Terapie culturală în „Noaptea muzeelor”

11 iunie 2021 | 0 comentarii |

Sute de evenimente unice, derulate în aproximativ 190 de spații culturale din 73 localități din toată România, între care și Buzău, au loc în cadrul evenimentului Nopții Muzeelor 2021, un eveniment al inovației culturale și al curiozității, accesibil tuturor categoriilor de public.

 

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor are loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online. Impresionant pentru această ediție este gradul de mobilizare, precum și diversitatea entitităților și a proiectelor culturale înscrise pentru 12 iunie, cu organizații ce provin din toată țara, atât din București sau marile centre culturale, cât și din orașe mai mici, comune sau chiar sate. Astfel, Noaptea Muzeelor 2021 este prezentă în 190 de spații culturale din 73 de localități, provenind din 37 de județe ale țării, între care și Buzău.

În premieră, expoziția „Identități Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidența BRD Scena 9 din București, la fel ca și expozițiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalații interactive, animații și reconstituiri istorice legate de elementul apei. Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent și Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămășeni, jud. Neamț.

 

La Buzău, Muzeul Județean, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, a pregătit o serie de evenimente culturale în cadrul Programului internațional Noaptea europeană a Muzeelor, ediția din anul 2021, va are loc între orele 19.30 – 24.00, iar buzoienii și nu doar ei vor putea participa la o serie programe culturale, expoziționale și artistice organizate în parteneriat cu Ambasada Statului Peru în România, Asociația pentru Protecția Patrimoniului din România, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Asociația RoMilitaria, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

 

În afara expozițiilor de bază din Buzău și Colți, la Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central) din str. Aleea Castanilor, nr. 1, din municipiul Buzău va avea loc Escapada Culturală Internațională Nocturnă, în cadrul programului inițiat în anul 2019, care are ca scop promovarea în rândul buzoienilor a valorilor culturale, istorice și a monumentelor naturale ale altor state. „În acest an vă propunem să descoperiți fascinanta civilizație incașă, prin intermediul unei expoziții organizate în parteneriat cu Ambasada Statului Peru în România. Una dintre cele mai misterioase și interesante culturi precolumbiene va fi prezentată sub forma unei serii de fotografii de mari dimensiuni în legătură cu sistemul de drumuri incașe (Qhapaq Ñan), o rețea impresionantă de peste 40.000 km ce se întinde astăzi în Peru, Ecuador, Columbia, Bolivia, Chile și Argentina. Imperiul Incaș (Tahuantinsuyu în limba Quechua), cu centrul politic, administrativ și militar la Cuzco, Peru, s-a dezvoltat între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, cunoscând importante inovații în agricultură, tehnică, matematică și astronomie. Astăzi, siturile arheologice incașe reprezintă unele dintre cele mai importante puncte de atracție din America de Sud, orașul Machu Picchu fiind unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din întreaga lume”, explică directul Muzeului Județean, Daniel Costache.

 

Totodată, buzoienii vor putea participa la vernisajul expoziției „Bisericile de lemn din Bucovina istoricăcercetare și conservare” – un proiect expozițional care prezintă, prin imagini şi note, o sintetizare a cercetării documentare şi de teren a autorului, dr. Laurenţiu Dragomir, urmărind înţelegerea şi aprofundarea fenomenului bisericilor de lemn din Bucovina, evidenţa lor ştiinţifică, precum şi situaţia actuală a stării de conservare a acestora.

Bucovina este renumită prin bisericile cu fresce exterioare din România, parte din ele incluse în patrimoniul UNESCO, sau prin vechile biserici din Lujeni sau din Toporăuţi, aflate în prezent în regiunea Cernăuţi din Ucraina. Alături de aceste monumentale şi valoroase lăcaşe de cult, Bucovina păstrează o categorie specială de monumente de arhitectură vernaculară religioasă, modeste în aparenţă, mai puţin cunoscute, dar destul de numeroase. Ele sunt adevărate opere de artă ale meşterilor populari, de cele mai multe ori anonimi, însumând un număr de peste 350 de biserici de lemn, după cum au fost identificate în urma cercetării ce a prilejuit această expoziţie.

 

Noaptea Muzeelor le dezvăluie buzoinilor „Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău” și le oferă posibilitatea de a admira expoziția „Arta încondeierii ouălor în zona etnografică a Buzăului”, care se prelungește până în data de 13 iunie 2021. Expoziția cuprinde aproximativ 100 de ouă încondeiate, unul dintre acestea având o vechime considerabilă, anul 1984 fiind vizibil în partea sa inferioară. De asemenea, pe suprafața oului pot fi observate: motivul decorativ al crucii creștine și inscripția „Hristos a înviat!”. Oul a fost încondeiat prin metoda tradițională, folosind condeiul și ceara de albine. În cadrul acestei expoziții pot fi admirate 30 de motive ornamentale, folosite pentru împodobirea ouălor, care provin de pe ouă încondeiate din localitatea Lopătari și sunt redate într-un mod inedit, prin utilizarea tehnologiei 3D.

Nu va lipsi nici expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020. 170 de ani”, iar artiștii plastici Ion Anghel și Vladimir Păun Vrapciu se vor întâlni cu publicul buzoian chiar în sălile de expoziție, unde și-au expus lucrări cu temele „Ermetic”, respectiv „Spațiul” prin care vor potoli setea de frumos a buzoienilor și vor contribui la maratonul de terapie prin artă oferit acestora.

 

La Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”, din strada Războieni, nr. 8, municipiul Buzău, expoziția temporară Colecția de păpuși „Arădeanca” îi va încânta pe cei mici, dar și pe cei mari. Cele 240 de păpuși Arădeanca, ce au poposit aici pe 1 iunie, așteaptă în continuare vizitatori care să le admire.

La Muzeul Chihlimbarului Colți, din satul cu același nume, recent restaurat și modernizat, iubtorii de frumos vor putea dmira podoabe și bijuterii de peste 12.000 de ani, din chihlimbarul ce are o vechime estimată între 40-60.000 de ani și este considerat unul dintre cele mai valoroase din lume. Exponatele sunt puse acum în valoare într-un cadru demn de secolul XXI, muzeul devenind, prin soluțiile tehnice propuse, unul de referință în peisajul cultural românesc.

Un spectacol muzică populară susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău vor completa maifestările oferite buzoienilor.

 

La nivel național, marile orașe au pregătit pentru Noaptea Muzeelor zeci de de intervenții muzeale și artistice cu care publicul poate interacționa, de la expoziții și tururi ghidate, până la concerte, spectacole, lecturi, proiecții, festivaluri, expuneri de realitate virtuală și instalații de artă. Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituții de cultură din orășelele, comunele și satele României, precum cele de la Bran, Brad, Călugăreni de Mureș, Ciucea, Colți, Comana, Feldioara, Mircești, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ștefănești de Botoșani, Tămășeni, Todirești etc. „De la Comana la Iași, de la București la Aiud și de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, ediția Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colțurile țării și este foarte efervescentă, creativă și incluzivă. Avem peste 190 de activări artistice în toată țara și ne bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în mediul online, putem invita publicul și comunitățile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca în vremurile bune, a declarat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor

 

Numai în București, 50 de muzee, galerii de artă, colecții, creativi, instituții publice de cultură și asociații, institute culturale, universități, coruri naționale, rezidențe, opere, festivaluri, expoziții surpiză, palate și case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri și cartiere creative sau artiști independenți ademenesc publicul la Noaptea Muzeelor. Muzeul Național de Geologie din București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și marea majoritate a muzeelor Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

Pentru prima dată, cu ocazia Nopții Muzeelor, Primăria Municipiului București se deschide publicului larg, într-un eveniment care reunește două expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului, precum și la alte experiențe culturale. La Iași, Primăria dă o replică organizând trasee cu tramvaiele de epocă din colecție.

Ampla desfășurare a Nopții Muzeelor de anul acesta – offline sau online – este disponibilă pentru consultare pe portalul Noaptea Muzeelor, precum și pe canalele media ale instituțiilor implicate.

 


Adaugati un comentariu


 

*