Produsele Hexi Pharma au disparut din spitale

Singura exceptie era spitalul din Craiova, insa la inceputul lunii a fost semnat un contract cu un alt furnizor si au fost facute primele comenzi si aici.

 

scandal_hexi_pharmaPe data de 12 mai, in contextul scandalului creat in jurul dezinfectantilor diluati furnizati de Hexi Pharma, Ministerul Sanatatii a cerut tuturor spitalelor din tara sa suspende, imediat, utilizarea substantelor provenite de la acest producator, dupa ce probele de laborator relevasera faptul ca acestea erau foarte diluate. Exista, din aceasta cauza, riscul unor infectii, iar managerii spitalelor au fost avertizati ca orice problema aparuta dupa data de 12 mai, determinata de continuarea utilizarii produselor Hexi Pharma va cadea in responsabilitatea lor.

Imediat, spitalele au inceput sa se conformeze, biocidele Hexi Pharma fiind inlocuite treptat cu altele similare, provenite de la alti producatori.

Recent insa, un caz a fost semnalat de la Suceava, unde o inregistrare video efectuata in incinta spitalului judetean indica faptul ca aici s-ar fi folosit in continuare dezinfectanti de la Hexi Pharma.

Acest fapt a determinat demararea unei serii de controale inopinate ale Inspectiei Sanitare de Stat in toate spitalele din tara, pentru a se verifica daca directiva ministerului in ceea ce priveste produsele Hexi Pharma este respectata.

 

dezinfectantiBineinteles, unul din primele spitale la care s-a descins a fost cel din Suceava, unde inspectorii au stabilit ca era vorba, de fapt, de o alarma falsa. Produsul care aparea pe inregistrarea video era Aniosyme DD1 si intr-adevar, flaconul purta pe eticheta sigla Hexi Pharma, insa doar datorita faptului ca fusese cumparat de la aceasta companie, nu si produs aici. Dezinfectantul era, prin urmare, conform, singura legatura cu compania incriminata fiind aceea ca fusese comercializat prin intermediul acesteia, producatorul fiind altul.

In acelasi timp, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, in sectiile de Obstetrica-Ginecologie si ORL, au fost gasite doua flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate si scoase de pe sectii.

 

curatenie dezinfectie ingrijitoareSingurul spital din tara in care se mai foloseau produse Hexi Pharma a fost cel din Craiova, intrucat pentru anumite produse biocide nu a fost gasit un inlocuitor similar in stocul altor furnizori, care sa indeplineasca cerintele cantitative ale spitalului, dupa sum se arata intr-un raport al Ministerului Sanatatii. S-a mai constatat ca in data de 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au castigat licitatia pentru inlocuirea majoritatii produselor Hexi Pharma, iar in aceeasi zi au fost emise si comenzile pentru marfa.

Pentru a preveni aparitia de infectii intraspitalicesti in aceste conditii, Serviciul pentru Prevenirea si Controlul Infectiilor Nosocomiale din spital a luat masuri suplimentare de curatenie si autocontrol in toate zonele unde produsele s-au mai folosit.

Pana la acest moment au fost controlate si 11 spitale din Capitala, unde s-a constatat ca in niciun caz nu s-au folosit dezinfectanti Hexi Pharma.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*