SJU Buzău nu se află pe lista spitalelor care au achiziționat biocide neconforme

Produsele folosite în prezent în cadrul unității medicale îndeplinesc standardele de calitate, achizițiile fiind făcute de la alți furnizori decât cei care au făcut obiectul perchezițiilor de ieri.

 

Noul scandal legat de substanțele dezinfectante de o calitate neconformă care au ajuns în mai multe unități sanitare din țară a ocolit Spitalul Județean de Urgență Buzău, care nu se regăsește în lista celor peste 30 de spitale ce au achiziționat produse biocide din loturile descoperite neconforme în urma analizelor.

Purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adriana Bunilă a precizat că pe adresa spitalului buzoian nu a fost primită nicio notificare referitoare la calitatea produselor biocide folosite și nici nu au fost retrase de la utilizare astfel de produse, așa cum s-a întâmplat în cazul celorlalte spitale aflate pe lista despre care vorbea ieri ministrul Sănătății. De altfel, SJU Buzău nici nu a avut vreo relație cu cele două societăți, una de producție și cealaltă de distribuție, care au făcut obiectul perchezițiilor efectuate ieri de polițiști, produsele biocide fiind achiziționate de la alți furnizori.

„Nu am primit nicio notificare legată de calitatea produselor biocide utilizate în cadrul SJU Buzău, produse care respectă standardele de calitate și nu provin din loturile cu probleme  depistate în urma analizelor. Acestea au fost achiziționate de la alți furnizori, fără nicio legătură cu cele două societăți de la care provin cele trei produse depistate ca fiind neconforme” a declarat Adriana Bunilă.

 

În ceea ce le privește pe cele peste 30 de spitale la care au ajuns aceste produse biocide, despre care s-a stabilit că nu respectă standardele de calitate, până la acest moment se pare că nu s-au confruntat cu probleme majore din această cauză, nefiind semnalate cazuri de infecții nosocomiale datorate substanțelor dezinfectante ineficiente.

Printre spitalele care au achiziționat cele mai mari cantități de la una din cele două societăți se numără SJU Ploiești, care a achiziționat peste 3.000 de litri de dezinfectant pentru mâni, pentru suprafețe și pentru instrumentar, în primul trimestru al anului.

Și Spitalul de Pediatrie din Ploiești a achiziționat dezinfectanți din aceeași categorie, de la aceeași firmă, în valoare de 15.000 de lei, managerul unității neputând preciza cantitatea exactă.

Reprezentanții ambelor spitale au precizat că nu s-au confruntat cu probleme deosebite din cauza acestor dezinfectanți.

Și Spitalul orășenesc din Jimbolia a cumpărat, în două rânduri, dezinfectanți de la o firmă vizată de perchezițiile Poliției Române, dar directorul unității medicale a declarat că la testele săptămânale efectuate de unitatea medicală nu s-au depistat probleme, iar rata infecțiilor intraspitalicești este foarte mică.

 

Au fost folosite biocide achiziționate de la una din cele două firme și la spitalul din Mediaș, ultimul stoc fiind epuizat în luna septembrie a anului trecut, după care unitatea medicală a schimbat furnizorul, la sugestia medicului epidemiolog, iar în prezent nu mai utilizează produse de la niciuna din cele două societăți.

O altă unitate medicală care a utilizat biocide neconforme este Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu, județul Hunedoara, care a achiziționat în luna august 10 litri de dezinfectant din lotul cu probleme, cantitatea fiind în prezent epuizată, fără a fi semnalate situații deosebite.

La fel și la Spitalul Orășenesc Câmpeni, din județul Alba, care a achiziționat același dezinfectant pentru suprafețe și instrumentar, în valoare de 9.300 de lei. În anul 2017, unitatea medicală a raportat două infecții nosocomiale, iar anul trecut șapte infecții, însă creșterea se datorează solicitării venite din partea DSP Alba, referitoare la raportările corecte, astfel că a crescut numărul de raportări, nu neapărat numărul de infecții.

Ministrul Sănătății a confirmat, ieri, că „în urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacităţii fungicide (candida albicans şi aspergilus niger)”. Două dintre ele aparţin unui producător din Bucureşti, cu punct de lucru în Ilfov, iar al treilea este produs într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din Prahova. Firma producătoare şi distribuitorul au fost amendate, în total, cu 35.000 de leiSorina Pintea a precizat că, în cazul în care spitalele au respectat cu strictețe protocoalele de dezinfecție și sterilizare, utilizarea biocidelor găsite neconforme nu a pus viața pacienților în pericol, însă aceasta nu înseamnă că o astfel de situație poate fi tolerată.

 


Adaugati un comentariu


 

*