Studiu național despre sănătatea orală a copiilor de la sate

Proiectul va fi implementat prin intermediul unui cabinet stomatologic mobil și al unei aplicații mobile de gestionare a activității unor astfel de cabinete.

 

Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor, având ca scop creşterea la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă. Potrivit OMS, 90% din populația lumii suferă în cursul vieții de afecțiuni orale, dar multe dintre acestea pot fi evitate foarte simplu, prin prevenție.

Cu această ocazie, asociația Merci Charity Boutique și Fundația Vodafone au anunțat lansarea primei platforme digitale de gestionare a activității cabinetelor stomatologice mobile cu ajutorul căreia va fi efectuat un studiu național referitor la sănătatea orală ca copiilor in zonele rurale, studiu ce a fost lansat tot azi, urmând a se derula până în luna iulie. Colectarea datelor necesare realizării acestui studiu se va face cu ajutorul primului cabinet stomatologic mobil din RomâniaZâna Merciluță – și al platformei digitale de gestionare a datelor, care funcționează sub forma unei aplicații denumite ACUMM (Aplicația Cabinetelor și Unităților Medicale Mobile). Întregul proiect va fi finanțat de Fundația Vodafone, care ca contribui în acest sens cu suma de 170.000 de lei.

 

Studiul național a fost precedat de o perioadă în care au fost culese date preliminare, în intervalul 1 iulie – 30 noiembrie 2018, pe un eșantion de circa 350 de copii din 19 sate. Datele culese tot prin intermediul cabinetului stomatologic mobil relevă faptul că cea mai des întâlnită afecțiune dentară este caria, cu o medie de 3,47 carii la fiecare copil, medie la limita superioară a marjei europene.

Conform unei alte statistici a Organizației Mondiale a Sănătății, la vârsta de 12 ani, cariile dentare afectează în medie între 0,5 și 3,5 dinți.

În cadul proiectului lansat azi, cabinetul mobil Zâna Merciluță va testa platforma ACUMM, iar la finalul lunii iulie, datele colectate de pe teren vor fi cuprinse în studiul național despre sănătatea orală a copiilor din mediul rural din România.

 

Operațiunile realizate cu ajutorul platformei vor fi gestionarea pacienților, monitorizarea accesului la servicii de tratament stomatologic în zonele rurale, identificarea afecțiunilor dentare cel mai des întâlnite, analizarea afecțiunilor grave prevenite prin profilaxie sau în cazul cărora a fost folosit tratament stomatologic și estimarea valorii intervențiilor acordate copiilor folosind infrastructura cabinetului mobil. În plus, copiii sunt învățați cum să-și spele corect dinții, iar părinților li se atrage atenția că îngrijirea dinților copiilor începe încă de când  momentul in care erupe primul dintisor, iar primul control stomatologic trebuie facut in jurul varstei de un an, nu la primul semn de durere!

Programul Zâna Merciluță a fost lansat în 2014, odată cu dotarea primului cabinet stomatologic mobil și a beneficiat de susținerea Fundației Vodafone prin programele „Voluntar de profesie” și „Fondul pentru fapte bune”. Investiția totală a fundației în acest proiect se ridică până acum la aproape 340.000 de lei. Cabinetul mobil are la activ 18 luni de consultații pe teren, iar în următoarele luni își va continua traseul prin țară. Numărul total de copii consultați de la începutul proiectului și până la jumătatea anului 2019 se estimează ca va ajunge la 1.800.

 

Sănătatea orală este un segment al sănătății generale, destul de neglijată la nivel mondial. Prin Ziua Mondială a Igienei Orale se încearcă, anual, responsabilizarea pacienților în ceea ce privește importanța prevenției bolilor oro-dentare, dar și informarea lor în legatură cu impactul afecțiunilor dentare asupra întregului organism.

Medicii stomatologi atrag atenția că o igienă orală corectă se traduce printr-o gură curată, sănătoasă, fără miros neplăcut, cu dinți curați, fără carii, dar și cu gingii care nu sângerează la periaj sau la folosirea aței dentare. Atunci când unul dintre aceste aspecte se modifică, este necesar mersul imediat la stomatolog, care va stabili ce trebuie făcut pentru înpiedicarea degradării în continuare a daturii și a sănătății orale.

Lipsa igienei orale are implicații profunde în starea generală de sănătate, de la alimentație, vorbire, viața socială până la psihicul persoanei afectate. De aceea este important să conștientizăm că menținerea unei bune igiene orale nu înseamnă nimic complicat, costisitor sau consumator de timp, ci doar îngrijirea zilnică, printr-un periaj corect al danturii și spălarea lor de două ori pe zi, precum și folosirea corectă a aței dentare. Alocarea zilnică a câtorva minute sănătății orale previne apariția problemelor și suferința, vizitele repetate la stomatolog și costurile mari implicate de afecțiunile netratate la timp, dar și alte neajunsuri, cum ar fi probleme cardiovasculare, complicații respiratorii, probleme pe timpul sarcinii sau la naștere etc.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*