Ministrul Sănătății vrea ca medicii de familie să distribuie iodura de potasiu. Aceștia nu cred că vor reuși

28 martie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii a anunțat că va avea zilele acestea o consultare cu medicii de familie, referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în cabinete, după ce aceștia au spus că cerința e o sarcină greu de realizat în doar două săptămâni, așa cum a cerut ministrul.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a anunțat că săptămâna viitoare va începe distribuirea tabletelor de iodură de potasiu către populația eligibilă, prin intermediul medicilor de familie. „Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili”, a spus Rafila, într-o conferință de presă la Ploiești, în care a anunțat că distribuirea ar trebui finalizată în două săptămâni.

Medicii de familie s-au arătat însă nemulțumiți că nu au fost consultați înainte de a se lua o astfel de decizie. „Condiționarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populație. Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel de medicație. Poate mai puțin important pentru decidenți, dar unii pacienți dintr-o zonă afectată pot avea medicul de familie la sute de km. În plus, până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacționată pe piața neagră. În concluzie, considerăm că decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației. Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realității românești și în concordanță cu normele de prevenire și intervenție existente actual pentru situațiile de urgență nucleară și radiologică”, susține președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Dina Mergeani, într-un comunicat remis presei.

 

Întrebat de jurnaliști ce are de spus în legătură cu această nemulţumire, ministrul Alexandru Rafila a declarat că va avea, zilele acestea, o consultare cu medicii de familie „în această chestiune”, dar a atras atenția că „avem o responsabilitate profesională cu toţii, fie că suntem medici de familie, medici de orice altă specialitate, fie că suntem administratorii sistemului de sănătate. Înţeleg că dânşii au o activitate extrem de intensă în ceea ce priveşte consultaţiile pe care le acordă zilnic pacienţilor, şi chiar au făcut acest lucru şi la distanţă în perioada pandemiei, dar cred că atunci când este vorba despre un interes de sănătate publică necesită un efort în plus din partea tuturor”, a răspuns ministrul Sănătății, subliniind că „suntem medici şi trebuie să încercăm să ne protejăm pacienţii”.

Ministrul a amintit, în același timp, că finanțarea medicinei de familie a fost crescută tocmai pentru a se veni „în sprijinul acestei categorii profesionale” și a subliniat importanţa medicinei de familie care „trebuie să reprezinte atât partea care realizează serviciile medicale preventive, cât şi o bună parte din cele curative, încât presiunea pe sistemul medical spitalicesc să fie mai mică. Lucrul ăsta se întâmplă în toată lumea, duce la ani de viaţă sănătoasă dacă se face într-adevăr prevenţie, screening pentru diverse afecţiuni, pe de o parte, iar pe de altă parte permite funcţionarea şi finanţarea sistemului de asistenţă medicală spitalicească”, a punctat ministrul.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila a anunțat, la Iași, că autoritățile intenționează să distribuie populației cele 30 de milioane de comprimatele de iodură de potasiu pe care Antibiotice Iași le-a distribuit deja DSP-rilor din țară și urmează ca acestea să fie distribuie medicilor de familie pentru ca de la aceștia să ajungă la populație. Pastilele cu iod se folosesc în caz de creștere a radioactivității, iar ministrul a precizat că „lucrul cel mai raţional” ar fi ca acestea să fie distribuite prin intermediul medicilor de familie, în două-trei săptămâni, dar numai „după o informare foarte clară a cetăţenilor”.

Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl. Deși și-a exprimat speranța că nu va exista o astfel de situație, ministrul a precizat că nu poate fi ignorat riscul ca un astfel de incident să aibă totuși loc, având în vedere faptul că „în vecinătatea României se desfăşoară un conflict sângeros, pe teritoriul unei ţări care are mai multe centrale nucleare funcţionale”, dar a subliniat că nimeni nu trebuie să intre în panică și „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare”.

 

Pentru eventualitatea că va avea loc totuși un accident nuclear, care s-ar putea petrece oricând, la orice oră din zi și din noaprte și în orice zi, inclusiv în weekend sau într-o zi de sărbătoare legală, iar „perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului sau de la momentul contaminării”, autoritățile au decis să distribuie anticipat pastilele de iod, astfel încât „oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze”.

Ministrul Rafila a mai declarat că nu trebuie să se intre în panică, dar este mai bine să fim pregătiți pentru o situație de risc. „Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a explicat ministrul.

 

Ministrul Sănătății a atras însă din nou atenția că iodura de potasiu nu trebuie administrată preventiv în niciun caz și chiar a lansat ipoteza că s-ar putea să nici nu trebuiască folosite vreodată, dar pe de altă parte crede că „nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate”.

Ministrul a menționat că recomandările privind administrarea iodurii de potasiu sunt pentru copii şi adulţi de până la 40 de ani, subliniind că dozajul este diferit, în funcţie de grupa de vârstă. „Este, de asemenea, important modul în care fiecare persoană înțelege să le păstreze (pastilele -n.r.) în condiții de siguranță, pentru păstrarea calității, adică într-un spațiu uscat, lipsit de lumină la o temperatură constantă, încât să nu existe riscul denaturării”, a mai spus Alexandru Rafila.

În vederea distribuirii pastilelor de iod cât mai rapid, ministrul a luat în calcul câteva scenarii”, dar crede călucrul cel mai rațional este să le distribuim prin intermediul rețelei naționale de medicină de familie. Avem peste 10.000 de medici de familie și ei trebuie să le distribuie pacienților pe care îi au pe listă”, a spus Rafila, menționând că se va găsi o soluție și pentru persoanele care nu se află pe lista unui medic de familie.

 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a mers luni, la Ploiești, unde a avut o întâlnire cu autoritățile locale pentru a discuta despre construirea unui nou Spital Municipal de Urgență în acest oraș. La finalul întâlnirii, ministrul Sănătății, împreună cu primarul Andrei Volosevici, prefectul Virgil Nanu și senatorul PSD Laura Moagher au susținut o conferință de presă. Ministrul a declarat, cu această ocazie, că proiectul construirii unui Spital Municipal de Urgență în Ploiești nu este doar o necesitate, ci „ar putea fi un exemplu în dezvoltarea asistenței medicale în marile orașe din România” și a menționat că că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie completată pentru a se ajunge la un echilibru, în condiţiile în care sunt judeţe cu patru obiective incluse în acea listă şi judeţe care nu au niciun obiectiv, justificând această decizie prin  nevoia de acces a tuturor cetăţenilor din ţară la servicii de sănătate..

La rândul său, primarul Volosevici a subliniat că „Spitalul Municipal de Urgență nu este un moft. Avem probleme de infrastructură și probleme ce țin de domeniul sănătății, iar acest proiect poate fi rezolvat numai în echipă”.


Adaugati un comentariu


 

*