Udarea și protejarea grădinii, secretul unui bun gospodar

28 martie 2022 | 0 comentarii |

Utilizarea echipamentelor recomandate de specialiști asigură eficiența activităților și o dezvoltare armonioasă a grădinii.

 

Secretul pentru un gazon perfect, straturi de flori strălucitoare sau o grădină rodnică de legume este udarea (irigarea) la timp. Udarea regulată cu furtun irigații  și dozarea de fertilizatoare asigură creșterea plantelor iar pentru aceasta trebuie ales furtunul potrivit.

În primul rând trebuie stabilită lungimea furtunului, în funcție de dimensiunea grădinii, a tipului de pompă care este folosit, a presiunii și debitului apei. În cazul folosirii unui furtun cu un diametru prea mic, presiunea va crește, dar cantitatea de apă care ajunge la plante se va reduce.

Există mai multe tipuri de furtunuri, în funcție de țesătura dintre straturile de PVC din care sunt fabricate. Țesătura celui standard este de tip romb, iar a celui de-al doilea este tricotată. Fiecare tip are avantajele sale. Cel standard este mai accesibil ca preț, iar cel tricotat are o calitate mai ridicată.

Setul de furtunuri Tricot Helijardin, produs de Heliflex, conține un furtun cu o lungime de 25 de metri (diametru interior de 19 mm), mufă pentru ușurarea conectării la sursa de apă, cuplă pentru prelungire, este recomandat a fi utilizat la o presiune de 8 bari, dar producătorul specifică că el poate rezista până aproape de 20 de bari. Țesătura de pânză din interiorul furtunului asigură durabilitate produsului, cât și utilizarea fără strangulare”, explică Judit-Anna Kocsis, fondator Bronto Comprod.

 

După ce a fost ales modul în care va fi udată grădina, se recomandă alegerea modului în care va fi aceasta protejată de răcirea vremii. În perioadele în care temperaturile se află în zona înghețului, se recomandă utilizarea de folie mulcire pentru protejarea plantelor în grădinile de legume.

Destinată să protejeze plantele de temperaturile scăzute, folia microporoasă (sau alt tip de folie după alegere) este o soluție la îndemână oricărui gospodar, atunci când plantele intră în repaus, pentru a se autoproteja, sau în timpul vegetației, protejând plantele de buruieni. Este realizată din trei straturi ce păstrează între ele un strat de aer, care creează un microclimat propice dezvoltării plantelor. În portofoliul nostru sunt incluse și folii pentru construirea solariilor”, explică d-na Kocsis.

În catalogul Bronto se găsesc și foliile de acoperire, de o calitate superioară, a culturilor de legume. Ele au rolul de a proteja grădinile de temperaturile neprietenoase și crearea unui mediu propice fiecărui tip de plantă în parte. Ele sunt confecționate din cele mai durabile și calitative materiale. Sunt tratate cu cei mai buni aditivi și substanțe menite să contribuie la crearea condițiilor optime de dezvoltare a culturilor.

Bronto Comprod comercializează de peste 27 de ani utilaje și accesorii pentru grădinărit produse de companii precum Wolf Garten, Heliflex, MTD, Dormak, IkraMogatek, Inter, Maruyama, Pubert, Triunfo, Al-ko. „Dispunem de o rețea de distribuție și colaboratori pentru service, prin care putem satisface cerințele clienților noștri atât la livrarea de produse cât și la reparațiile în garanție și post garanție”, afirmă Judit-Anna Kocsis.

 

*Text și foto: Radu GEORGESCU –DOMUS M&D

 


Adaugati un comentariu


 

*