Maratonul de ecologizare continuă la Vernești, unde școala gimnazială din localitate a înregistrat o premieră națională

Susținătoare a mediului curat, școala gimnazială „Nicolae Jilinschi” din Vernești este prima din România care și-a neutralizat amprenta de carbon, iar în viitoarele weekend-uri va participa la maratonul de ecologizare organizat la inițiativa unui grup de localnici, a cărui primă etapă va avea loc în satul Mierea.

 

La scurt timp după ce un grup de inițiativă a dat startul proiectului Verde de Tisău, care presupune organizarea unui adevărat maraton de ecologizare pe albia răului Nișcov, exemplul a fost preluat de localnicii din Vernești. S-a format și aici un grup de inițiativă care a atras de partea sa primăria comunei, elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „N.I. Jilinschi” și voluntarii asociației buzoiene Societatea Exploratorilor și pe cei ai Fundației Comunitare Buzău.

De altfel, Școala Gimnazială ,,N.I. Jilinschi” din Vernești a devenit, pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, prima școală din România care și-a neutralizat amprenta de carbon prin compensarea emisiilor de CO2 cu ajutorul Green Group, grupul de reciclare european înființat la Buzău în 2002. Pentru a susține eforturile școlii de a deveni una dintre cele mai sustenabile instituții educaționale din România, Green Tech și Green Resources Management, parte din Green Group, au dat școlii în folosință un echipament inteligent pentru colectare a deșeurilor, unde elevii aduc deșeuri de ambalaje PET sau din sticlă și doze de aluminiu.

 

În perioada 1-5 iunie, Green Group a organizat și o competiție pentru elevii școlii, denumită Academia de Reciclare, o oportunitate de a marca două zile importante, Ziua Copilului și Ziua Internațională a Mediului. Astfel, copiii care au adus deșeuri PET, doze de aluminiu și ambalaje de sticlă în aparatul inteligent amplasat în curtea școlii au intrat într-o competiție cu premii. La fiecare depunere, aparatul calcula contribuția la reducerea amprentei de carbon, eliberând un bon cu puncte. În funcție de punctajul obținut, copiii au câștigat sacoșe pentru sortarea deșeurilor, insigne sau rucsacuri.

Directoarea școlii, Laura Grațiela Petcu, a declarat că unitatea de învățământ are obietivul „ambițios” de a deveni ,,Școală Sustenabilă”, iar acțiunile derulate în parteneriat cu Green Group în sfera dezvoltării durabileau devenit deja o tradiție, implicând, încă din 2006, generații întregi de elevi ai școlii. Neutralizarea amprentei de carbon, prin compensarea emisiilor de CO2, cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, de la  Greentech SA, prima companie din Europa care a  obținut pe piața voluntară certificate de carbon rezultate din activitatea de reciclare, reprezintă o etapă importantă a acestui obiectiv, partenerul nostru dovedindu-se, încă o dată, o sursă completă de promovare și susținere a principiilor educației durabile”.

 

Sublinind că reprezentanții Green Group sunt „onorați” că au putut contribui la un proiect ce aduce sustenabilitatea de mediu în zona educațională, Alina Genes, Director General Green Tech, a menționat căneutralitatea emisiilor este unul dintre principalele obiective pe agenda europeană. Prin proiectul Green Tech de compensare a emisiilor de CO2 din reciclare, suntem partenerul perfect pentru orice instituție sau companie din România care dorește să se alinieze acestei direcții europene și să intre în zona sustenabilității prin atingerea obiectivului zero emisii de carbon”.

La rândul său, Adin Ionescu, Director General Green Resources Management a declarat că satisfacția de a face parte din acestparteneriat unic din zona sustenabilității instituțiilor educaționale este „enormă, considerând că educația copiilor este un obiectiv important pentru noi și am căutat tot timpul să ne implicăm în acțiuni care să îi ajute pe aceștia să conștientizeze valoarea deșeurilor, importanța colectării separate și modul în care deșeurile pot fi reciclate pentru a fi reintroduse în economie”

 

Evenimentul de ecologizare de pe Valea Nișcovului a fost promovat și de Prefectura Buzău, pe pagina sa de Facebook, astfel că este de așteptat să se implice și în acțiunile care vor urma. Locuitorii din Vernești au preluat inițiativa de la vecinii lor din Tisău, iar sâmbătă demarea un maraton de ecologizare în trei etape, care vizează curățarea Văii Nișcovului, dorind totodată să tragă și un semnal de alarmă în privința importanței protejării mediului înconjurător.

Prima acțiune din seria celor trei va avea loc sâmbătă, 12 iunie, începând cu ora 9.00, în localitate Mierea. Sunt așteptați să participe în special localnici, însă orice voluntari vor fi bineveniți. Punctul de întâlnire este la biserica din localitate, participanții fiind sfătuiți să folosească încălțăminte impermeabilă, cu talpă profilată pentru teren accidentat și să poarte șapcă ori alte accesorii de protecție solară, în cazul în care condițiile meteo o vor impune.

Următoarea acțiune va avea loc sâmbătă 19 iunie, pe raza localității Nișcov, unde participanții se vor întâlni tot la ora 9.00, în zona magazinului „La doi pași”. Ultima etapă a maratonului de ecologizare va avea loc în Vernești, cu punct de plecare zona de la barieră, în data de 26 iunie, la aceeași oră. În paralel va continua și maratonul de ecologizare de la Tisău, în cadrul căruia mai sunt programate 5 acțiuni, în fiecare sâmbătă din perioada 12 iunie – 10 iulie.

 

Inițiatoarea maratonului de ecologizare de la Vernești este Narcisa Dumitru, locuitor la comunei și voluntar în alte acțiuni desfășurate în județ, care a declarat că „suntem mulți localnici mutați aici, în mod special pentru aerul curat, pentru peisaj, însă în fiecare plimbare pe care o facem în zonă cu copiii, în natură, ne împiedicăm de foarte multe gunoaie, aruncate în mod tradițional la gârlă, ori aduse de apă. Este nevoie să ne implicăm cu toții urgent, să oprim acest fenomen, să discutăm cu vecinii să nu mai arunce deșeuri în apă, să le povestim copiilor noștri despre impactul gunoaielor asupra naturii, să sesizăm autoritățile când observăm ilegalități, să protejăm acest loc minunat și să-i valorificăm potențialul într-un mod sustenabil. În anul 2021, în județul Buzău, la inițiativa asociațiilor Aluniș Art Center și Societatea Exploratorilor, au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare pe albiile râurilor ori zone naturale, sub egida mesajului «Tu ce vrei să lași în urmă?». Și noi, la Vernești, vrem să continuăm această mișcare, să ne unim forțele pentru mediul natural în care trăim, să îl protejăm, să îl curățăm și să lăsăm în urmă un loc de care să fim mândri, pentru copiii noștri. Pentru că suntem ceea ce lăsăm în urmă”.

 


Adaugati un comentariu


 

*