Expoziții și evenimente inedite oferite iubitorilor de frumos, în „Noaptea Muzeelor”

Muzeul Județean Buzău și alte instituții de cultură din județ își deschid larg ușile, cu prilejul celei de-a 18-a ediții a „Nopții Muzeelor”, care se organizează simultan, în 87 de orașe, comune și sate din aproape toate județele țării și din Capitală.

 

Foto: Muzeul Judetean Buzau/Facebook

Mai sunt câteva ore până când, după doi ani de restricții, numeroase muzee și edificii de cultură, dar și spații neconvenționale din România își vor deschide larg ușile, pentru vizitatori. Peste 210 evenimente, expoziții și alte activități au fost pregătite pentru noaptea 14 mai. Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor este marcată în toate colțurile țării, în 87 de localități (orașe, comune, sate) din 39 de județe, unde vor fi deschise pentru public nenumărate spații culturale, cu activități diverse și interactive, adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale.

La Buzău, conducerea Muzeului Județean de Arheologie, Istorie și Artă a anunțat că toate spațiile care aparțin instituției vor fi deschise sâmbătă noaptea, începând cu ora 19:00. Sediul central al instituției, Casa „Vergu Mănăilă”, Muzeul Chihlimbarului de la Colți sau la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat vor avea ușile deschise până după miezul nopții, pentru orice persoană care dorește să viziteze, gratuit, expozițiile pregătite în ultima săptămână.

 

Afis „Noaptea Muzeelor”

Programul pregătit de Muzeul Județean pentru buzoieni, de „Noaptea Muzeelor”, debutează la sediul central la ora 19:10, cu vernisajul expoziției de fotografie „Israel – File din natură”, în cadrul programului anual „Escapadă culturală internațională nocturnă”. „Ca de fiecare dată, în cadrul acestui program ne-am propus să aducem în atenția publicului buzoian atracții turistice, istorice și naturale ale unor țări de importantă destinație turistică”, precizează directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, pe contul său de Facebook. Expoziția este organizată în parteneriat cu Ambasada Statului Israel și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

La ora 20:00, publicul buzoian poate participa la vernisajul expoziției personale a artistului Vladimir Păun Vrapciu – „Instantanee de pe Pink Planet”, deținător a numeroase premii internaționale, unul dintre artiștii români în plină ascensiune, cu proiecte artistice expuse în Europa și Statele Unite ale Americii. Lansarea va avea loc în premieră, la Buzău, după care, expoziția va pleca de pe simezele buzoiene, peste hotare.

 

Foto: Daniel Costache/Facebook

O expoziție inedită va fi și cea de Chihlimbar baltic, recuperat de procuririi DIICOT de la contrabandiști și valorificat de ANABI, din care o parte este expusă acum la muzeul buzoian.

Este cea mai mare expunere de chihlimbar din România, de până acum. Expoziția este organizată în parteneriat cu Ministerul Justiției, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Piesele expuse în premieră națională la Muzeul Județean Buzău, începând cu 14 mai și până în data de 17 iulie 2022, fac obiectul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Pepitele de rășină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate și predate în țări precum Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. O parte din cantitatea de peste 800 kg de chihlimbar sechestrată, cu o valoare estimată cuprinsă între 400.000 și 3.200.000 $, a ajuns în această expoziție inedită”, se menționează pe pagina de Facebook a Muzeului Județean.

Va urma vernisajul expoziției „Praise to the Black”, personală, a pictorului Mice Jankulovski, artist de mare valoare internațională, deținător a numeroase premii precum Lorenzo Magnificul (Bienala de la Florența, ed. a XII-a), Artist of the World (Bienala de la Larnaca, 2018).

 

Muzeul Chihlimbarului

La Casa Vergu Mănăilă, programul dedicat „Nopții Muzeelor” începe tot de la ora 19:00, iar până la ora 01:00, vizitatorii pot admira colecțiile de artă populară ale muzeului și expoziția temporară „Dragobete sau Logodna Păsărilor – motive avimorfe de pe ștergarele din zona etnografică a Buzăului” și pot participa la atelierul de poezie „Viu grai” organizat pe terasa edificiului de cultură, în parteneriat cu grupul de inițiativă RISAJ WING Buzău.

La Muzeul Chihlimbarului de la Colți, între orele 19:00-23:00 se pot vizita, gratuit, colecțiile inedite expuse aici, iar turiștii și iubitorii de frumos din zonă vor avea ocazia să se bucure și de un spectacol oferit de artiștii de la Centrul Județean de Cultură și Artă.

Muzeul „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat va fi deschis tot între orele 19:00-23:00, iar vizitatorii vor putea admira aici „Mărturii brâncovenești” și mai multe expoziții ale unor pictori consacrați.

Programul complet care include expoziții și evenimente irganizate în „Noaptea Muzeelor” este disponibil pe pagina de internet a Muzeului Județean.

 

Și Vila Albatros, care găzduiește Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, își deschide porțile sâmbătă seară, în intervalul orar 19.00-01.00, iar pentru publicul iubitor de artă a fost pregătit vernisajul unei expoziții cu opere ale unor artiști români și străini având ca temă centrală focul.

Ipostaze ale focului” este o expoziție care conține opere de artă care au focul element comun și reunește lucrări ale profesorilor, elevilor și invitaților Departamentului de ceramică-sticlă-metal din cadrul Universității Naționale de Arte București. Vernisajul are loc pe 14 mai, dar expoziția va fi putea fi vizitată până duminică, 22 mai.

Croazieră în jurul lumii” – o proiecție video de excepție a celor mai spectaculoase destinații văzute, filmate și editate de Miruna Blănaru, artist plastic, în timpul celor 6 ani pe care i-a petrecut ca videograf pe vase de croazieră va fi prezentată tot la Vila Marghiloman, publicului buzoian.

 

Buzoienii sunt așteptați în această seară și la Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Acesta va fi deschis vizitatorilor între orele 18:00 și 24:00.

Aici, vizitatorii vor putea admira colecții unice de icoane, precum și tablouri care aparțin unor mari pictori români precum Nicolae Teodorescu sau Gheorghe Tattarescu și, bineînțeles, veșminte și odoare sfinte, cărți tipărite chiar la Episcopia Buzăului, începând cu secolul al XVII-lea, țesături tradiționale realizate de măicuțele din mănăstirile aparținând de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, dar și alte obiecte de patrimoniu bisericesc, pe care rar au ocazia să le vadă oamenii obișnuiți.

Și în Muzeul Bisericesc Eparhial din Buzău, accesul vizitatorilor va fi gratuit.

 

În București, Noaptea Muzeelor 2022 înregistrează un record absolut de 64 de obiective culturale ce își vor deschide porțile sâmbătă seară, unele dintre ele chiar de dimineață, iar majoritatea își vor prelungi programul până târziu în noapte.

„Pentru această ediție avem intervenții culturale în spații muzeale în aer liber și închise, de teatru, de operă, de ateneu, în filarmonici și biserici, în studiouri radio, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în grădini de artă, în cartiere creative, în spații de știință și experimente, în spații ale memoriei comunismului și ale abuzului, în pavilioane și în galerii de artă, în mori de hârtie. Vom fi peste tot”- a menționat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor, la conferința de presă în cadrul căreia a fost prezentat evenimentul.

Tot de Noaptea Muzeelor 2022, în București, Primăria Capitalei se deschide pentru publicul larg în intervalul orar 18:00 – 24:00, vizitatorii putând redescoperi istoria și arhitectura palatului care găzduiește Primăria, dar și povești despre orașul trecut și prezent prin expoziţii, proiecţie de film şi o instalaţie video despre București.

 

„În premieră, la această ediție, publicul bucureștean se poate reîncărca cu energie în punctele Muzeul Național al Țăranului RomânArthub și Art Safari. Veți avea nevoie pentru că anul acesta avem record de muzee și entități culturale participante – 64. Este motivul pentru care am pregătit pentru dumneavoastră Bragagizantul, o licoare energizantă, 100% naturală, produsă pentru prima oară în România sub marca „Braga Boierească”. Muzeul Pandemiei, proiectul nostru de suflet, va prezenta un nou proiect expozițional despre violența și abuzurile asupra femeilor si a copiilor în perioada cât am trăit în bule. Anul trecut a fost despre identități fragile, iar anul acesta ne vom întreba cu indignare: „De ce mai stai cu el!?”. Răspunsul îl afli la ARCUB, Hanul Gabroveni”, a mai spus Dragoș Neamu.

Toate înscrierile din circuitul Noaptea Muzeelor 2022 sunt disponibile pe pagina ediției de pe www.noapteamuzeelor.org.

Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul „Noaptea Muzeelor” este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR)

 


Adaugati un comentariu


 

*