Scandalul dezinfectanților diluați revine în actualitate

Autoritățile din Sănătate s-au sesizat după ce o anchetă jurnalistică a relevat faptul că o parte din substanțele dezinfectante de pe piață sunt diluate și unele chiar nu conțin substanță activă.

 

Nu încape îndoială că pandemia a dat multora posibilitatea să facă profit de pe seama noilor condiții impuse de autorități. Este normal să se întâmple așa, pentru că în orice situație de criză există activități sau sectoare economice care sunt în câștig, în funcție de context, doar că unii s-au grăbit să profite mai mult decât ar fi fost cazul, încălcând nu numai legislația în vigoare, ci chiar și orice regulă a bunului simț. Așa au apărut măștile de protecție contrafăcute, iar la orizont se profilează un nou scandal, legat de substanțele dezinfectante folosite din plin în această perioadă.

O anchetă jurnalistică inițiată de publicația sibiană Turnul Sfatului a relevat faptul că o parte dintre dezinfectanții de pe piață nu au concentrația optimă de substanță activă sau chiar nu conțin deloc substanță activă, fiind, practic, „apă chioară”, cu un aspect mai comercial.

Jurnaliștii sibieni au ales aleatoriu 8 dezinfectați cumpărați din magazine, cu care au mers la un laborator de testare pentru a verifica aici concentrația de substanțe active. Rezultatele au indicat că trei dintre produse erau diluate, având o concentrație mai mică, iar unul nu conținea deloc substanță activă. Un săpun chirurgical și doi dezinfectanți erau diluați, iar un gel antibacterian care ar fi trebuită să conțină 70% alcool etilic, avea concentrația 0,04%.

 

Ioana Mihaila

Subiectul a ajuns și în atenția ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, care a declarat, ieri, că va lua legătura cu Comisia de biocide pentru a stabili norme mai stricte de control al acestor produse, precizând și că ar fi nevoie de investiții în laboratoarele de referinţă ale Institutului Naţional de Sănătate Publică și ale Direcţiilor de Sănătate Publică, pentru un mai bun control al acestor produse. Potrivit jurnaliștilor sibieni, laboratrul ICECHIM, institutul deținut de statul român pentru a testa conformitatea biocidelor în singurul laborator acreditat din România, nu a primit, de la debutul pandemiei, niciun dezinfectant spre a fi testat, din parte vreunei instituții publice.

La câteva ore după declarația ministrului (aseară), Inspecția Sanitară de Stat a dispus inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galaţi şi DSP Ilfov efectuarea de controale la producătorii SC Grande Gloria Production SRL și SC G&M 2000 SRL, care produc 22 de tipuri de produse biocide, printre care se numără dezinfectanţi pentru suprafeţe, pentru mâini, pentru apa potabilă și pentru zona alimentară.

 

Într-un comunicat al Ministerului Sănătății se arată că Institutul Cantacuzino a emis în anul 2020 autorizaţii temporare de punere pe piaţă a produselor biocide, în perioada stării de urgenţă și, ulterior, în perioada stării de alertă, menționându-se totodată că inspectorii sanitari au verificat, în această perioadă, substanțele dezinfectante puse pe piață.

Rezultatele controalelor relevă că situația semnalată de jurnaliștii sibieni nu este una izolată. Astfel, în perioada „trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 de litri şi 467 de kilograme. Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 de litri şi 8.845 de kilograme. Au fost aplicate 185 de sancţiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, şi 58 de avertismente. Principalele neconformităţi identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piaţă a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz sau autorizaţie, termene de valabilitate expirate şi utilizare necorespunzătoare”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*