Știi și câștigi sănătate: Crampa scriitorului
Crampa scriitorului este o formă de distonie focală care afectează degetele, mâna şi/sau antebraţul, fiind rezultatul comunicării creierului cu mușchii mâinii sau brațului. Este a treia cea mai comună tulburare de mișcare după tremorul esențial și boala Parkinson. Probleme similare crampei scriitorului includ: crampa muzicianului; distonia focală a mâinilor; distonia brațului; distonia degetelor; distonie specifică sarcinii; crampe profesionale.
Distonia este definită de specialiști ca fiind o mișcare involuntară de contracții musculare, care provoacă adesea poziționări vicioase, torsionate, ale segmentelor afectate. Mecanismele neurologice care fac ca mușchii să fie relaxați atunci când nu sunt solicitați, nu mai funcționează corect. Mușchii antagoniști se contractă simultan, ca și când ar exista o competiție pentru a prelua controlul părtii de corp respective. Imaginați-vă că, atunci când doriți să indoiți cotul, nu puteți să o faceți, pentru că mușchii care îl întind se contractă în același timp cu cei care încearcă să îl plieze. Uneori, ținerea unui stilou sau a unui creion prea strâns poate provoca spasmul mușchilor degetelor sau ale antebrațului, după o utilizare excesivă, dar crampele scriitorului pot provoca și probleme cu coordonarea.
„Crampa scriitorului”, cunoscută sub numele de distonie specifică sarcinii, se seclanșează atunci când se efectuează o anumită activitate, distonia manifestând forme focale care se răsfrâng asupra unui singur segment. La fel se întâmplă în cazul blefarospasmului, ce afectează pleoapele, al distoniei cervicale care afectează gâtul și umerii, al distoniei mâinii. Oricine se poate „alege” cu o distonie specifică sarcinii. Estimările variază de la 7 – 69 la un milion de oameni în populația generală, iar simptomele apar de obicei între 30 și 50 de ani. Distonii specifice sarcinii – în special crampa muzicianului – sunt mai frecvente la bărbați.
Simptomele pot fi izolate, manifestându-se numai în timpul desfășurării anumitor sarcini, dar pot afecta și muşchii și apar de obicei atunci când o persoană încearcă să efectueze o sarcină care necesită mişcări motorii fine, cum ar fi scrierea sau cântatul la un instrument muzical, prinderea unei ustensile, flexarea încheieturii mâinii, contracţia musculară involuntară şi extinderea ocazională la unul sau mai multe degete.
Alte mișcări pot provoca distonia focală a mâinilor (o afecțiune a mișcării neurologice) – cântatul la instrument muzical, tastare sau cusut. Creierul trimite informații incorecte mușchilor, provocându-le contracții involuntare, excesive. Aceste semnale pot face ca mâinile să se răsucească în poziții ciudate și să nu răspundă la comenzi.
Chiar dacă formele de distonie a mâinii (crampa scriitorului) sunt diferite, acestea au în comun mișcări repetitive și de răsucire involuntare și afectează toate categoriile de persoane. Acestea pot avea cauze genetice sau pot fi influențate de factori precum traumele fizice, de expunerea la anumite medicamente sau alte aspecte neurologice. Există și distonia fără cauze etiologice cunoscute, care este asimilată deseori posibilelor cauze genetice, nedemonstrate medical încă. Cazurile de crampa scriitorului primară, de natură ereditară, sunt rare, manifestându-se de obicei împreună cu distonia generalizată cu declanșare precoce, asociată genei DYT1 (apar în general înainte de vârsta de 30 de ani).
Crampa scriitorului secundară apare cel mai adesea în contextul unor maladii neurologice. Alte tipuri de distonie sunt generalizate, precum distonia generalizată precoce, distonia mioclonică sau distonia paroxistică și diskinezia etc., care afectează mai multe segmente de corp în același timp.
Deși stresul nu provoacă distonia mâinii, poate agrava simptomele. Stresorii pot înrăutăți crampele scriitorului. Dar îngrijorarea și concentrarea pe cramping poate face și mai rău. Aproximativ două treimi dintre cei cu crampa scriitorului au probleme în scrierea continuă, iar scrisul de mână poate deveni ilizibil.
Mâna, de obicei, nu suferă dureri sau crampe, dar se poate simți un ușor disconfort la nivelul degetelor, încheieturii sau antebrațului. Până în prezent au fost descrise două tipuri de distonie a mâinii: simplă și distonică.
Pacienții cu distonie simplă a mâinii au dificultăți în a realiza sarcini specifice. Spre exemplu, dacă scrisul activează distonia, imediat ce pacientul apucă stiloul – sau imediat ce scrie câteva cuvinte – mișcările involuntare ale mâinii încep să împedice viteza și acuratețea scrisului. Afectează doar capacitatea de a scrie, fiind asociată cu utilizarea excesivă, scrierea dificilă sau ținerea necorespunzătoare a instrumentului de scris. Mâna va răspunde însă normal în timpul altor activități și va deveni necontrolată doar în timpul activității declanșatoare.
Crampele distonice trec dincolo de o singură sarcină. Simptomele vor apărea în timpul scrierii, dar pot apărea ca parte a distoniei generalizate care afectează mai multe părți ale corpului, atunci când sunt efectuate alte activități cu mâinile – bărbieritul, aplicarea machiajului, utilizarea unui cuțit sau a unei furculițe etc. Simptomele debutează de obicei între 30 si 50 de ani, afectând deopotrivă femeile și bărbații. Crampele și durerea nu sunt simptome comune bolii, pacientul poate resimți un disconfort moderat în degete, încheietură sau antebraț.
Cam jumatate dintre persoanele cu crampe simple ale scriitorului vor ajunge să aibă crampe distonice.
Diagnosticul acestei forme de distonie se bazează pe informațiile pacientului și pe examenul fizic și neurologic. Nu există un test specific care să confirme diagnosticul. Deși nu sunt recomandate în mod obișnuit, studiile de conducere nervoasă și electromiografie pot ajuta medicul să excludă alte cauze posibile ale simptomelor. Crampa scriitorului nu trebuie confundată cu artrita, crampele musculare, sindromul tunelului carpian etc.
Distonia focală a mâinii este responsabilă pentru circa 5% din totalul condițiilor medicale care afectează mâna. Pentru unii oameni, crampe și mișcări neobișnuite ale mâinilor pot include, de asemenea, mușchii din jurul cotului și umărului. Se poate dezvolta un tremor sau o agitație care însoțește crampele și chiar o a doua distonie, cum ar fi cea a pleoapelor sau coardelor vocale. Simptomele pot începe să afecteze și cealaltă mână. De asemenea, pot fi afectate și alte activități manuale, cum ar fi mâncatul sau spălatul pe dinți.
Pentru crampele scriitorului nu există o strategie de tratament care să-și fi dovedit eficiență generală, dar anumite tratamente pot diminua simptomele și intensitatea crampelor simple, astfel încât să nu fie afectate alte activități sau cealaltă mână.
O combinație de terapie fizică, mentală și medicamentoasă poate ajuta păstrarea capacității de a scrie.
Terapia ocupațională poate ajuta pacientul să evite acele mișcări care declanșează simptomele.
Tratamentul medicamentos poate include medicamente anticolinergice, precum trihexifenidil sau benztropină.
Injecțiile cu toxina botulinică se pot dovedi de ajutor, în special când se remarcă o deviere semnificativă a încheieturii sau articulațiilor degetelor. Deși acest tratament nu este eficient pentru toți pacienții, circa două treimi din cei tratați au raportat o scădere a disconfortului și o creștere a acurateții scrisului.
Distonia nu afectează intelectul, nu este fatală, dar poate duce la diferite grade de invaliditate.
Sursă: nhs.uk; familydoctor.org;
* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical.