Medicii de familie și comunitatea capătă un rol tot mai important în campania de vaccinare.

8 iunie 2021 | 0 comentarii |

Un sondaj inițiat luna trecută, cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie, relevă că aceștia au fost principalii factori de convingere pentru persoanele indecise și chiar pentru cele care se opuneau vaccinării, dar au acceptat în cele din urmă să se vaccineze.

 

Pe data de 19 mai, cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a lansat un chestionar pentru a identifica o serie de aspecte legate de nivelul de informare al pacienților în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19. Inițiativa venea în contextul în care, la începutul aceleiași luni, începuse vaccinarea și în cadrul cabinetelor medicilor de familie, iar reprezentanții organizației profesionale doreau să aibă o imagine mai bună asupra percepției pacienților cu referire la această campanie. Astfel, au fost tipărite mai multe chestionare care au fost distribuite atât la cabinetele medicilor de familie, cât și la centrele de vaccinare, pentru a fi completate de cei care veneau să primească vaccinul.

Până la finele lunii mai, au fost completate 1.016 astfel de chestionare, iar la începutul acestei săptămâni a fost finalizată analizarea datelor furnizate de pacienți.

După cum se arată într-un comunicat pe care SNMF l-a transmis pe această temă, 70% dintre respondenți au declarat că au decis să se vaccineze din proprie convingere, în timp ce 25,7% au luat această hotărâre după ce au apelat la sfaturile și sprijinul medicilor de familie.

 

La debutul campaniei, de vaccinare, 55,3% dintre pacienții care și-au făcut vaccinul până la 31 mai erau convinși de siguranța și importanța vaccinării, în timp ce 34,8% au recunoscut că aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării. Principalele motive de îngrijorare au fost generate sau alimentate de o anumită parte a presei, în 46,6% din cazuri, în timp ce 38,1% dintre pacienții îngrijorați au avut temeri și îndoieli în urma informațiilor răspândite pe rețelele de socializare. Nu în ultimul rând, 13,8% dintre cei îngrijorați au avut temeri în urma discuțiilor cu prietenii, rudele, cunoscuții si alte persoane din comunitate.

În ceea ce privește persoanele indecise sau care se opuneau vaccinării, dar s-au vaccinat în cele din urmă, schimbarea de atitudine s-a datorat în 43,3% din cazuri, medicilor de familie.

 

Totodată, 42,1% dintre indeciși și opozanți ai vaccinării s-au lăsat convinși în urma discuțiilor cu familia sau cu alte persoane din anturajul lor.

Este evident pentru toată lumea că, până la acest moment, s-au vaccinat cu preponderență cei care sunt convinși de necesitatea acestui act, iar scăderea numărului de persoane vaccinate zilnic se explică prin faptul că au mai rămas indecișii, persoanele care au acces mai dificil la centrele de vaccinare precum și cei care continuă să fie convinși că vaccinarea nu are nici un sens și chiar este nocivă. Pentru că nu am ajuns nici la jumătatea procentului de 70% din populație vaccinată, necesar pentru a obține imunitatea de grup, rolul medicilor de familie devine din ce în ce mai important, având în vedere că ei au reușit să-i convingă pe cei mai mulți dintre indeciși și chiar pe unii din cei care se opuneau vaccinării.

Rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează. De asemenea, exemplele comportamentale au efect de pată de ulei în comunitate, iar medicul de familie este medicul comunității. Pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea, reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normală” se mai arată în comunicatul SNMF.


Adaugati un comentariu


 

*