Iodura de potasiu se va dstribui prin farmaciile comunitare

24 iunie 2022 | 0 comentarii |

Direcțiile de sănătate publică au la dispoziție o săptămână pentru a transfera pastilele de iod către farmaciile care le vor elibera gratuit, pe baza prescripțiilor medicilor de familie.  

 

Ordinul privind modalitatea de distribuire a iodurii de potasiu către populație a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, comprimatele vor fi distribuite gratuit populației de către farmaciile comunitare, anunță Ministerul Sănătății, care menționează că lista acestora este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea „Campanie distribuție iodură de potasiu.

În județul Buzău, 39 de farmacii au vor dostribui iodura de potsiu, începând de luna vitoare. 

Lista acestora poate fi consultată AICI

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente”, precizează MS.

 

Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, românii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze prescripția medicală. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin.

Precizăm faptul că în farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg”, mai spun oficialii de la Sănătate, care atrag atenția că aceste comprimate de iodură de potasiu „se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților”.

Ministerul Sănătății a lansat, în luna aprilie, o campanie de informare a populației cu privire la administrarea comprimatelor de Iodură de potasiu și a elaborat un Ghid de Informare Generală, cu informaţii despre condiţiile de administrare a Iodurii de potasiu de 65 mg, dozele recomandate, cum şi când se instituie tratamentul.

Ghidul lansat de minister poate fi consultat AICI

 

Ministrul Sănătății a atras atenția că Iodura de potasiu se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear – care va fi anunțat prin intermediul radio, TV, mass media, telefon sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă. Totodată, acesta a precizat că pastilele de iod se administrează în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică, dar până când și numai dacă va fi nevoie să fie administrate, acestea se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.

Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii”, a atras atenția ministrul Sănătății, care a menționat că există și contraindicații, iar acestea vor fi comunicate de către medicul de familie persoanelor aflate pe lista sa. „Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariţiei unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism”, a avertizat ministrul. Acesta a reamintit că „aceste pastile nu vor fi distribuite decât atunci când lumea va ști despre ce este vorba. Fiecare pastilă distribuită va fi însoțită de un flyer cu instrucțiuni, așa cum au fost distribuite aceste pastile și în alte țări”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*