii, tata munceste pe o combina cand e chemat, iar mama matura casa.

Inainte de 1989, aici a fost inclusiv o fabrica de covoare, o turnatorie de fonta si altele… Acum sunt, intr-adevar, firme agricole, dar angajeaza doar sezonier forta de munca. Oamenii sunt insa multumiti. Asociatiile agricole angajeaza, de la specialisti si pana la muncitori zilieri. Oamenii primesc intre 50 si 70 de lei pe zi si mai primesc, spre exemplu, cate un pepene, la final de program.

Tot sezonier se munceste si in bazinul legumicol Maracineni. O mare firma, care a infiintat 80 de solarii cu rosii, tine forta de munca activa pana in noiembrie, iar dupa aceea, pana in februarie-martie, in somaj. Despre societate se spune ca nu a mers prea bine in primii doi ani. Visul a mii de oameni de a lucra pamantul in sistem occidental se naruie.

 

carutaIonel Tociu vine insa si cu o recomandare catre sfatuitorii patronilor marilor firme care vor sa se aseze undeva, in Romania. „Ar trebui sa caute bazine cu rata a somajului mare. Noi avem o medie de 9 la suta dar, asa cum v-am spus, sunt zone cu 20 la suta si chiar mai sus. Acolo ar trebui sa se aseze, pentru ca au mana de lucru in mod garantat. Dar niciodata nu se impaca acest aspect cu ceea ce ofera o administratie locala unui investitor. In sensul ca primarii nu se implica in stabilizarea unei activitati economice in zona lor, prin a oferi teren gratuit sau alte avantaje locale”. Pai, intreb, si ce folos ar fi pentru comunitate? Sa ramana primarul fara oameni la munca comunitara si mai ales la cea de la casa lui? De ce sa nu i se faca lui curat in curte gratuit, de catre un asistat? Acesta tace, munceste din cand in cand la primar si ii merge si lui ajutorul social, tot anul.

Cred ca am pierdut eu notiunea ideii de a munci. Poate ca nu inteleg eu de ce unii lucreaza zi lumina si altii stau zi lumina. Care e diferenta la capatul vietii?


Categorii: Actual, Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*