Două echipe de elevi buzoieni, câștigătoare ale unui concurs național de robotică

Consiliul Județean Buzău va premia micii inventatori. Unul dintre proiectele câștigătoare promovează mișcarea în rândul populației, creând facilități în acest sens și pentru persoanele cu dizabilități.

 

Etapa națională din acest an a concursului First Lego League Challenge are printre câștigători două echipe de elevi ai Scolii nr. 11 din Buzău, ale căror proiecte au obținut două premii I și un premiul III. Elevii care au reușit această performanță au fost invitați azi la Consiliul Județean pentru a prezenta cele două proiecte câștigătoare și a primi felicitări din partea președintelui Petre Emanoil Neagu. Acesta l-a mulțumit elevilor pentru efortul depus și pentru faptul că au făcut să se vorbească despre Buzău în termeni elogioși la concursul național, promițându-le că vor primi o recompensă și din partea administrației județene, pentru performanțele obținute.

Apoi, cele două echipe și-au prezentat proiectele câștigătoare, făcând și câteva demonstrații practice. Proiectul echipei Wall-e’s Friends a fost unul de cercetare și inovare in domeniul sportului, având ca scop promovarea mișcării în rândul populației, prin crearea unor facilități dotate cu dispozitive moderne. Pe partea de cercetare, concluziile elevilor au fost că oamenii fac tot mai puțină mișcare din cauza activităților profesionale tot mai sedentare. În acest mod, sunt expuși la o serie de riscuri privind sănătatea, iar pentru a le contracara, elevii au conceput un complex în care să poată fi efectuate o serie de activități fizice și practicate mai multe sporturi, inclusiv de persoanele cu dizabilități.

 

Chiar au identificat și o zonă în care acest complex ar putea fi amenajat, în apropierea comunei Mărăcineni, având în vedere apropierea de oraș dar și faptul că în comună există multe persoane cu dizabilități.

În cadrul proiectului, membrii echipei au apelat și la sfaturile unui arhitect, având chiar și o întâlnire cu primarul de la Mărăcineni, care s-a arătat interesat de idee.

Complexul ar urma să fie împărțit în trei zone, una cu facilități speciale pentru persoanele cu dizabilități, o zonă mixtă și o zonă în care tehnologiile viitorului să se îmbine cu cel ale prezentului, pentru a facilita activitatea fizică. Este vorba de dispozitive inteligente, alimentate cu energie solară, care să motiveze utilizatorii prin acordarea unor bonusuri pentru performanțele obținute. Totodată, elevii buzoieni s-au gândit și la dispozitive de încărcare a telefoanelor mobile, alimentate cu ajutorul panourilor solare, care să încarce telefoanele într-un procent corelat cu numărul de pași făcuți de utilizator.

 

Membrii echipei au colaborat cu colegii din cealaltă echipă câștigătoare – Heart of Robots – în vederea dezvoltări unei aplicații care să monitorizeze activitatea fizică și să se conecteze cu alte dispozitive prin intermediul telefonului. Elevii buzoieni au făcut chiar și o estimare a costurilor necesare implementării proiectului lor, care se ridică la valoarea de două miliarde de lei.

În ceea ce privește celălalt proiect câștigător, acesta a fost prezentat de echipa Heart of Robots, care a realizat un robot complex, capabil să îndeplinească anumite misiuni. Prezentarea roboților cu care au obținut un premiu I și un premiu III la concursul național a fost însoțită și de o demonstrație practică a abilităților acestora.

First Lego League Challenge este un program educațional dedicat copiilor și tinerilor între 9 și 16 ani, ce are ca scop introducerea acestora în lumea fascinantă a științei și tehnologiei, prin intermediul unei abordări sportive. Componenta de bază a programului este un turneu de robotică la care au participat recent și cele două echipe de la Școala nr. 11 din municipiul Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*