S-au împlinit două decenii de la primul transplant medular realizat în România

Intervenția a avut loc la Timișoara și a marcat debutul Programului Național de Transplant Medular, datorită căruia au fost salvate mii de vieți în ultimii 20 de ani.

 

O parte din echipa care a realizat primul transplant medular din Romania. (sursa foto: Facebook/prof. dr. Virgil Paunescu

Data de 5 iunie 2001 marchează un moment important din in istoria serviciilor medicale din România, fiind data la care a fost realizat primul transplant medular din țara noastră și momentul ce a marcat începutul unui nou program național ce avea să contribuie la salvarea a mii de vieți în ultimii 20 de ani.

Până atunci, mii de copii și adulți cu diferite forme de leucemie pierdeau lupta cu boala, pentru că nu aveau șansa să beneficieze de o intervenție de transplant de celule stem hematopoietice, recoltate de la donatori sănătoși. Aceste proceduri se efectuau în diferite centre din Europa și din Israel, dar România putea să trimită acolo, anual, doar 510 pacienți, deși numărul real al celor care aveau nevoie de un transplant medular era de zeci de ori mai mare.

Intervențiile costau între 300.000 și 500.000 de dolari / pacient, iar acesta era unul dintre principalele motive pentru care România nu putea trimite în străinătate mai mulți pacienți. Chiar și așa, sumele alocate nu acopereau și cheltuielile pentru însoțitor, iar familiile care beneficiau de această șansă făceau mari eforturi financiare pentru a le acoperi. În cele mai multe cazuri, mamele erau cele care mergeau cu copiii în străinătate pentru o astfel de intervenție, fiind nevoite să-i însoțească săptămâni sau chiar luni întregi. Lesne de înțeles de ce diagnosticul de leucemie constituia o povară mult mai grea pentru pacienți și aparținătorii acestora.

 

În anul 2000, statul român a decis ca astfel de servicii de transplant medular să fie dezvoltate și la noi în țară, pentru a oferi mai multe șanse pacienților cu acest diagnostic. S-a dorit inițial ca primul centru de transplant medular să fie înființat la București, însă ulterior s-a revenit asupra deciziei și au fost finanțate trei astfel de centre, la București Institutul Clinic Fundeni, la TimișoaraSpitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” și Târgu Mureș – Centrul de Transplant Medular, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

În paralel s-a început să se lucreze și la Programul Național de Transplant Medular, care avea să debuteze la Timișoara, odată cu efectuarea primului transplant medular din România. S-a întâmplat pe 5 iunie 2001, la acea vreme, centrul de transplant medular din Timișoara fiind condus de prof. dr. Margit Șerban. Pentru realizarea acestei intervenții centrul a colaborat cu Laboratorul de Imunologie de Transplant, condus de prof. dr. Virgil Păunescu.

Primul pacient care a beneficiat de un transplant medular efectuat în România a fost un copil cu leucemie din Oradea, iar  intervenția fiind un succes.

Tot în 2001, la Târgu Mureș, prof. dr. Benedek Istvan efectua primul transplant de măduvă la un bolnav adult. Sub conducerea sa, la Secţia Clinică de Hematologie a fost înfiinţat Compartimentul de Transplant Medular, ocazie cu care aici a început să se efectueze atât transplant autolog, cât şi alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.

 

Cel care a rememorat acele momente este prof dr. Virgil Păunescu, printr-o postare pe Facebook, preluată și de Agenția Națională de Transplant. Acesta spune că efectuarea primului transplant medular a reprezentat începutul unei serii de noi premiere medicale realizate la Timișoara. Astfel, pe 14 ianuarie 2003, a avut loc tot aici primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator înrudit, iar doi ani și jumătate mai târziu, pe 19 iulie 2005, s-a realizat primul transplant cu celule stem selectate imuno-magnetic. Tot în 2005 și tot în centrul de la Timișoara s-a realizat primul transplant de celule stem din sânge de cordon ombilical, iar pe 18 noiembrie 2009, s-a realizat primul transplant în tandem. Seria premierelor a continuat și în 2011, când a avut loc primul transplant cu infuzie de limfocite donatoare, la data de 27 februarie.

Prof.dr. Virgil Păunescu amintește și data de 1 octombrie 2009, când la centrul din Timișoara a avut loc un transplant cu donator neînrudit, din Germania, la o persoană cu patologie hematologică refractară. „De atunci și până astăzi, prin Programul Național de Transplant Medular au fost salvați mii de oameni, copii și adulți bolnavi de diferite leucemii”, menționează acesta în postarea sa.

În prezent, Clinica de Hemato-Oncologie Pediatrică din Timișoara, condusă de conf. dr. Smaranda Arghirescu, continuă activitatea de transplant medular, iar Centrul Regional de Imunologie de Transplant s-a dezvoltat, devenind Centrul  de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen care pregătește trecerea la terapia genică în cancer sub coordonarea prof. dr. Virgil Păunescu.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*