Afaceri pe plus în primul trimestru, pentru Antibiotice Iași

Producătorul autohton de medicamente a înregistrat vânzări cu 10% mai mare decât în perioada similară a anului trecut și un profit net cu 0,3% mai mare.

 

După încheierea anului precedent pe profit, producătorul român de medicamente Antibiotice Iași (simbol bursier ATB) a anunțat o evoluție favorabilă și în prima parte a anului în curs. La sfârșitul lunii martie, compania a raportat un profit net de 3,27 de milioane de lei, cu 0,3% mai mare decât cifra înregistrată la sfârșitul primului trimestru din 2018.

În același timp, veniturile din vânzări au urcat cu circa 10%, până la 65,07 milioane de lei, potrivit raportului companiei, înaintat Bursei de Valori Bucureşti.

Reprezentanții Antibiotice Iași spun că atât creșterea profitului, cât și a volumului de vânzări, reprezintă efectul creşterii costurilor de finanţare, care au fost majorate cu circa 81%, de la 0,57 de milioane de lei la finele lunii martie 2018, la 1,03 milioane de lei după primul trimestru al acestui an, precum şi a unei cheltuieli cu impozitul amânat de 0,86 milioane de lei.

În perioada analizată, veniturile din vânzări pe piaţa internă au crescut de la 29,3 milioane de lei, atât cât s-a înregistrat în primul trimestru din 2018, la 34,9 milioane de lei, în primele trei luni din 2019. Evoluţia acestui indicator a fost influenţată atât de produsele de top ale companiei, cu vânzări tradiţional ridicate în această perioadă , reprezentate de produsele injectabile pentru spitale și produsele de uz oral, precum şi de performanţa unor produse recent introduse, cum ar fi gama mematină, gama suplimente alimentare etc.

 

Analiza financiară pe primul trimestru din 2019 mai arată că, în această perioadă, valoarea cheltuielilor cu materiile prime şi consumabilele au fost de 33,12 milioane de lei, cu aproximativ 5% peste cele din primele trei luni ale lui 2018, în timp ce cheltuielile cu personalul au fost de 23,72 milioane de lei, în creştere cu 16%, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Antibiotice Iași rămâne cel mai important producător de medicamente generice cu capital românesc și își menține poziția de lider valoric pe piața națională la categoria produse sterile injectabile beta-lactamice și cea de lider în termeni de volum pe segmentul produselor de uz topic (unguente, geluri și supozitoare).

La sfârșitul anului trecut, compania a aniversat 63 de ani de existență pe piața farmaceutică internă și internațională, în ultimii 20 de ani fiind permanent un lider al mediului de afaceri românesc și situându-se pe primul loc în industria farmaceutică, potrivit topurilor realizate de Camera de Comerț și Industrie a României.

 


Adaugati un comentariu


 

*