Destinații de vizitat în Ținutul Buzăului

10 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Zona include o serie de obiective încărcate de povești și legende, multe dintre ele prea puțin cunoscute.

 

Întins pe o suprafață de  1.036 de kilometri pătrați, Ținutul Buzăului reunește cele mai importante obiective turistice ale județului, fiind locul unde călătorii pot explora tainele naturii și afla povești care îmbină misterul cu realitatea istorică.

Focurile Vii din apropierea satului Terca reprezintă un fenomen natural rar și în egală măsură foarte spectaculos, fiind vorba de flăcări care ies din pământ și ard neîncetat. Explicația științifică este simplă, fiind vorba de metanul care iese la suprafață din adâncul pământului și se aprinde în contact cu aerul, însă poveștile legate de acest loc sunt pline de mister și farmec, fiind transmise din generație în generație.

Vulcanii Noroioși reprezintă poate cel mai cunoscut obiectiv turistic din județ, fiind vorba de un fenomen natural unic în România și destul de rar întâlnit în alte părți ale lumii. Pot fi vizitați în zona Pâclele, în mijlocul unui peisaj selenar, cu mult noroi uscat și fără un fir de vegetație. Nu este vorba de vulcani în adevăratul sens al cuvântului, ci de mici conuri de pământ presărate pe o suprafață vastă, în mijlocul cărora bolborosește lavă noroioasă, aruncată afară de mici erupții datorate gazelor care se degajă din pământ. În timp, această lavă a dat naștere formațiunilor care seamănă cu niște vulcani în miniatură, mulți dintre ei fiind activi.

 

De pe lista obiectivelor de vizitat în Ținutul Buzăului nu trebuie să lipsească nici Muzeul Chihlimbarului de la Colți, singurul de acest gen din România. Aici se află expuse câteva pietre de chihlimbar care depășesc în greutate chiar și 1,5 kilograme, precum și un cercel cu o piatră în care a fost prinsă o furnică. În zonă au funcționat 13 mine de chihlimbar din care provin pietrele expuse în muzeu. Cele mai prețios chihlimbar este chihlimbarul roșu, denumit și „rumanit”, iar această varietate se găsește numai în zona Ținutului Buzăului.

Turiștii care ajung în zonă vor fi uimiți să descopere aici și munți de sare, în Ținutul Buzăului  fiind localizat unul din cele mai importante zăcăminte de sare din întreaga lume.

 

Un obiectiv rămas încă învăluit în mister îl reprezintă așezările rupestre, care pot fi vizitate tot în munții din Ținutul Buzăului. E vorba de peste 20 de vestigii săpate în piatră de o populație care a trăit cândva în antichitate, folosite mai târziu ca locuințe de primii călugări creștini. În zonă s-au păstrat până în zilele noastre semne misterioase, desene și inscripții chirilice scrijelite pe versanți și pe pietrele din pădure.

Nu în ultimul rând, vizitatorii care vor trece prin Ținutul Buzăului vor fi fascinați de peisajul rural autentic al așezărilor din zonă, care au fost multă vreme izolate de alte locuri în care civilizația și-a făcut simțită prezența. Aici, oamenii încă au un stil de viață simplu și respectă tradiții care se pierd în negura timpului, trăind în comuniune cu natura și știind să o respecte. Din acest motiv, Ținutul Buzăului a rămas unul din cele mai sălbatice locuri din Europa cu păduri de copaci seculari și o floră și faună deosebite.

 


Adaugati un comentariu


 

*