Nou-nascut cu o afectiune rara, salvat printr-o operatie in premiera nationala

Copilul s-a nascut cu tromboza de vena ombilicala, iar in intreaga lume exista doar 22 de supravietuitori din randul celor veniti pe lume cu aceasta afectiune.

 

Life memorial hospital medlifeO echipa medicala din cadrul clinicii MedLife si-a trecut in cont o performanta cu care foarte putini doctori din lume se pot lauda. Ei au salvat viata unui bebelus care venise pe lume cu o afectiune extrem de rara si care, in cele mai multe cazuri, se dovedeste fatala pentru fat, inca inainte de a se naste. Acesta a fost adus pe lume prin operatie cezariana, interventia care a constituit o premiera pentru pentru Romania, fiind efectuata la spitalul Life Memorial Hospital, cea mai mare unitate de acest gen din reteaua MedLife.

Copilul se nascuse cu tromboza de vena ombilicala si putea fi considerat deja o minune faptul ca venise pe lume viu, aceasta afectiune fiind in majoritatea cazurilor fatala pentru fat. Medicii au explicat ulterior ca tromboza de vase ombilicale presupune formarea de cheaguri de sange pe vena ombilicala sau arterele care asigura supravietuirea fatului, cheaguri ce blocheaza circulatia sangelui. Aceasta obstructie favorizeaza dezvoltarea cheagurilor, care cresc in dimensiune pana la ocluzia totala a vaselor, situatie in care sangele nu mai poate circula si survine decesul. In cazul in care supravietuieste pana la nastere, exista mari sanse ca respectivele cheaguri sa se extinda in interiorul vaselor de sange ale fatului, caz in care sansele de supravietuire sunt, de asemenea, minime. Cazurile de copii care se nasc si supravietuiesc acestei afectiuni sunt foarte rare, nou-nascutul salvat saptamana aceasta de medicii romani fiind al 22-lea copil care a supravietuit dupa ce a venit pe lume cu o astfel de afectiune, la nivel mondial, fapt ce spune multe despre performanta medicilor care l-au salvat.

 

Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul

Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul

Echipa care a efectuat operatia de cezariana in urma careia a fost salvata viata copilului a fost coordonata de medicul Dimitrie Pelinescu Onciul, directorul Life Memorial Hospital. Acesta a precizat ca incidenta acestei afectiuni este intre 1 la 1.000 pana la 4.000 de nasteri, iar majoritatea cazurilor sunt diagnosticate post-mortem, cauzele fiind inca neelucidate.

La finalul operatiei realizate in premiera pentru Romania, medicul a recunoscut ca este „extrem de mandru de faptul ca am reusit sa gestionam cu succes un astfel de caz in cadrul sistemului MedLife si mai cu seama sa oferim sansa de supravietuire unui nou nascut, intr-un context atat de vulnerabil”. Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul a mai explicat ca au existat doua etape extrem de importante, prima fiind momentul in sine al nasterii si gestionarea acesteia in timp util. Riscul, in astfel de situatii, este ca tromboza sa ajunga mai departe, iar copilul aflat in uter sa faca tromboza pe vena porta, vasele intestinale si pe cele renale, iar in final sa moara, din lipsa de oxigen. Monitorizarea continua si managementul medical derulat de echipa de neonatologie imediat dupa nastere a reprezentat cea de-a doua etapa extrem de importanta pentru supravietuirea copilului si, implicit, pentru rezolvarea cazului cu succes.

 

operatieMedicul a explicat ca aceasta afectiune se poate instala in orice perioada a sarcinii, iar singura sansa de supravietuire a fatului este ca tromboza sa se dezvolte la finalul sarcinii, iar medicul care urmareste sarcina sa detecteze semnele de stres ale fatului si sa reuseasca extragerea acestuia prin operatie cezariana in timp util, ceea ce s-a intamplat in cazul de fata. In acest context, directorul Life Memorial Hospital a subliniat importanta urmaririi ecografice a sarcinii, recomandand femeilor insarcinate sa mearga sa isi faca periodic ecografiile. „Prezenta unui tromb, adica a unui cheag, in vasele de sange ale cordonului ombilical, poate fi diagnosticata ecografic. Acesta este un motiv in plus pentru care recomandam gravidelor urmarirea sarcinii si examenele ecografice periodice. Aceasta afectiune se poate instala in orice perioada a sarcinii, iar singura sansa de supravietuire a fatului este ca tromboza sa se dezvolte la finalul sarcinii”, a detaliat medicul.

Din echipa medicala care a reusit aceasta performanta au mai facut parte, pe langa dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, in calitate de coordonator, dr. Mihaela Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie, dr. Persida Boscan, medic primar anestezie-terapie intensiva, de partea de neonatologie ocupandu-se dr. Adrian Toma, medic primar neonatolog, dr. Irina Cuzino, medic primar neonatolog, dr. Alexandra Cozinov, medic primar neonatolog si dr. Raluca Olteanu, medic primar neonatolog.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (3)

  1. Daniela Dumnitru spune:

    Astia poate nu au cerut mita ca alti, poate mai sant si oameni buni…

  2. Nina Cacucci spune:

    Felicitari! Si la cat mai multe realizari. Dumnezeu sa binecuvinteze acesti oameni minunati.

  3. Voica Vasile spune:

    Medicii nostri sunt oameni minunati, sa-i tina Dumnezeu sanatosi, sa poata salva multe vieti!

Adaugati un comentariu


 

*