Cultura și educația fac casă bună cu sănătatea

22 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Câștigătorii concursului de comunicări științifice „Vasile Voiculescu”, organizat de colegiul B. P. Hasdeu în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” și Consiliului Județean Buzău au fost premiați.

 

Despre importanța menținerii balanței ideale între o minte sănătoasă și un corp sănătos ni se vorbește încă din fragedă copilărie. Dictonul latin „mens sana in corpore sano”, scris de autorul roman Decimus Junius Juvenalis în jurul secolului al II-lea d. Hr, se confirmă și după mii de ani. Interpretată, inițial, prin „să ne rugăm pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos”, această expresie exprimă de fapt relația și interdependența dintre creier și restul organelor și sistemelor care alcătuiesc corpul uman și explică de ce suntem învățați de mici să avem deprinderi benefice corpului, fără a exclude creierul din ecuație. Înțelegem astfel că exercițiul fizic este important pentru bunăstarea psihică și psihologică și că la fel de valabilă este reciproca. Și cine poate explica cel mai bine această ecuație, dacă nu profesorii? Și cine o poate demonstra cel mai ușor, dacă nu copii și tinerii?

Ei bine, unul dintre românii care au exemplificat cel mai bine tranziția și interdependența dintre lectură, cultură, socializare și sănătate a fost medicul, filosoful și scriitorul/poetul buzoian Vasile Voiculescu, omagiat anual de Biblioteca Județeană Buzău care-i poartă numele, de Consiliul Județean, de „șlefuitorii de cuvinte” și de medici, în egală măsură.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne spune că inactivitatea fizică duce la disfuncții ale organismului uman, dureroase și declanșatoare de alarmă medicală, până la sedentarismul” creierului care este, de departe, cea mai gravă boală. Comunitatea științifică a demonstrat, prin rezultatele a numeroase studii, că exercițiile fizice ajută la întârzierea debutului a cel puțin 40 de boli cronice, dar în același timp, oamenii de știință atrag atenția că îndeplinirea „necesităților” fizice (care mențin corpul în formă bună), fără antrenarea periodică a creierului, duce treptat la eșecuri din toate punctele de vedere.

Și pentru că Voiculescu este „unul dintre pilonii spiritualității românești, dar în același timp este patronul spiritual al județului Buzău”, elevii buzoieni sunt stimulați, an de an, să „scormonească bine” printre cuvintele doctorului și poetului Vasile Voiculescu, pentru a-i cunoaște poezia și a-i descifra înțelesul, așa cum a subliniat Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Județene Buzău, în deschidrea festivității de premiere a câștigătorilor celei de-a XVII-a ediții a Sesiunii de Comunicări Științifice „Vasile Voiculescu.

 

Prof. Virginia Mândruță Tănăsescu, directorul Colegiului Național B. P. Hasdeu, a declarat cu același prilej că este „o onoare” pentru istituția de învățământ buzoiană pe care o conduce și în care a învățat și Vasile Voiculescu, să fie gazda unui eveniment care demonstrează că lectura și educația contribuie la menţinerea unei minţi puternice într-un corp sănătos, dezvoltând cre­ativitatea și abilitățile de gândire, oferind noi înțelesuri și noi perspective. Ea a ținut să felicite elevii și dascălii care le-au șlefuit gândirea și caracterul, le-a mulțumit oaspeților și a subliniat în mod deosebit implicarea Consiliului Județean Buzău în actele de educație și cultură, amintind, între altele, premiile oferite anual olimpicilor naționali și internaționali și îndrumătorilor acestora.

Acestea fiind zise este ușor de intuit că Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău și Consiliul Județean se implică în susținerea și stimularea actelor de cultură, care vin în completarea celor de educație și sport, tocmai pentru a menține integritatea fizică, psihică și spiriruală a tinerelor generații, organizând tot felul de activități și concursuri care să stimuleze implicarea și creativitatea elevilor din județ.

 

Așadar, concursul de Comunicări Științifice „Vasile Voiculescu, care a încheiat seria de activități organizate anul acesta în cadrul Zilelor Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, este unul dintre evenimentele care demonstrează că și pe timp de pandemie, dascălii dedicați și copiii responsabili și talentați pot demonstra că „o minte sănătoasă, într-un corp  sănătos” pot face minuni. Inspectorul școlar Valentin Biro a subliniat chiar că „abordarea științifică a operei, activității și vieții lui V. Voiculescu a fost, anul acesta, una deosebită, mult superioară celor din anii precedenți”.

La fel ca în anii precedenți, colaboratorul de bază al acestui proiect a fost prof. Iulia Lazăr, de la Colegiul Național B. P. Hasdeu, care s-a implicat în organizarea fiecărei ediții. În premieră, anul acesta, pe lângă secțiunea de referate și comunicări, manifestarea a avut și o secțiune dedicată creațiilor plastice inspirate din opera lui Vasile Voiculescu, l-a completat Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Județene, care i-a felicitat pe concurenți.

 

Câștigătorii Sesiunii de Comunicări Științifice au fost premiați în cadrul unei festivități organizate în Amfiteatrul Colegiului Național „B. P. Hasdeu” și au fost răsplătiți cu premii în bani, cărți, dulciuri și diplome din partea Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” și a Consiliului Județean Buzău.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean s-a declaratonorat” să înmâneze premiile concurenților, pe care i-a felicitat și i-a îndemnat să persevereze în astfel de activități, care le deschid noi orizonturi și-i ajută să-și croiască un drum sănătos în viață. Felicit, în egală măsură, elevii și profesorii implicați în această activitate, ajunsă la cea de-a XVII-a ediție, prin care se demonstrează, încă o dată, că generațiile tinere au acea rezervă de inteligență nativă specifică vârstei și, dacă sunt ajutați, tinerii noștri pot fi creativi, responsabili și uneori chiar geniali. Apreciez chiar ca senzațională contribuția elevilor la menținerea lui Vasile Voiculescu în atenția noastră, a tuturor și la păstrarea numelui său pe piedestalul pe care-l merită atât pentru mândria județului nostru cât și al culturii românești”, a spus Petre Emanoil Neagu.

 

La cea de a XVII-a ediție a Sesiunii de Comunicări Științifice „Vasile Voiculescu” au participat 22 de elevi de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu din Buzău și Liceul Teoretic „Nicolae Iorga din Nehoiu. Juriul concursului a fost format din prof. dr. Valentin Biro – inspector Limba și Literatura Română în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, prof. Mariana Călin – Liceul Agricol, prof. Adina Ionescu – Liceul Tehnic (secțiunea de referate și comunicări), prof. Alexandra Mihai și prof. Ana Necula, ambele de la Colegiul Pedagogic „Spiru Haret” (secțiunea creații plastice).

La eveniment au participat fizic doar elevii de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, cei de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu fiind prezenți online.

La masa prezidiului s-au aflat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, Directorul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, Sorin Burlacu, directorul Colegiului B. P. Hasdeu, Virginia Mândruță Tănăsescu, inspectorul școlar de Limba Română Valentin Biro și prof. Iulia Lazăr.

 


Adaugati un comentariu


 

*