O nouă prelevare de organe la Spitalul Județean de Urgență Buzău a salvat trei vieți

31 martie 2022 | 0 comentarii |

Generozitatea familiei unui donator înger și mâinile de aur ale medicilor au făcut posibil ca trei români aflați pe listele de așteptare să primească o nouă șansă la viață prin transplant de ficat și rinichi, iar mai mulți pacienți aflați în suferință să aibă o viață mai bună în urma transplantului de cornee, os și tendon. 

 

Transplantul pare să înregistreze un reviriment extraordinar, după cei doi ani de pandemie, în care numărul celor care au primit un organ salvator s-a redus drastic. Tot mai mulți români conștientizează că donarea de organe salvează vieți și acceptă să ofere o nouă șansă la viață unor necunoscuți, acceptând donarea organelor unei persoane apropiate. Numai în luna martie, câteva zeci de români au primit un ficat, un rinichi, o inimă sau un plămân nou, prin generozitatea familiilor unor donatori îngeri și prin profesionalismul și dedicarea echipelor medicale.

La doar două zile după ce, la Iași, trei pacienți au primit o nouă șansă la viață prin transpantul rinichilor și ficatului prelevat de un donator înger, astăzi, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, alți trei pacienți vor primit tinchii și ficatul de care aveau nevoie pentru a supraviețui, iar mai mulți români vor avea o șansă mai bună la viață prin transplant de cornee, oase și tendon prelevate de la un alt înger donator, ca urmare a generozității unei familii care în ciuda suferinței pierderii unei ființe dragi a acceptat donarea, făcând ca lanțul vieții să continue prin transplant și să salveze astfel alți oameni, necunoscuți.

 

Echipa de medici și asistente medicale de la SJU Buzău, special instruită în cadrul Programului Național de Transplant, a efectuat o nouă prelevare multiorgan, a șasea realizată în spitalul buzoian și prima după doi ani de pandemie, alături de echipele de  la Institutul Clinic Fundeni, Spitalului Clinic Colentina și Spitalul de Ugențe Oftalmologice din București.

Conducerea unității medicale a anunțat, printr-un comunicat, că „a avut loc o prelevare de organe, la o pacientă în vârstă de 62 de ani, care s-a prezentat în stare gravă, în comă, în data de 22.03.2022, la UPU-SMURD”. În urma investigaţiilor (analize medicale, CT cerebral -care a evidenţiat o hemoragie masivă emisferă stângă) pacienta a fost internată în secţia ATI, dar în ciuda eforturilor medicilor de a o salva, a avut o evoluţie nefavorabilă și a fost declarată în moarte cerebrală. „Am făcut tot ce era omenește posibil pentru a salva pacienta, în vârstă de 61 de ani, care a ajuns la noi după un AVC hemorgic masiv, în comă. Avem medicamente, avem aparatură medicală performantă, avem experiența și competența medicală necesare pentru a ajuta pacienții veniți la noi în stare gravă, dar după aproape zece zile de efort, am fost nevoiți să acceptăm că nimic nu o mai poate salva și pacienta a fost declarată în moarte cerebrală”, a explicat, pentru sanatateabuzoian.ro, dr. Victor Ioniță, șeful secției ATI.

 

Medicii buzoieni au constatat însă că pacienta era eligibilă pentru transplant, astfel că au explicat familiei că lanțul vieții poate fi continuat prin donarea de organe și că poate salva alți semenei, prin transplant. În ciuda suferinței pierderii ființei dragi, familia și-a dat acordul pentru prelevare de organe şi ţesuturi, iar medicii buzoieni au anunțat Agenția Națională de Transplant (ANT) și s-au pregătit pentru prelevare. „Nu este ușor pentru nimeni să accepte pierderea unei ființe dragi, de aceea suntem cu atât mai mult recunoscători familiei donatoarei, pentru gestul altruist de a accepta să salveze viețile unor semeni necunoscuți. S-a anunțat ANT că avem un pacient eligibil pentru prelevare multiorgan, domnul doctor Ioniță și echipa de la ATI au pregătit pacienta pentru prelevare, iar echipele de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Colentina și Spitalul de Oftalmologie din București au sosit la Buzău, unde lupta pentru salvarea altor vieți, prin transplant a început, contra-cronometru”, a spus pentru sanatateabuzoiana.ro, medicul Adian Zoican, șeful UPU și coordonator de Transplant al SJU Buzău.

 

S-au prelevat ficatul, rinichii, corneele, os și tendon, care au ajuns în centrele de transplant de la Spitalul Clinic Fundeni, unde lupta a continuat prin transplantarea ficatului și rinichilor, de Spitalul Colentina (os și tendon) și la Spitalul Rahova (cornee) pentru ca alți pacienți să primească șansa la o viață normală, prin transplant. „Echipa medicală buzoiană, formată din dr. Victor Ioniță, medic primar ATI și KDP în cadrul programului de transplant, dr. Adrian Zoican, medic primar specialist în Medicina de urgenţă şi coordonator al programului de transplant – CDT, împreună cu echipele coordonate de dr. Ghenadie Porumbac, medic specialist ATI – Spitalul Clinic Fundeni şi dr. Andrei Nica, responsabil banca de ţesut – Spitalul Colentina au realizat prelevarea de organe acestei paciente. Medicul primar chirurg Dragoș Vicol a încheiat intervenția, astfel ca donatoarea să fie redată familiei, pentru a fi condusă pe ultimul drum”, a precizat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al SJU Buzău, subliniind că intervenția medicală de prelevare reprezintă o nouă reușită pentru Spitalul Județean de Urgență Buzău și pentru medicii acestei unități medicale, dar mai ales o șansă la o nouă viață pentru pacienții care așteptau un organ salvator.

 

Intervenția de la Spitalul Județean de Urgență Buzău a avut loc după doi ani de pandemie, în care nu s-au găsit pacienți compatibili pentru transplant de organe. „După acest eveniment nefericit, în care am pierdut o pacientă care în ciuda eforturilor noastre nu a putut fi salvată, sperăm că datorită genrozității familiei sale vom salva alte trei vieți prin transplant, iar alți pacienți vor avea o viață mai bună ca urmare a prelevării de țesuturi. Doi pacienți vor primi câte un rinichi și un pacient va primi ficatul. Nu știm la cine vor ajunge aceste organe, dar știm cu siguranță acestea au fost de bună calitate și vor salva vieți, iar Agenția Națională de Transplant a identificat primitorii cu compatibilitatea cea mai bună, astfel încât organele transplantate să nu fie rejectate de organismul primitorului. Ficatul și rinichii se vor transplanta la Spitalul Clinic Fundeni, corneea la Spitalul de la Rahova și osul și tendonul prelevate vor ajunge în banca de țesuturi a Centrului de Ortopedie și Transplant de Os și Tendon de la Colentina”, a mai spus dr. Victor Ioniță, medic primar ATI, care a ținut să mulțumească familiei donatoarei pentru generozitatea de care a dat dovadă, explicând că mii de pacienți aflați în stare gravă sunt în așteptarea unui organ salvator prin transplant.

 

Pentru intervențiile de prelevare a organelor, la Buzău, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutul Clinic Fundeni, conduse de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și dr. Vlad Olaru – pentru rinichi. Prelevarea țesuturilor a fost realizată de echipa Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti, condusă de dr. Valentin Dinu, pentru cornee și Spitalul Clinic Colentina, formată din dr. Andrei Nica, dr. Radu Copaciu, dr. Ștefan Ciumeica și dr. Marius Stan, pentru țesuturi osteotendinoase, a transmis Agenția Națională de Transplant.

Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele de transplant ale Institutului Clinic Fundeni, unde o armată de profesioniști de elită și-au pus în slujba pacienților întreaga lor pricepere și măiestrie. „Astfel, încă o viață va putea fi salvată în urma intervenţiei de transplant hepatic și alți doi pacienți vor primi o viață mai bună datorită transplanturilor renale. Corneea va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Mulţumim tuturor oamenilor care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest suprem de altruism, precum și echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica șansă la viață. #DA pentru VIAȚĂ!”, a transmis conducerea ANT.

 

Mii de pacienți se află pe listele de așteptare ale Agenției Naționale de Transplant, iar uneori, organul salvator vine prea târsiu, din lipsa donatorilor sau din cauza imposibilității găsirii unui donator compatibil.

Sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de un transplant de organ solid, dar din păcate, pe de o parte nu există suficienți donatori, iar pe de altă parte, nu întotdeauna se găsește un primitor perfect compatibil, pentru ca sacrificiul familiei donatorului să nu fie zadarnic. Este o mare nevoie de ficat, rinichi, plămân și cord, iar listele de așteptare sunt foarte lungi. Din fericire, tot mai mulți români par să înțeleagă că donarea de organe înseamnă viață, iar acceptând să doneze organele unei ființe dragi, salvează alte vieți și fac posibil ca o părticică din viața celui pierdut să continue prin cei care au fost salvați”, a subliniat dr. Victor Ioniță, exprimându-și speranța că evenimente ca cel de astăzi se vor repeta la SJU Buzău și în alte centre de prelevare și transplant din țară.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Claudiu Damian, a mulțumit, la rândul său, familiei donatoarei, pentru că a conştientizat posibilitatea de a salva alte vieţi prin acordul pentru prelevarea de organe, dar și echipelor medicale pluridisciplinare implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă.

VIDEO


Adaugati un comentariu


 

*