Maraton de ecologizare la Tisău

Începând din această sâmbătă, până pe 10 iulie, buzoienii sunt invitați, la fiecare sfârșit de săptămână, să răspundă apelului unui grup de inițiativă din comună, pentru a curăța albia râului Nișcov și afluenților săi.

 

Toți știm că poluarea este una dintre cele mai mari probleme pentru sănătate, dar puțini sunt cei care dau dovadă și de responsabilitate, când vine vorba de protejarea acesteia. Un grup de inițiativă din comuna buzoiană Tisău, în parteneriat cu Primăria, școala și agenții economici din localitate și-au propus să facă însă și ceva concret în acest sens. S-au mobilizat, s-au organizat și au pus la punct un proiect prin care încearcă să scoată din case localnicii și nu numai pe ei. Nu mai puțin de șapte acțiuni de ecologizare vor avea loc pe albia Nișcovului și afluenților săi, în satele Grăjdana, Valea Sălciilor, Salcia, Haleș, Leiculești, Izvoru, Pădureni, Tisău, Strezeni, Izvoranu și Barbuncești.

Pentru că tot sunt la modă maratoanele în această perioadă, la Tisău va avea loc un maraton de ecologizare, acțiunile urmând să aibă loc în fiecare sâmbătă, timp de șapte săptămâni la rând, de pe 29 mai până pe 10 iulie.

Proiectul, denumit „Verde de Tisău”, își propune să mobilizeze mai ales localnicii din zonă, atât pentru curățarea albiei râului, cât și pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanței conservării și protejării naturii, rugându-i totodată atât pe localnici cât și pe turiști să nu mai arunce tot felul de deșeuri la întâmplare, să conțtientizeze că sănătatea mediului înseamnă de fapt sănătatea fiecăruia dintre noi.

 

Inițiatorii evenimentului transmit că la acțiunile de ecologizare poate participa oricine iubește natura și dorește să contribuie la protejarea ei și a propriei sănătăți, așteptându-se la un număr cât mai mare de voluntari. Într-un comunicat pe această temă se precizează că depresiunea Nișcovului, situată în Subcarpații de Curbură, este o zonă cu un potențial turistic ridicat, atât datorită peisajelor mirifice, cât și așezării ei în imediata apropiere a Vulcanilor Noroioși, podgoriilor Dealul Mare și a numeroase alte puncte de atracție.

„În prezent, albia râului Nișcov, deși pitorească și străbătută de punți din lemn ca în povești, este sufocată de gunoaie. Organizatorii acțiunilor de ecologizare consideră că Valea Nișcovului are potențialul de a fi un loc de petrecere a timpului liber, un loc perfect pentru plimbări, relaxare, trasee de bicicletă, bird watching, pescuit, atât pentru localnici cât și pentru turiști” – mai spun organizatorii evenimentului.

Aceștia vor pune la dispoziția voluntarilor saci din plastic, mănuși pentru colectarea gunoaielor și dezinfectanți, atrăgând însă atenția fiecărui participant să aibă încălțăminte corespunzătoare.

 

Prima acțiune din seria celor șapte va avea loc în această sâmbătă, la Grăjdana, pentru ca săptămâna viitoare, ecologizarea să se facă la Valea sălciilor și Salcia.  Vor urma, în ordine, Haleș, Leiculești și Izvoru pe 12 iunie, Pădureni și Tisău pe 19 și 26 iunie, Strezeni pe 3 iulie și Izvoranu și Bărbuncești pe 10 iulie.

Organizatorii au creat și o pagină de Facebook pe care vor fi publicate permanent noutăți. Aceștia spun că au fost inspirați de acțiunile similare inițiate în cursul acestui an de Aluniș Art Center și Societatea Exploratorilor din Buzău.

În anul 2021, în județul Buzău, la inițiativa asociațiilor Aluniș Art Center și Societatea Exploratorilor au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare pe albiile râurilor ori ]n zone naturale, sub impactul mesajului «Tu ce vrei să lași în urmă?» Și noi, la Tisău, vrem să continuăm această mișcare, să ne unim forțele pentru mediul natural în care trăim, să îl protejăm, să îl curățăm și să lăsăm în urmă un loc de care să fim mândri, pentru copiii noștri. Pentru că suntem ceea ce lăsăm în urmă” – au mai transmis aceștia.

Persoanele interesate să participe la acțiunile de ecologizare pot lua legătura telefonic cu organizatorii, la numerele 0761.633.287 (Viorica Mocanu) și 0722.228.035 (Daciana Tarași).

 


Adaugati un comentariu


 

*