Rezultate promitatoare ale campaniei Zambeste Romania

Desi numarul romanilor care isi neglijeaza igiena si sanatatea orala este in continuare ingrijorator, numarul acestora a mai scazut dupa patru ani de la lansarea campaniei.

 

cabinet stomatologicIn anul 2012, compania GSK Consumer Healthcare demara campania Zambeste Romania. Ideea a pornit de la o realitate ingrijoratoare, care la momentul respectiv arata ca opt din zece romani nu se spala pe dinti, iar majoritatea sar peste periajul de seara.

Scopul campaniei a fost, de la inceput, acela de a imbunatati starea de sanatate orala a romanilor, aducand solutii concrete si programe educationale pentru o mai buna sanatate orala. Una dintre actiunile desfasurate in cadrul acestei campanii a fost oferirea de consultatii stomatologice gratuite in cadrul cabinetelor care s-au alaturat campaniei. Pana in prezent, peste 100.000 de romani au  beneficiat de aceste consultatii si au fost convinsi de catre medicii stomatologi sa acorde o mai mare importanta igienei si sanatatii orale.

Pana acum au fost desfasurate patru editii ale campaniei, iar organizatorii sunt hotarati sa continue si in acest an cu o noua editie, rezultatele actiunilor precedente fiind unele incurajatoare, conforma unui sondaj efectuat recent. Astfel, daca in 2012, la inceputul campaniei, 80 la suta dintre romani declarau ca au probleme dentare, in prezent, numarul celor care spun ca au astfel de probleme s-a redus la 72 la suta.

 

rabla pt periutaProcentul continua sa ramana unul foarte mare, insa organizatorii campaniei considera ca reducerea cu 8 la suta, in patru ani, a numarului de pacienti cu probleme dentare este un succes, motiv pentru care vor continua si in acest an actiunile specifice in cadrul unei noi editii a campaniei Zambeste Romania.

Potrivit organizatorilor campaniei, daca in 2012, unul din sapte romani avea carii, in prezent doar unul din cinci mai are astfel de probleme.

O alta problema frecvent intalnita este cea a dintilor sensibili. In 2012, la debutul acestui studiu, 38 la suta dintre respondenti aveau astfel de probleme, in timp ce la inceputul anului 2016 procentul lor a scazut la 31 la suta. Ingrijoratoare ramane sanatatea gingiilor, care neingrijite corespunzator pot facilita aparitia parodontozei. Daca in 2012 aveau probleme ale gingiilor 35 la suta dintre pacientii participanti la studiu, in prezent, 37 la suta dintre participanti manifesta aceasta problema.

 

copil_periuta_dintiRezultatele pozitive ale campaniei se reflecta si in cresterea cererii pentru categoriile specializate de pasta de dinti. Astfel, in cazul pastelor de dinti pentru sensibilitate dentara s-au vandut cu 23 la suta mai multe unitati, iar in cazul celor pentru ingrijirea gingiilor sau a sangerarilor gingivale, cu 65 la suta mai mult. Cea mai mare crestere a fost consemnata insa pe segmentul pastei de dinti pentru copii, unde s-au inregistrat cu 80 la suta mai multe unitati vandute, un indicator al faptului ca parintii acorda o importanta tot mai mare igienei orale a copiilor, inca de la varste fragede.

A scazut insa numarul romanilor care au mers la medicul stomatolog in ultimul an, comparativ cu 2012, de la 49 la suta la 54 la suta. Motivele invocate sunt fie de natura financiara, fie legate de preferinta de a merge la dentist doar in momentul in care a aparut o problema stomatologica serioasa. Rezulta de aici ca romanii acorda in continuare o atentie scazuta aspectului preventiv in ceea ce priveste sanatatea orala, inca un argument pentru a fi continuate si in acest an campaniile menite sa ii determine pe acestia sa isi schimbe aceasta atitudine.

 

dentistSi in 2016 se vor desfasura programe educationale in scoli, programul „rabla pentru periuta ta” si se vor oferi consultatii stomatologice gratuite. Peste 1.500 de medici dentisti vor oferi consultatii stomatologice si detartraje gratuite in cabinete stomatologice din intreaga tara, printre acestia numarandu-se si 21 de medici si clinici stomatologice din Buzau, inscrisi la acest moment pe site-ul campaniei.

Buzoienii care doresc sa isi faca o consultatie stomatologica gratuita, se pot adresa clinicilor Medident, Med City, Mi Dent, Prima Dent, Prahis Dent sau cabinetelor individuale ale medicilor stomatologi Luminita Stefan, Mirela Dumitrica, Gheorghe Maciuca, Lavinia Sarbu, Cristina Stan, Radu Banaru, Victor Gubandru, Raluca Gubandru, Roxana Stoica, Alina Bucur, Adriana Stoica, Raluca Barbu, Stefania Gheorghe, Luminita Condruz, si Razvan Constantin. Toate cabinetele, cu exceptia celui al medicului Radu Banaru, care se afla la Berca, sunt din municipiul Buzau.

Tot ce trebuie sa faca cei care doresc sa beneficieze de un consult stomatologic gratuit este sa intre pe site-ul oficial al campaniei, www.zambasteromania.ro si de aici sa acceseze sectiunea „Consultatii stomatologice gratuite”. Odata selectat judetul, va aparea o lista cu toate cabinetele din localitate care s-au inscris in aceasta campanie si datele de contact ale acestora, pacientii trebuind sa ia legatura in prealabil cu personalul de aici pentru a-si face din timp o programare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*