Primul cabinet stomatologic mobil din România își reia consultațiile

23 februarie 2018 | 0 comentarii |

Un vehicul special adaptat pentru a putea oferi condițiile necesare unor consultații stomatologice va ajunge în mai multe zone defavorizate și la o serie de centre de plasament din țară.

 

La sfârșitul anului 2016, fundația Vodafone a decis să se implice financiar în implementarea unui proiect inițiat de organizația Merci Charity Boutique, denumit „Zâna Merciluță”. Proiectul vizează facilitarea accesului la servicii stomatologice a copiilor din zonele sărace ale țării dar și a celor care reprezintă cazuri sociale sau care, din cauza unor afecțiuni medicale de care suferă, nu pot ajunge la dentist.

Soluția a fost realizarea unui cabinet stomatologic mobil, care să se poată deplasa în zonele defavorizate, la centrele de plasament sau la unitățile medicale în care copiii cu probleme sunt internați, pentru a le asigura acestora consultații și tratamente stomatologice gratuite. Pe modelul unor proiecte similare din Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Statele Unite ale Americii, un vehicul de tip van a fost modificat și dotat cu toate echipamentle necesare, devenind astfel prima unitate stomatologică mobilă din România.

 

Printre principalii beneficiari ai proiectului se află copiii internați la Institutul Oncologic din București, care au nevoie atât de de prevenție cât și de tratament stomatologic corespunzător, astfel încât să nu apară complicații la diagnosticul existent.

Pe lângă micii pacienți cu afecțiuni oncologice, echipele de medici voluntari care deservesc acest cabinet stomatologic mobil, a acordat consultații și tratamente stonatologice și unor copii din țară, în total fiind ajutațo să zâmbească peste 600 de copii, cazuri sociale din 11 sate defavorizate, precum și din cartierul Ferentari din București.

Reprezentanții organizației care desfășoară proiectul au anunțat că unitatea mobilă va porni la drum prin țară și în cursul acestui an, urmând ca alți 600 de copii să beneficieze de consultaţii şi intervenţii de igienă dentară. Potrivit calendarului pentru acest an, cabinetul mobil va ajunge, în luna martie, la Complexul de servicii sociale Măgura din Codlea, Braşov. În aprilie, se estimează că vor avea loc vizite la două centre de plasament din Bucureşti, iar în mai, vizite în patru sate din comuna Motoşeni, judeţul Bacău, şi din comuna Puieşti, judeţul Vaslui.

 

Cabinetul mobil va fi prezent şi la Târgovişte, în spaţiul unde vor fi organizate jocurile Special Olympics, iar în perioada 26 martie – 27 mai, vor fi organizate vizite periodice la Institutul Oncologic Bucureşti.

Într-un comunicat transmis de organizația  Merci Charity Boutique este citat un raport al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în care se menţionează că medici stomatologi şcolari există în prezent doar în cabinetele de medicină dentară din mediul urban.

Potrivit estimărilor, incidenţa cariilor la copiii de peste şase ani este, la nivel naţional, de peste 80%. De asemenea, în ultimii doi ani, multe cabinete stomatologice de stat s-au închis, cei mai afectaţi de această schimbare fiind copiii din mediul rural.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*