Distribuirea iodurii de potasiu începe cu o amânare

4 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii spune că pastilele de iod vor fi distribuite numai după ce va exista convingerea că toată lumea a înțeles despre ce este vorba.

 

Cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu fabricate în timp record de Antibitice Iași și ajunse în depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) din toată țara în câteva zile și care care se administrează în caz de creștere a radioactivității, par să fie mai greu de distribuit decât au crezut autoritățile.

Cu un optimism ceva mai ponderat decât acum o săptămână, când era aproape sigur că până la sfârșitul acestei luni toate persoanele eligibile vor fi primit pastilele de iod, ministrul Sănătății a declarat, astăzi, la Bacău, că distribuția comprimatelor va începe numai după o campanie de informare a populaţiei despre utilizarea acestora. „Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, dând asigurări că se va găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni.

 

O mare parte a medicilor de familie, pe care ministrul Sănătății miza să se implice în distribuție și informare, refuză să se implice, pe motiv că aceste activități le-ar bloca activitatea într-o perioadă în care sunt oricum aglomerați din cauza cazurilor de COVID-19, gripă și viroze respiratorii.

Rafila şi-a exprimat însă speranţa că aceștia vor reflecta” și vor participa, până la urmă, la campania de distribuire a iodurii de potasiu către populaţie. „Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuția către cetățeni. Și vă mai spun că eu nu am avut nicio dispută cu medicii de familie. Dânșii mi-au spus doar punctul lor de vedere, am încercat să-l înțeleg, ne-au spus în mod foarte clar că ei consideră o chestiune birocratică distribuirea acestor pastile către pacienții de pe propriile liste. Eu le-am spus – și nu în spirit polemic – că eu consider că avem o responsabilitate, noi ca administratori ai sistemului de sănătate, pentru toți pacienții din România, dânșii pentru pacienții de pe propriile liste. Eu nu cred că protejarea sănătății pacienților noștri este o chestiune birocratică. Mai rămâne să analizăm cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Vom găsi o soluție și eu cred că mulți dintre medicii de familie vor reflecta și vor deveni parteneri, nu ai noștri, ci ai pacienților de pe listele lor, în a-i ajuta să înțeleagă care este scopul acestei distribuiri, care nu trebuie în niciun fel să îngrijoreze populația”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

 

Duminică, Ministerul Sănătăţii a transmis că, împreună cu Guvernul, demarează, la începutul acestei săptămâni, o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu și că distribuția comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie și nu în această săptămână, cum s-a intenționat inițial. Într-un comunicat remis presei, Ministerul subliniază că „în momentul de faţă nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile” și admite că „informarea publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii”.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populaţia cu vârsta între 0 şi 40 de ani, mai spune Ministerul Sănătăţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*