Program de training pentru stomatologii care doresc să lucreze în cabinete mobile

10 octombrie 2019 | 0 comentarii |

La începutul acestei luni a avut loc prima etapă a programului, în cadrul căreia au fost pregătiți 15 medici din 8 orașe.

 

La finalul anului 2016, asociația Merci Charity Boutique a creat primul cabinet stomatologic mobil din România. Dând apoi startul proiectului „Zâna Merciluță”, prin intermediul căruia se asigură profilaxie și tratament stomatologic gratuit copiilor din zone rurale. Programul a continuat și în 2018, cabinetul mobil deplasându-se în mai multe zone din țară unde copiii nu au acces la tratamente stomatologice, iar în cursul acestui an, programul s-a derulat prin intermediul a două astfel de cabinete. Totodată, odată cu apariția unor reglementări legislative clare referitoare la înființarea, autorizarea și funcționarea unui cabinet medical mobil, programul s-a diversificat, incluzând și o componentă de formare profesională a medicilor stomatologi care doresc să lucreze în astfel de cabinete.

Prima ediție a trainingului s-a desfășurat în perioada 4-6 octombrie, scopul declarat de inițiatori fiind răspândirea conceptului de cabinet mobil și prezentarea mediului rural ca pe o zonă la care stomatologii pot avea acces într-un mod mai eficient decât prin infrastructura clasică a unui cabinet stomatologic fix. La această primă ediție au participat 15 medici din 8 orașe, care și-au manifestat interesul de a profesa în cadrul unui cabinet mobil și de a se alătura proiectului inițiat de asociația Merci Charity Boutique.

 

Aceștia s-au familiarizat cu tehnicile de lucru dintr-un cabinet stomatologic mobil și cu bunele practici ale modului de lucru rezultate impus în munca de teren în cadrul unui astfel de cabinet. După cum se arată într-un comunicat remis la finalul perioadei de pregătire a celor 15 medici, sesiunile din training au oferit informații despre particularitățile lucrului pe teren în comunități rurale folosind un cabinet stomatologic mobil, o introducere în tehnica non-invazivă Hall-Crown și alte tehnici eficiente în acest context. De asemenea, medicii au participat la un workshop în care au formulat recomandări de acțiuni de profilaxie orală care pot fi aplicate la nivel național cu un buget mic.

Ultima zi a trainingului a fost dedicată pregătirii practice, participanții acordând consultații și tratamente stomatologice unui număr de 31 de copii din satul Cund, din județul Mureș. De altfel, întreaga sesiune de pregătire s-a derulat în această localitate, iar cei 31 de copii au primit la finalul consultațiilor periuțe și pastă de dinți, precum și un ghid de nutriție redactat pentru copii.

 

Sesiunile au fost coordonate de patru traineri și facilitatori printre care s-au numărat inițiatoarele proiectului, Alina Țiplea și Daniela Staicu, alături de dr. Asma Battah de la Clinicile dr. Leahu din București și dr. Carla Achim, de la clinica germană KinderplusZahnarzt, din Berlin. Dr. Anca Battah a acumulat peste 250 de ore de voluntariat în cabinetul mobil, alăturându-se acestui proiect încă de la debut, iar cu ocazia încheierii acestei prime ediții a noii componente de formare a medicilor stomatologi a declarat că „am pornit acum 3 ani, la drum, cu o valiza și multă speranță către copiii din Cund. Ne doream să salvăm cât mai multe zâmbete și să creăm obiceiuri sănătoase prin periaj și prin alimentație corectă. Pe același drum am revenit după 3 ani cu peste 2.000 de zâmbete salvate. Sunt mândră să fiu parte din această echipă și că am avut oportunitatea sa împărtășesc din experiența mea la prima ediție a trainingului de pregătire a medicilor care doresc să profeseze într-un cabinet stomatologic mobil”.

La rândul său, dr. Carla Achim a explicat că, în cadrul sesiunii de training, cursanților le-au fost prezentate metode de tratament minim invazive, ușor aplicabile și utile pentru a trata eficient şi rapid copiii într-un cabinet stomatologic mobil, declarându-se la final foarte mulțumită de această experiență.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*