Indemnizațiile pentru concediul medical și cel de maternitate rămân la același nivel de până acum

23 februarie 2018 | 0 comentarii |

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli fiscale, aceste indemnizații ar fi scăzut considerabil, însă nivelul lor va fi menținut în urma unei ordonanțe de urgență adoptate ieri, de Guvern.

 

Nemulțumirile legate de aplicarea noilor reguli fiscale se manifestă în rîndul majorității categoriilor sociale. Printre „aberațiile” reclamate de cei afectați se numărau și cele referitoare la săderea nivelului indemnizației primite de persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și pentru risc maternal. Calculele au confirmat acest lucru, așa că în cursul zilei de ieri a fost adoptată o ordonanță de urgență inițiată de Ministerul Sănătății, prin care respectivele indemnizații se mențin la nivelul de la 1 ianuarie 2018, fără a scădea în lunile următoare.

Măsurile adoptate sunt tranzitorii și se aplică până la 1 octombrie 2018 pentru persoanele care beneficiază sau urmează să intre în concediu medical pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav și pentru risc maternal, respectiv până la 1 iulie 2018 pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se află în concediu medical sau care urmează să intre în concediu medical în această perioadă. „În cazul în care transferul sarcinii fiscale duce la diminuarea indemnizației, se plafonează contribuțiile de asigurări sociale datorate, astfel încât să se mențină indemnizațiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018. În cazul persoanelor care au primit indemnizații diminuate până la aplicarea măsurilor adoptate ieri, angajatorul sau plătitorul va efectua regularizarea sumelor prin depunerea declarației rectificative și va plăti diferențele de indemnizații persoanelor în drept până la 31 martie 2018”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății.

 

Tot prin ordonanța adoptată ieri, în primul semestru al anului în curs se va menține reglementarea care s-a aplicat până la sfârșitul anului trecut, potrivit căreia stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Începând cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate va fi de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. „Excepție vor face în continuare indemnizațiile aferente concediilor medicale acordate pentru afecțiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate fără sa fie necesar stagiul de cotizare”, se menționează în comunicatul MS.

Documentul legislativ prelungește și perioada de acordare a tratamentului în străinătate, în unități sanitare de stat sau private, pana la finalul anului 2020, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectata în urma incendiului care a avut loc în data de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din București. În prezent, mai au nevoie de îngrijiri medicale 23 de persoane care au fost rănite atunci.

 

Nu în ultimul rând, ordonanța de urgență aprobată ieri prevede că, până la finalul anului 2018, va fi implementat sistemul informatic de telemedicină rurală și sistemul informatic de telemedicină al Apărării, care va face parte din sistemul informatic și informațional din sănătate. Acest proiect de utilitate publica de interes național va fi implementat etapizat, de către Ministerul Sănătății și Ministerul Apărării Naționale.

Sistemul informatic și informațional din sănătate va cuprinde raportările și bazele de date în domeniul sanitar gestionat de autoritățile, instituțiile publice și furnizorii care acordă servicii în cadrul sistemului de sănătate.

Sistemul informatic de telemedicină rurală va permite acordarea serviciilor medicale la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și sistemelor de comunicații moderne, între cabinetele medicilor de familie din mediul rural și medicii specialiști din spitalele județene și instituțiile sanitare. Sistemul informatic de telemedicină al apărării va face posibilă acordarea serviciilor medicale la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și sistemelor de comunicații moderne între structuri de medicină operațională, structuri medicale din cadrul unităților militare și unităților sanitare din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Apărării Naționale.

În vederea îmbunătățirii serviciilor de asistenţa medicală desfăşurată în unităţile de învăţământ, ordonanța de urgență reglementează și modul în care autorităţile administraţiei publice locale pot participa la finanțarea acestora cu sume alocate din bugetul local pentru plata cheltuielilor de personal, iar alte reglementari din actul normativ au rolul de a clarifica și a debirocratiza modul  de prescriere  și obținere a tratamentelor  și dispozitivelor medicale necesare asiguraților, inclusiv a persoanelor cu handicap.

 


Adaugati un comentariu


 

*