Specialiștii explică de ce, când și cum se admnistrează pastilele de iod

29 martie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a explicat că populația eligibilă este cea cu vârsta sub 40 de ani, iar pastilele se administrează doar în cazul unui atac nuclear și numai la indicația medicilor.

 

Alexandru Rafila

Dincolo de scandalul despre cine va distribui, gratuit, tabletele de iodură de potasiu, iscat între Ministerul sănătății și medicii de familie, care susțin că iodura de potasiu ar putea fi distribuită prin farmacii, pentru că ei nu au timpul fizic necesar pentru a le distribui tuturor pacienților eligibili în doar două săptămâni, cum a cerut ministrul Sănătății, autoritățile și specialiștii vin cu explicații despre modul de administrare și atrag atenția că populația eligibiă este doar cea cu vârsta de până la 40 de ani.

Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută, în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte, în mod preventiv, ci doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații. Altfel nu trebuie luate”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, marți, într-o conferință de presă care a avut loc la Ministerul Sănătății.

 

Ministrul Sănătății a explicat care sunt dozajele specifice fiecărei grupe de vârstă și timpul optim de administrare, dar și în ce condiții trebuie păstrate pastilele, subliniind că adulților de peste 40 de ani nu li se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, „adică, dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear”.

Tratamentul se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți, până la vârsta de o lună se dă 1/4 de comprimat. O jumătate de comprimat se va da la copiii cu vârsta de până la 3 ani, iar între 3 și 12 ani – un comprimat, în timp ce la copiii de peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel, la femeile gravide sau cele care alăptează. Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică” a explicat Alexandru Rafila, exprimându-și încă o dată speranța că „poate nu va fi cazul, poate un astfel de incident nu va avea loc”, dar este mai bine să fim pregătiți.

 

Attila Laszlo

Medicul pediatru Attila Laszlo, membru în Comisia de Sănătate a Senatului, a spus tot marți, în cadrul conferinței „Sănătate și farma”, că cele 30 de milioane de pastile de iod achiziționate de Ministerul Sănătății și distribuite DSP-urilor din toată țara sunt suficiente pentru românii cu vârsta sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear în Ucraina, dar a subliniat că populația ar trebui să urmărească informaţiile oficiale şi să nu ia cu asalt farmaciile. „Trebuie să avem încredere în informaţiile oficiale şi nu trebuie să abuzăm de existenţa iodului sau tabletelor de iod. Cred că varianta de distribuţie aleasă de Ministerul Sănătăţii, prin medicii de familie, e cea mai îndreptăţită. Ei ştiu cel mai bine ce comorbidităţi are cineva, care este doza şi când trebuie să se administreze. 30 milioane de tablete ar trebui să asigure necesarul pentru toţi cei sub 40 de ani. Cred că trebuie să fim pregătiţi pentru toate variantele posibile şi să nu mai avem experienţe de genul celor din trecut, când stăteam la soare. Ultima dată, completarea rezervelor strategice de iod s-a făcut când a fost accidentul nuclear de la Fukushima, care se află la peste 10.000 kilometri de noi. De aceea, din când în când, trebuie făcute demersurile pentru a avea o variantă sigură de distribuţie şi pentru a avea stocurile necesare”, a spus dr. Attila Laszlo.

 

La rândul său, medicul endocrinolog Diana Loreta Păun, consilier Administrația Prezidențială, a subliniat că „iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi. Nu recomand a lua după ureche iodura de potasiu, pentru că acest lucru poate avea reacţii adverse la anumite categorii de populaţie. Întăresc recomandarea de a asculta sfaturile specialiştilor şi comunicările oficiale ale Ministerului Sănătăţii. Nu sunt motive majore de îngrijorare şi nu trebuie să creăm panică, pentru că nu este cazul!”, a insistat medicul.

Ministrul Sănătății a mai spus că produsul se păstrează ambalat, în ambalajul original, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maxim 25 grade Celsius. „O cutie are 20 de comprimate, dar fiecare pacient eligibil va primi doar câteva comprimate, ambalate în blister. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer, ar trebui dus la farmacie pentru neutralizare”, a mai spus Rafila.

 

Potrivit unui document transmis de Ministerul Sănătății, modul de administrare a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg (echivalent pentru 50 mg de iod) este următorul:

* nou-născuţi – 1 lună – un sfert de comprimat echivalent 12,5 mg iod;

* 1 lună – 3 ani – jumătate de comprimat echivalent 25 mg iod (la sugari se dizolvă un sfert sau jumătate de comprimat, în funcţie de vârstă, în apă sau ceai);

* 3 – 12 ani – un comprimat echivalent 50 mg iod;

* adulţi şi copii peste 12 ani – două comprimate echivalent 100 mg iod;

* femei gravide şi cele care alăptează – două comprimate echivalent 100 mg iod;

* adulţi peste 40 ani – nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, cu excepţia situaţiilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy).

Iodura de potasiu trebuie păstrată ambalată, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maxim 25 grade Celsius. Se administrează numai în cazul producerii unui incident nuclear care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii și doar la indicaţia autorităţilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*