Pacienții cronici, dezamăgiți de sistemul românesc de sănătate

12 septembrie 2018 | 0 comentarii |

De altfel, la nivelul întregii populații există un sentiment general de îngrijorare și temere față de interacțiunea cu sistemul medical.

 

În contextul campaniei pe care a demarat-o săptămâna trecută, în scopul sensibilizării autorităților cu privire la problema pacienților cronici, Coaliția pentru Sănătate Europeană a făcut publice rezultatele unui studiu realizat în luna august, referitor la comportamente și atitudini privind bolile cronice în România. Concluziile ar trebui să pună pe gânduri autoritățile din domeniu, întrucât relevă faptul că românii manifestă, în general, un sentiment de îngrijorare și temere referitor la interacțiunea cu sistemul public de sănătate, iar 59% dintre bolnavii cronici, cei care sunt nevoiți să interacționeze aproape zilnic cu acest sistem, s-au declarat nemulțumiți. Aceștia consideră că nu li se acordă atenția necesară de către sistemul de sănătate, aceeași temere fiind împărtășită și de restul populației, în situația în care peste două treimi dintre români se gândesc, cel puțin uneori, că ei sau cineva apropiat ar putea suferi de o boală gravă.

Concluziile studiului, efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, arată că 47% dintre români sunt îngrijorați la gândul că vor avea vreodată nevoie de îngrijiri medicale, iar o treime chiar s-au declarat speriați sau îngroziți în această privință, motivul principal de îngrijorare nefiind boala în sine, ci ideea de a interacționa, în acest context, cu sistemul medical.

 

Aproape jumătate dintre români sunt de părere că serviciile medicale de calitate slabă și subfinanțarea sistemului de sănătate sunt principalele probleme cu care bolnavii cronici se confruntă în ceea ce privește afecțiunea cronică.

În opinia majorității, familia reprezintă principalul sprijin pentru bolnavii cronici. La polul opus există percepția conform căreia bolnavii cronici beneficiază în mică sau foarte mică măsură de sprijinul comunității și cel al sistemului medical românesc.

În ceea ce privește accesul la medicamentele noi și inovatoare, 65% dintre români sunt de părere că bolnavii cronici din țară au acces foarte limitat la aceste terapii, în timp ce 39% spun că sunt puțin informați cu privire la bolile cronice.

Studiul mai relevă că o treime dintre români au fost diagnosticați cu o boală cronică de-a lungul vieții, iar 19% dintre respondenți au primit un astfel de diagnostic în ultimii 10 ani.

 

În ceea ce privește bolile cronice cu cea mai mare prevalență, acestea sunt bolile cardiovasculare, diagnosticate în cazul a 20% dintre români, și diabetul, diagnosticat în cazul a 17%.

Dintre bolnavii cronici care au participat la studiu, 30% spun ca s-au simțit îngrijorați în momentul în care au fost diagnosticați și au conștientizat viitoarea interacțiune cu sistemul medical românesc. De asemenea, disponibilitatea în farmacii a medicamentelor a reprezentat un aspect care a produs sentimente de îngrijorare, inclusiv spaimă sau chiar groază, pentru o treime dintre bolnavii cronici, atunci când au aflat că au fost diagnosticați cu o boală cronică, iar o treime dintre respondenți consideră că bolnavii cronici se confruntă cu dificultăți legate de disponibilitatea tratamentelor în farmacii.

Concluziile studiului relevă că în România există un climat general de îngrijorare și temere privind interacțiunea cu sistemul medical românesc, atunci când românii se confruntă cu o problemă de sănătate. Totodată, lipsa unui sprijin real acordat din partea comunității și a sistemului medical și gradul de informare destul de scăzut privind bolile cronice accentuează impactul negativ al bolilor cronice asupra tuturor aspectelor vieții bolnavilor cronici.

 


Adaugati un comentariu


 

*