Știi și câștigi sănătate: Scorul Apgar, prima notă din viață

7 iunie 2021 | 0 comentarii |

Virginia Apgar

Când se naște un copil, primul lucru pe care vor să-l audă părinții este nota pe care acesta a obținut-o, iar iun 10 perfect este „muzica” pe care aceștia vor să o audă. Despre cum se acordă această notă și ce semnificație are Scorul Apgar aflăm astăzi, încercând să marcăm astfel împlinirea a 112 ani de la nașterea  Virginiei Apgar (1909-1974), medic american specializat în Anestezie obstetricală și Pediatrie care, în 1952, a elaborat așa-numitul „Scor Apgar”. Este un sistem standard de evaluare cantitativă clinică și rapidă a nou-născutului imediat după naștere – la 1 minut, respectiv la 5 minute. Acest scor îl ajută pe medicul neonatolog să decidă dacă copilul are nevoie de tratament în primele lui momente de viață.

Virginia Apgar a fost prima femeie anestezist și un lider în domeniul emergent al anesteziei în anii 1940 și în noul domeniu al teratologiei (studiul defectelor congenitale) după 1960. A publicat zeci de artiole științifice în reviste de specialitate, iar în 1972 a publicat cartea „Is My Baby All Right”, scrisă împreună cu Joan Wagner Beck, în care sunt explicate cauzele și tratamentul diferitelor defecte congenitale comune și sunt propuse măsuri de precauție pentru a ajuta la îmbunătățirea șanselor unei femei de a avea un copil sănătos.

 

Interesul pentru procedura obstetricală și tratamentul nou-născutului și observațiile reținute în urma asistării la mii de nașteri au determinat-o pe Virginia Apgar să facă ceva pentru a determina acordarea unei mai mari atenții copilului care, până atunci era transferat direct în salonul destinat nou-născuților, de cele mai multe ori fără să fie supus măcar unui control de rutină. În acest scop a elaborat Apgar Score System, o metodă simplă de evaluarea rapidă a stării de sănătate și viabilității nou-născuților, bazată pe cinci observații simple făcute de personalul din sala de naștere (asistente sau stagiari) a sugarului, în primul minut după naștere: culoarea pielii, frecvența cardiacă reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și respirația. După numele ei s-a propus și un acronim pentru memorarea semnelor de evaluat: A – appearance (coloratie), P – pulse (frecvența cardiacă), G – grimace (reactivitate la stimuli), A – activity (tonus muscular), R – respiratory effort (respirație).  Apgar Score System a intrat în uzul general în Statele Unite, iar ulterior a fost adoptat de multe alte țări, între care și România.

 

Nașterea este un eveniment natural, uneori traumatizant pentru organismul mamei și pentru bebelușul al cărui organism trebuie să fie capabil să se adapteze la mediul exterior, după nouă luni în care a fost protejat de lichidul amniotic și țesuturile materne. Potrivit medicilor, în 90% din cazuri, venirea pe lume a unui copil are loc fără probleme, însă pentru 10% din nașteri este nevoie de intervenția medicilor, iar 1% dintre nou născuți au nevoie manevre dificile de resuscitare imediat după naștere.

Un 10 perfect își dorește orice părinte, însă și un scor de 8 sau 9 este foarte bun. Astfel, daca scorul  este între 8 și 10, starea copilului este bună sau excelentă și nu va avea nevoie decât de îngrijirea de rutină; dacă scorul este între 5 și 7, copilul se află într-o stare relativ bună, însa are nevoie de suport pentru respirație. Dacă scorul este sub 5, copilul va fi pus la incubator pentru a i se furniza căldură, lumină si oxigenul de care are nevoie. Nașterea dificilă, nașterea prematură ori utilizarea unor calmante în timpul travaliului constituie factori care pot determina un Scor Apgar scăzut.

 

Potrivit specialiștilor în neonatologie, fiecare semn este notat cu o valoare între 0 și 2 (2 = aspect normal; 1 = diminuat, slab; 0 = absent), iar suma acestor valori devine Scorul Apgar (nota acordată la naștere bebelușului) care poate avea valori cuprinse între 0 și 10. Practic, Scorul Apgar este o suma a cinci notari, de la 0 la 2, a cinci parametri: respiratie (0 -nu respiră, 2 -țipă viguros); coloratia (0 – copil alb sau cu cianoza generalizată, 2 – copil roz complet); frecvența cardiacă (trebuie să fie peste 100); tonusul muscular (2 – copil cu membrele în flexie, care mișcă viguros mâinile și picioarele); reactivitatea reflexelor (2 – stranută, tușește, scoate singur secrețiile din gură și din nas).

De cele mai multe ori, nou-născuții pierd 1 – 2 puncte la evaluarea imediat după naștere din cauza culorii vineții a membrelor. Când scorul la 5 minute este sub 7, copilul se reevaluează la fiecare 5 minute, până la 20 de minute, iar scorurile vor fi înregistrate în fișa nou-născutului. Relevanța cea mai mare o are scorul obținut la maximum 20 de minute după naștere, spun medicii.

 

Scorul Apgar nu a fost gândit pentru a prezice starea de sănătate și dezvoltare a copilului pe termen lung. Copilul poate fi perfect sănătos chiar dacă la 5 minute după naștere a avut un scor mic. Există însă anumite studii care au evidențiat că un scor mic la 5 minute ar putea fi asociat cu un risc mai mare pentru anumite probleme medicale.

Apgar 8-10 copilul respiră singur, respirația este normală, ritmul cardiac este mai mare de 100 de bătăi pe minut, tegumentele devin roz imediat după naștere.

Apgar 5-7 copilul are o apnee primară, nu respiră spontan imediat după naștere, iar respirația se reia doar după manevrele tactile efectuate de medici. Ritmul cardiac este mai mare de 100 bătăi pe minut, dar culoarea tegumentelor rămâne cianotică.

Apgar 3-4 copilul nu respiră spontan, în ciuda stimulării tactile, iar ritmul cardiac este mai mic de 100 de bătăi/minut.

Apgar 0-2 nou-născutul nu respiră, nu are bătăi cardiace audibile, are tonusul muscular scăzut, culoare cianotică și nu reacționează reflex la dezobstrucția căilor aeriene. Peste 50% dintre prematurii cu vârsta gestaționala de 25-26 săptămani au scorul Apgar 0-3, fără să aibă acidoză severă, și răspund foarte bine la resuscitare. Prelungirea unui scor Apgar cu valoare scazută la 10-20 de minute după naștere se corelează cu un viitor neurologic îngrijorător.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*