Ambasadorul Mexicului a deschis Noaptea Muzeelor la Buzău

18 mai 2019 | 0 comentarii |

Acesta a fost prezent la Muzeul Județean pentru a prezenta un exponat special, expus zilele acestea la sediul instituției.

 

Ambasadorul Mexicului la București, José Guillermo Ordorica Robles a fost astăzi prezent la Buzău, pentru a inaugura, împreună cu președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, o nouă ediție a Nopții Muzeelor. Prezența oaspetelui din Mexic s-a datorat faptului că Muzeul Județean expune, cu această ocazie, un penacho prehispanic – un obiect foarte important pentru cultura și tradiția mexicană. Exponatul a fost pus la dispoziție de către Muzeul Național al Țăranului Român din București, căruia i-a fost donat de ambasadorul Mexicului în urmă cu câteva săptămâni, iar zilele acestea poate fi admirat și de publicul buzoian, la Muzeul Județean.

Așa cum a explicat diplomatul mexican, coroana cu pene pe care mexicanii o numesc Penacho este „obiectul vestimentar cel mai utilizat în celebrul dans al penelor, unul dintre cele mai populare dansuri din țara sa, care datează din antichitate. Era folosit în perioada festivalului Guelaguetza, care reflecta întâlnirea celor două lumi, prehispanică şi cea a Spaniei. A ajuns în America acum mai bine de 500 de ani”, a explicat Excelența Sa José Guillermo Ordorica Robles.

 

Impresionat de eveniment și de simpatia manifestată de buzoieni față de țara sa, la finalul prezentării exponatului, diplomatul a cântat o melodie tradiţională mexicană, reușind astfel să culeagă ropote de aplauze.

Vernisajul a fost urmat de Escapada culturală nocturnă”, în cadrul căreia buzoienii prezenți la Muzeul Județean s-au întreținut cu ambasadorul Mexicului, care le-a prezentat pe larg semnificația exponatului tradițional din țara sa, expus zilele acestea la Buzău.

Extrem de jovial, a acceptat să facă poze cu buzoienii care au dorit să păstreze o amintire cu el.

Totodată, José Guillermo Ordorica Robles a anunțat că Ambasada Mexicului va aduce la Bucureşti, în premieră, lucrările celebrei Frida Kahlo şi va face tot posibilul ca o parte dintre lucrări să ajungă şi la Buzău.

 

Tot cu ocazia Nopții Muzeelor a fost vernisată și expoziția „Știință și tehnică în Buzăul secolului al XX-lea”, în cadrul căreia este expusă publicului buzoian o piesă extrem de rar întâlnită în România – mașina electromagnetică militară de criptat Enigma, model M 2-3, care face parte din colecția privată a buzoianului Ion Nicolescu. 

Inventată de germanul Arthur Scherbius, inițial pentru a folosi companiilor comerciale care doreau să-și stabilească un sustem codat de comunicare, Enigma devine „principala armă” de luptă a armatei germane în timpul celui de-al doilea Război Mondial. „Mașinăria” asigura criptarea comunicaţiilor între forţele aliate Germaniei şi a dat mari bătăi de cap inamicilor, în timpul războiului.

În momentul în care, însă, Turing reușește să proiecteze o mașină electromecanică cu ajutorul căreia „sparge” Enigma, aceasta devine arma care-l învinge pe Hitler.

 

FOTOGALERIE:

 

 


Adaugati un comentariu


 

*