Mesajul medicilor de familie către viitorii guvernanți

15 decembrie 2020 | 1 comentariu |

Societatea Națională de Medicina Familiei a transmis o scrisoare deschisă prin care îi îndeamnă pe viitorul premier și pe viitorul ministru al Sănătății să nu repete greșelile predecesorilor, în relația cu această categorie profesională.

 

În așteptarea desemnării unui nou guvern, medicii de familie „pregătesc terenul”, adresând un mesaj viitorului ministru al Sănătăți și viitorului premier. Au făcut-o prin intermediul unei scrisori deschise semnată de Biroul Executiv al SNMF, prin care viitorilor demnitari li se amintește că medicii de familie sunt baza sistemului sanitar, fiind expuși unui risc de deces de cinci ori mai mare decât restul populației, din cauza Covid-19.

Inițiativa transmiterii noii scrisori deschise vine pe fondul nemulțumirilor manifestate în ultima vreme de medicii de familie, față de modul în care autoritățile au decis implicarea lor în lupta împotriva Covid-19.

Am trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă din existenţa noastră ca medici. Am fost desconsideraţi sistematic. Am fost neglijaţi şi minţiţi. Oare de ce? Pentru simplul fapt că suntem medici de familie? Pentru simplul fapt că îngrijim şi pacienţii non-Covid? Pentru simplul fapt că reducem presiunea pe prea puţinele spitale non-Covid rămase?”  -se arată în documentul făcut public de SNMF.

 

Urmează o rememorare a motivelor de nemulțumire pe care medicii de familie le-au făcut cunoscute până acum fostului premier, ministrului Nelu Tătaru și președintelui Iohannis. „Ca să dovedim că ne-am făcut datoria, a fost nevoie să furnizăm liste cu pacienţi care au fost suspecţi cu infecţie Covid-19, ca şi cum toţi acei pacienţi nu aveau medic de familie. Ni s-au cerut aceste situaţii de două ori. Le-am trimis şi a doua oară, doar ca să mai îngroşăm stivele de raportări. Au fost emise în această perioadă şi câte trei sau patru acte normative pe zi. Am încercat să le desluşim, să le armonizăm şi am semnalat de fiecare dată când erau prevederi contradictorii, care nu puteau fi aplicate în practica de zi cu zi. Am semnalat erori în procesul de control al pandemiei şi niciodată nu ne-au fost luate în seamă observaţiile. Noi şi pacienţii eram singurii vinovaţi care încurcam marşul triumfal al unor reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai altor autorităţi. Multe legi şi ordonanţe emise nu respectă spiritul Constituţiei şi sunt utile doar pentru a ne pedepsi şi, mai mult de atât, zădărnicesc eforturile care se fac pentru îngrijirea corectă a pacienţilor”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

 

Medicii de familie fac un apel la viitorul ministrul al Sănătăți și la viitorul premier să nu repete greșelile predecesorilor și să îndrepte neregulile semnalate.

Ocuparea funcţiei de ministru al Sănătăţii presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienţi si profesionişti, deopotrivă. Ministrul Sănătăţii este primul care trebuie să cunoască importanţa fiecărei specialităţi medicale în funcţionarea optimă a sistemului sanitar. Nu poţi fi ministru doar pentru o boală, fie ea şi Covid-19, nu poţi fi ministru doar pentru anumite specialităţi medicale. Medicina de familie există independent de marginalizarea decidenţilor, este dedicată tuturor, este alături de fiecare cetăţean. Nimeni nu poate schimba aceasta evidenţă, întreaga populaţie are nevoie de medicii de familie, se bazează pe aceştia şi îi apără atunci când e nevoie, chiar dacă doar prin vot. Stimaţi viitori conducători, suntem baza sistemului sanitar şi vom fi întotdeauna alături de pacienţii noştri. Ca viitori generali ai armatei din care şi noi facem parte, vă rugăm să ţineţi cont de greşelile trecutului apropiat şi să nu le repetaţi”, se arată în încheierea mesajului transmis către viitorii guvernanți.

 Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Că suntem conduși de persoane ce au interese personale sau de grup ori de idioți se știe și se mai știe că nu am scăpat de această plagă a societății, asta fiindcă suntem prea… ortodocși, vorba academicianilui Teodorescu!

Adaugati un comentariu


 

*